Οι γυναίκες στο Ιράν θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών εάν συνεχίσουν να αψηφούν τον νόμο περί υποχρεωτικού χιτζάμπ, σύμφωνα με νομοσχέδιο που ετοιμάζουν οι αρχές.
Το σχέδιο νόμου για το χιτζάμπ και την αγνότητα προβλέπει ποινές όπως 60 χτυπήματα με μαστίγιο, βαριά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης έως 10 ετων. Προειδοποιεί επίσης τις επιχειρήσεις για κλείσιμο και άλλες σοβαρές συνέπειες εάν διαπιστωθεί ότι παρέχουν υπηρεσίες σε γυναίκες με «ακατάλληλο ενδυματολογικό κώδικα».
Επιπλέον, αναφέρει η Guardian, το νομοσχέδιο διευρύνει τον «διαχωρισμό των φύλων» στα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία, τα πάρκα και τους χώρους εργασίας.
Ενδεικτικό είναι και το ότι το νομοσχέδιο είναι υπό εξέταση από το Συμβούλιο Φρουρών του Ιράν, ένα ισχυρό όργανο που εγκρίνει τη νομοθεσία και επιβλέπει τις εκλογές. Αποτελείται από 12 άνδρες και επικεφαλής του από το 1988 είναι ένας 97χρονος κληρικός.
Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ήδη μιλούν για «απαρτχάιντ των φύλων» με τον νέο αυστηρό κώδικα και μια προφανή προσπάθεια «καταπίεσης των γυναικών και των κοριτσιών».
Το νέο πλαίσιο έρχεται ένα χρόνο μετά τον θάνατο της 22χρονης Μάσχα Αμινί, που πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση. Η κοπέλα είχε συλληφθεί επειδή φέρεται να φορούσε λανθασμένα την ισλαμική μαντίλα. Η δικαιολογία των αρχών ότι έπασχε από την καρδιά της δεν έπεισε κανένα και οι συγγενείς της υποστηρίζουν ότι ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία.
Ο θάνατος της Αμινί οδήγησε στο μεγαλύτερο κύμα λαϊκής αναταραχής εδώ και χρόνια στο Ιράν.
Ωστόσο, το καθεστώς δεν εγκαταλείπει την σκληρή καταστολή, καθώς φέρεται να επενδύει σε έξυπνες κάμερες που χρησιμοποιούν τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Λέγεται μάλιστα, ότι οι κάμερες είναι επίσης ικανές να στέλνουν ειδοποιήσεις όταν εντοπίζουν μεγάλο αριθμό ατόμων που συγκεντρώνονται σε ένα μέρος.
Πηγή: abcnews.al
Μετάφραση: Σταυρούλα Ευαγγέλου
Πηγή: ertnews.gr