Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Κακοκαιρία Daniel – Λιβύη: Περισσότεροι από 5.300 νεκροί, 10.000 αγνοούμενοι – Τα αίτια του ολέθρου

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τον όλεθρο στη Λιβύη από το φονικό πέρασμα του κυκλώνα Daniel. Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί φτάνουν τις 5,5 χιλιάδες, αλλά ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα. Η θάλασσα ξεβράζει συνεχώς νεκρούς και οι αρχές έχουν στήσει επιχείρηση για να τους περισυλλέξουν. Απευθύνουν μάλιστα δραματική έκκληση για διεθνή βοήθεια, λόγω της απειρίας τους στη διαχείριση μιας τέτοιας καταστροφής.

Διασώστες και κάτοικοι στην Ντέρνα της Λιβύης ανασύρουν πτώματα τα οποία τοποθετούν σε ομαδικούς τάφους. Η κατάσταση από τους απεσταλμένους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών περιγράφεται ως καταστροφή πέρα από κάθε λογική. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό πάνω από 10.000 άνθρωποι αγνοούνται όταν τα δύο φράγματα έσπασαν, ενώ τουλάχιστον 30.000 έχουν εκτοπιστεί.

Οι αρχές αναφέρουν ότι τα περισσότερα από τα θύματα παρασύρθηκαν στη θάλασσα. Οι κάτοικοι πιάστηκαν στον ύπνο. Καταγγέλλουν ότι οι αρχές δεν τους είχαν προειδοποιήσει για την έλευση της σφοδρής κακοκαιρίας.

Η εικόνα της Ντέρνα πριν και μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας συγκλονίζει. Οι δρόμοι έχουν κοπεί στη μέση και τα συνεργεία διάσωσης δυσκολεύονται να φτάσουν στις πληγείσες περιοχές.

Οι δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής καθώς δείχνουν πώς ήταν η πόλη πριν από το πέρασμα του Ντάνιελ και πώς μετά.

Στα αίτια της απίστευτης καταστροφής στη Λιβύη εστίασε η επικεφαλής των διεθνών ειδήσεων της ΕΡΤ, Άννα Παπασωτηρίου.

Όπως είπε η Ντέρνα είναι το σημείο μηδέν του ολέθρου αυτού. Έπεσαν περισσότερα από 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα βροχής ενώ έσπασαν τα δύο φράγματα που βρίσκονται στα «νώτα» της το πρώτο σε απόσταση 12χλμ. από το κέντρο και το δεύτερο στο νοτιότερο άκρο της, με αποτέλεσμα τόνοι λασπόνερων να εισβάλουν με ορμή στην παραθαλάσσια πόλη των 100.000 κατοίκων και να καταστραφεί το 25% αυτής.

Ακόμα μίλησε για κακοσυντηρημένες υποδομές και απουσία σύγχρονων αντιπλημμυρικών έργων, είπε ότι αγνοήθηκε η προειδοποίηση της ΕΜΥ της Λιβύης 72 ώρες πριν για ακραία καιρικά φαινόμενα ενώ η πρώτη βοήθεια άρχισε να φτάνει 36 ώρες μετά με μεγάλη δυσκολία γιατί το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί .

Πηγή: ΕΡΤ, Φοίβη Πετροπούλου, Άννα Παπασωτηρίου

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακά θα γίνεται η αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως προβλέπεται σε απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, (Α.1055/2024). Η...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, στα πλαίσια του αυτοφώρου, πρωινές ώρες της 16-4-2024, στον Ταύρο, από την Ομάδα Παρεμπορίου της Υποδιεύθυνσης Περιπολιών Αττικής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, 33χρονος...

ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αλλά μία πιθανή ημερομηνία «απάντησης» στο Ιράν, με βάση τις εκτιμήσεις θα ήταν πριν από τις 22...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr