Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματολόγιο: Γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις και οι φυσικές ουρές αντικαταστάθηκαν από τις ψηφιακές

Το θέμα με τις ουρές έξω από τα γραφεία δεν το βλέπουμε πλέον, αλλά το κακό είναι ότι η φυσική ουρά αντικαταστάθηκε από μια ψηφιακή ουρά, είπε στην ΕΡΤ ο Γενικός Γραμματέας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου Θεόδωρος Χαλκίδης.

  • Ένα από τα βασικά προβλήματα του Κτηματολογίου είναι η καθυστέρηση στο να καταχωρήσει πράξεις. Υπάρχουν γραφεία που καθυστερούν και τρεις και τέσσερις και πέντε και έξι μήνες.

Τα Κτηματολόγια καθυστερούν στο νομικό έλεγχο, δηλαδή σωρεύονται υποθέσεις ακόμα και ηλεκτρονικά, έρχονται οι πολίτες και παίρνουν ένα ενιαίο αριθμό πρωτοκόλλου, μαζεύεται μια στοίβα, γίνεται ένα μποτιλιάρισμα με υποθέσεις και δεν υπάρχει το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό για να μπορεί να τις διεκπεραιώσει άμεσα.

  • Και ναι μεν ο νόμος λέει ότι υπάρχει ένα πενθήμερο για να γίνει νομικός έλεγχος, στην πράξη όμως αυτό παίρνει πάνω από 50 ημέρες.

Η λύση που προτείνουμε πάνω σε αυτό είναι να περιοριστεί ο νομικός έλεγχος στα σημεία που είναι επί ποινή απολύτου ακυρότητας και να μην υπάρχει ένα τεράστιο εύρος στον υπάλληλο που διενεργεί τον έλεγχο.

Αν τα πράγματα είναι καθορισμένα, γνωστά και στα δύο μέρη, και σε αυτόν που φτιάχνει το συμβόλαιο και σε αυτόν που το ελέγχει και υπάρχει ένας συγκεκριμένος κανόνας, θεωρώ ότι είναι πιο εύκολο να γίνει ο έλεγχος γρήγορα.
Αν όμως τώρα πάει μια υπόθεση και ο αυτός που διενεργεί τον έλεγχο θεωρεί πρέπον να πάει 60 και 70 χρόνια πίσω να τσεκάρει τίτλους, εκεί έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις.

Σήμερα έχουμε τις βεβαιώσεις των μηχανικών και εκεί πρέπει να εστιάσουμε αν υπάρχει κάποιο λάθος.

Το κλειδί σε όλη αυτήν την ιστορία δεν είναι ψηφιοποιήσουμε όλη την γραφειοκρατία, αλλά να μπορέσουμε να βγάλουμε από τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτου πράγματα τα οποία δεν απαιτούνται ή έχουν εμφιλοχωρήσει στο πλαίσιο της είσπραξης του φόρου και του ελέγχου της νομιμότητας από τον συμβολαιογράφο.

Ο συμβολαιογράφος κάνει τον έλεγχο και ελέγχει τη νομιμότητα και της πράξης και του ακινήτου ως οφείλει. Αλλά από κει και πέρα το να έρχονται και να είναι προαπαιτούμενα πιστοποιητικά που δεν έχουν να κάνουν με τη μεταβίβαση του ακινήτου, προκαλεί μεγάλη καθυστέρηση.

Εμείς έχουμε κάνει μια σειρά από παρεμβάσεις στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για το Κτηματολόγιο και υπάρχει ανταπόκριση. Τα έχουμε πει πολλές φορές και στην προηγούμενη διοίκηση και στην τωρινή, έχουμε βρει ευήκοα αλλά αναμένουμε να δούμε και τι θα γίνει στην πράξη είπε.

www.ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζοντας τις ετήσιες κρίσεις των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ) που συνήλθε υπό την προεδρία του Αρχηγού ΓΕΣ, αντιστρατήγου Γεωργίου...

ΚΟΣΜΟΣ

Στον απόηχο του μακελειού στη Γάζα που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με περισσότερους από 100 νεκρούς κατά τη διάρκεια διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, οι Ηνωμένες...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η πατρίδα μας δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματά της, όπως αυτά προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», διεμήνυσε...

ΕΛΛΑΔΑ

Ειδικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν, μεσημβρινές ώρες χθες (1-3-2024), στο κέντρο της Αθήνας από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής....

Copyright © 2020 Updatetimes.gr