Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης από Βάρνα: Να αναδείξουμε την Ελλάδα σε κέντρο διακίνησης πράσινης ενέργειας

«Συμφωνήσαμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας τόσο σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο όσο και στην ευρύτερη περιοχή και αυτό άλλωστε δηλώνει η παρουσία εδώ στο Ευξείνο-γκραντ και του υπουργού Ενέργειας της Μολδαβίας» είπε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Βάρνα της Βουλγαρίας καθώς συμμετέχει στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας.

«Τη συνάντησή μας σκιάζει η τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ στο έδαφός του. Όπως η Ευρώπη και όλος ο πολιτισμένος κόσμος καταδικάζουμε τις πραγματικά φρικτές εικόνες που είδαμε με πυρά εναντίον αμάχων, με απαγωγές αθώων πολιτών, ακόμα και με περιστατικά σκύλευση νεκρών και ασφαλώς αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Αυτό το μακελειό πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του και αναφερόμενος στην επίθεση στον Ισραήλ.

«Αθήνα, Σόφια και Βουκουρέστι αντιμετωπίζουν όλα τα καίρια θέματα από θέσεις οι οποίες συγκλίνουν και αυτό αποτυπώνεται καθαρά και στην κοινή διακήρυξη, την οποία μόλις υπογράψαμε, εστιάζοντας, όπως είπε και ο φίλος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, στη νέα μορφή που μπορεί να πάρει αυτή η τριμερής σύμπλευση και πώς το σχήμα αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και εντός άλλων διεθνών οργανισμών. Συζητήσαμε, παραδείγματος χάρη, την καθοριστική σημασία που έχει η συνεργασία μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Έργα όπως η αναβάθμιση του αγωγού καυσίμων Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας είναι εξαιρετικά κρίσιμα» ανέφερε σχετικά και πρόσθεσε: «Όπως ανέφερα και στη Σύνοδο, η Ελλάδα παίζει και φιλοδοξεί να παίξει έναν κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή διασυνδεσιμότητα μεταξύ των χωρών μας. Από πέρυσι έχουμε τετραπλασιάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τους βόρειους γείτονές μας. Ο αγωγός IGB συμπλήρωσε το πρώτο έτος λειτουργίας του και μάλιστα μεταφέρουμε καύσιμο μέχρι και τη Μολδαβία, θωρακίζοντας με αυτό τον τρόπο την ενεργειακή ασφάλεια όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε αναφερόμενος στα μελλοντικά σχέδια της ελληνικής πλευράς: «Σύντομα θα εγκαινιαστεί και η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης, θα εξακολουθούμε να επενδύουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βέβαια θέλουμε να μετατρέψουμε την πατρίδα μας αλλά και ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή σε ένα κέντρο διεθνών διασυνδέσεων και διακίνησης πράσινης ενέργειας, με πρώτους σταθμούς προφανώς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, κάτι το οποίο βέβαια απαιτεί και την ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, που και αυτές έχουν μια ξεχωριστή θέση στο νέο περιφερειακό ενεργειακό όραμα, το οποίο αναπτύσσουμε».

Αναφερόμενος επιπλέον στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής τόνισε πως «με τους ομολόγους μου συμφωνήσαμε επίσης ότι η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και των ανατολικών γειτόνων μπορεί να αποτελέσει μοχλό σταθερότητας στην περιοχή. Θυμίζω άλλωστε, ότι η Ελλάδα, ως το παλαιότερο κράτος μέλος της Ένωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων εδώ και είκοσι και κάτι χρόνια, από την Σύνοδο της Θεσσαλονίκης του 2000. Από εκεί ξεκίνησε και η διαδρομή των χωρών αυτών προς την ευρωπαϊκή οικογένεια. Θα επαναλάβω, ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη διαδρομή – προοπτική περνά μέσα από την προσαρμογή των υποψήφιων χωρών στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, κάτι που σημαίνει προφανώς σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, αλλά και απόλυτη τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου. Και σ αυτό προφανώς είμαστε και οι τρεις χώρες έτοιμες να συνδράμουμε».

Επιπλέον τόνισε πως τη συνάντηση τους απασχόλησε ιδιαιτέρως το κομμάτι των μεταφορών με τον κ. Μητσοτάκη να συμπληρώνει «εξού και η παρουσία της αρμόδιας Επιτρόπου με αιχμή τους κάθετους οδικούς αλλά κυρίως σιδηροδρομικούς άξονες συνδεδεμένους με στρατηγικά λιμάνια και χαιρετίζουμε ιδιαίτερα την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον χάρτη του νέου σιδηροδρομικού Εμπορευματικού Διαδρόμου Βαλτικής Θάλασσας, Ευξείνου Πόντου και Αιγαίου Πελάγους. Είναι μία μόνο απόδειξη του πως όταν οι χώρες μας μπορούν να συνεργάζονται για τέτοια μεγάλα έργα υποδομής, μπορούν να διεκδικήσουν τελικά περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για έργα τα οποία αφορούν την ευρύτερη περιοχή, αλλά τολμώ να πω και τη γεωπολιτική σταθερότητα της Ευρώπης ευρύτερα και προσθετικά σε αυτό λειτουργεί και η πρόσφατη ένταξη της χώρας μας στην πρωτοβουλία των τριών θαλασσών, οι οποίες βέβαια τώρα πια θα πρέπει να ονομάζονται μάλλον τέσσερις θάλασσες, καθώς πια συμπεριλαμβάνουν και το Αιγαίο.

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως οι τρεις άνδρες ανανέωσαν τη συνάντησή τους ελπίζοντας όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «να μπορέσει να λάβει χώρα στην όμορφη και φιλόξενη Αλεξανδρούπολη. Μια πόλη η οποία ίσως συμβολίζει ακριβώς τη σημασία την οποία αποδίδουμε σε αυτήν τη νέα διασυνδεσιμότητα μεταξύ των τριών χωρών μας».

«Πάντοτε με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη μας προωθούν ένα υπόδειγμα διακρατικής σύμπλευσης προς όφελος όλων των λαών της περιοχής μας» πρόσθεσε κλείνοντας.

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

Copyright © 2020 Updatetimes.gr