Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Λ. Αυγενάκης στο Πρώτο: Παρότρυνση στους πλημμυροπαθείς να προχωρήσουν τις δηλώσεις για τις φυτικές παραγωγές (audio)

«Στη φυτική παραγωγή, υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση στις δηλώσεις, γιατί έχουν δώσει άλλη προτεραιότητα και όταν το θυμηθούν θα λένε μετά πού είναι οι προκαταβολές. Μόλις χθες είχαμε 18.000 δηλώσεις όταν έχουμε σίγουρα και αυξάνεται ο αριθμός, 1.000.000 στρέμματα πλημμυρισμένα. Άρα, όπως και το κάνουμε, ο αριθμός των πληττόμενων αγροτών είναι πολύ μεγαλύτερος. Οι δηλώσεις έχουν πάει αργά. Παροτρύνουμε λοιπόν να προχωρήσουν, διότι αν δεν ολοκληρωθούν οι δηλώσεις, δεν μπορούμε να πάμε στο επόμενο στάδιο». Ξεκινώντας με αυτή την επισήμανσηο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, εξήγησε στη συνέχεια ότι για να δοθούν οι σχετικές αποζημιώσεις πρέπει να προηγηθεί η επεξεργασία των δηλώσεων και η διεκπεραίωση αρχικά που γίνεται πλέον ηλεκτρονικά στις πλατφόρμες, όχι από τους ίδιους τους πλημμυροπαθείς, γιατί δεν έχουν ακόμα πρόσβαση στο διαδίκτυο. «Δώσαμε το δικαίωμα ακόμα και χειρόγραφα, κάντε τις δηλώσεις στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ στην περιοχή σας, μόνο ΑΦΜ να φαίνεται καθαρό και ένα τηλέφωνο, ένα όνομα να μπορούμε να επικοινωνήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

«Στη φυτική παραγωγή, έχουμε κάνει όλες τις ενέργειες για τα απαιτούμενα χρήματα που εκτιμούμε. Ο ΕΛΓΑ, έχει ενεργοποιηθεί πλήρως, έχουμε προσλάβει προσωπικό 50 άτομα, μόνο για την περιοχή της Θεσσαλίας για να βοηθούν σε όλη αυτή τη διαδικασία της διεκπεραίωσης. Άλλους 30 τεχνολόγους, γεωτεχνικούς για να βοηθήσουν στο έργο, άλλους 30 από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, στελέχη και 8 κτηνιάτρους, δηλαδή έχουμε ένα δυναμικό το οποίο το οποίο τρέχει, δουλεύει μόνο για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των ανθρώπων της περιοχής» προσέθεσε ο Υπουργός.

«Σε ό, τι αφορά τις αποζημιώσεις, δόθηκαν οι αποζημιώσεις νωρίτερα από κάθε προηγούμενη φορά. Από την προηγούμενη Παρασκευή μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί πάνω από 30 εκατ. Δεν έχω το ακριβές νούμερο σήμερα, αλλά είναι πάνω από 30 εκατομμύρια και συνεχίζεται μέσα από την κρατική αρωγή. Σε ό,τι αφορά εμάς, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουν ολοκληρωθεί οι δηλώσεις για τη ζωική παραγωγή. Άρα έχουμε ανακοινώσει και χθες στην επίσημη ενημέρωση που κάναμε, το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη θα πάρουν προκαταβολές όλοι οι  πληττόμενοι που έχουν δηλώσει απώλεια ζωικού κεφαλαίου» ανέφερε ο κ. Αυγενάκης.

Ερωτηθείς εάν πράγματι υπάρχει η πιθανότητα να καλλιεργηθούν ακόμη και φέτος εκτάσεις στις πληγείσες περιοχές, ο κ. Αυγενάκης είπε τα εξής. «Οι πληροφορίες ότι, ναι, μπορούν από φέτος να καλλιεργούνται κτήματα που έχουν απορροφηθεί τα νερά δεν είναι ούτε από εμένα, από κάποιο πολιτικό προϊστάμενο άλλο του Υπουργείου μας, αλλά ήρθε από τα πιο επίσημα χείλη, του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, που έχουν κάνει σε πάνω από 350 σημεία του κάμπου διαρκείς ελέγχους και δειγματοληψίες για τα εδάφη. Τα μηνύματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Βεβαίως, έσπευσε να ανακοινώσει μετά από έλεγχο που έκανε και το Πανεπιστήμιο, το Γεωπονικό των Αθηνών και τελευταία βγήκε και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που είχε ένα πολύ ισχυρό και δυναμικό γεωπονικό τμήμα που και εκεί δούλεψαν προς την ίδια κατεύθυνση και οι ίδιοι συμφωνούν» ανέφερε ο Υπουργός σημειώνοντας πως ενεργοποιούνται όλοι στο πεδίο πλέον και όχι μονάχα στις αίθουσες του Πανεπιστημίου.

Στην περίπτωση των εκτάσεων που δεν θα απορροφηθεί το νερό, εργάζεται εκεί ομάδα για την εξεύρεση του τρόπου να επισπευσθεί η διαδικασία απομάκρυνσης υδάτων από διάφορα σημεία, κυρίως από αυτά που ήταν η πρώην λίμνη Κάρλα, η οποία δημιουργήθηκε. «Θα έχουμε εικόνα συντομότερα για το ποιες εκτάσεις μπορούν να αξιοποιηθούν ή όχι, για να μιλήσουμε και παραπέρα. Δίνεται καθημερινά μάχη στο πεδίο» τόνισε.

Ο Υπουργός έκανε λόγια για πρωτόγνωρα γεγονότα και καταστάσεις, ερωτηθείς για την αντοχή των υποδομών και το κατά πόσο υπήρξαν αστοχίες. «Οι ποσότητες του νερού που έπεσαν και γενικότερα το φαινόμενο αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στη χώρα μας, άρα εκ των πραγμάτων υπάρχει και ο αιφνιδιασμός. Ωστόσο όμως, πάλι εγώ θα δω τη θετική πλευρά και εκεί θα επιμείνω, διότι έδωσαν μάχη όλοι. Όλοι οι άντρες της Πυροσβεστικής, όλοι οι άντρες της ΕΛΑΣ, του ΕΚΑΒ, του Στρατού, όλα τα στελέχη των τοπικών αυτοδιοικήσεων πρώτου, δεύτερου βαθμού, εθελοντές, τοπικοί φορείς, ομάδες που πραγματικά έδωσαν την ψυχή τους» ανέφερε ο κ. Αυγενάκης, επισημαίνοντας πως αφού το πρώτο μέλημα ήταν ο απεγκλωβισμός και στην περίπτωση του Ντάνιελ αλλά και τώρα, μετά όλος ο υπόλοιπος μηχανισμός ενεργοποιήθηκε πλήρως.
«Ο καιρός επιμένει και εμείς επιμένουμε κόντρα στον καιρό να δουλεύουμε και να στηρίζουμε τον πολίτη» είπε καταλήγοντας.

www.ertnews.gr

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να αποκρυπτογραφήσουν τις πρωθυπουργικές προθέσεις για το χρόνο του εν αναμονή ανασχηματισμού επιχειρούν τις τελευταίες ώρες κυβερνητικά και κομματικά στελέχη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που...

ΕΛΛΑΔΑ

Την ζωή δύο ανθρώπων που του ζητήθηκε από τον εργοδότη του να δολοφονήσει έσωσε ένας νεαρός Παλαιστίνιος στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, έναν 37χρονο Ισραηλινό επιχειρηματία...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κλιματική αλλαγή είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του πλανήτη και της ανθρωπότητας, δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, στο 1ο Διεθνές...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λύση ανάσα για εργαζόμενους συνταξιούχους στο Δημόσιο. Με νομοθετική ρύθμιση διατηρούν το μισθολογικό κλιμάκιο που είχαν πριν την συνταξιοδότηση τους ενώ δεν θα αναγκαστούν...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr