Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ληξιπρόθεσμα χρέη: Στη «μάχη» το νέο εισπρακτικό κέντρο Αθήνας – Έρχονται πλειστηριασμοί και κατασχέσεις

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Εντείνεται η πίεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στους φορολογούμενους που αγνόησαν την πρόσφατη ευκαιρία που τους δόθηκε (η τελευταία προθεσμία έληξε στις 31 Ιουλίου) για να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους. 

Από αυτόν τον μήνα αρχίζει σταδιακά η λειτουργία των δύο νέων Εισπρακτικών Κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με αρμοδιότητα την παρακολούθηση, την βεβαίωση και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 105 δισ. ευρώ. 

Για τη μεγιστοποίηση του εισπρακτικού αποτελέσματος θα μετέλθουν κάθε νόμιμο μέσο που προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, με αιχμή τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. Απώτερος στόχος η ανάσχεση του κύματος των «κόκκινων χρεών» προς την Εφορία.

  • Τα 90 δισ. ευρώ από τα 105 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο των οφειλών, προέρχονται από 8.825 φορολογούμενους που ο καθένας χρωστά πάνω από 1 εκατ. ευρώ και οι οποίοι αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,2% του συνόλου των οφειλετών.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ, το Εισπρακτικό Κέντρο της Αθήνας θα «πιάσει» δουλειά στις 25 Σεπτεμβρίου και το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης από τον Ιανουάριο του 2024.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη οι κανόνες για την είσπραξη των αρρύθμιστων χρεών, ακόμη και για τις περιπτώσεις που εφαρμόζονται τα αναγκαστικά μέτρα, είναι «οριζόντιοι και ενιαίοι και δεν σηκώνουν την παραμικρή παρερμηνεία και απόκλιση στις αποφάσεις και στους στόχους που προβλέπονται αντίστοιχα».
Βασική επιδίωξη της νέας ανασυγκρότησης των υπηρεσιών είναι η εξοικονόμηση δαπανών και χρόνου (π.χ. για επικοινωνίες ή μετακινήσεις) με τις δύο νέες μονάδες είσπραξης αντί πολλών και κατακερματισμένων σε ολόκληρη τη χώρα.

Ειδικότερα οι αρμοδιότητες των δύο νέων υπηρεσιών σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ είναι οι εξής:

  • Επιδίωξη είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  • Επιβολή αναγκαστικών, διασφαλιστικών και λοιπών μέτρων από το δημόσιο για την αποπληρωμή των «κόκκινων χρεών».
  • Έλεγχος, επαλήθευση και διασταύρωση στοιχείων φορολογουμένων.
  • Κατηγοριοποίηση των οφειλετών με βάση το ύψος της οφειλής και εντοπισμός ανά γεωγραφική περιοχή με τη χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων με στίγμα για τα φυσικά πρόσωπα και τους επαγγελματίες που  αλλάζουν συχνά διεύθυνση κατοικίας, εργασίας ή επαγγελματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα ο «φάκελός» τους να μεταφέρεται από ΔΟΥ σε ΔΟΥ.
  • Αυτόματη παρακολούθηση για την πορεία και την εξέλιξη της «κόκκινης οφειλής».
  • Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο πρώτο εξάμηνο του έτους έφθασαν τα 105 δισ. ευρώ με εισπράξιμα να θεωρούνται τα 78,6 δισ. ευρώ. Τα φρέσκα χρέη αυξήθηκαν κατά 397 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και συνολικά στο εξάμηνο ανήλθαν σε 2,841 δισ. ευρώ.

Από το σύνολο των οφειλών μόλις το 4,8% δηλαδή χρέη 5 δισ. ευρώ έχουν μπει σε πρόγραμμα τμηματικής εξόφλησης ενώ από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα και το 46,5% από επιχειρήσεις.

Επίσης τα χρέη από πρόστιμα ανέρχονται σε 34,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 14 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης. Με βάση την ίδια ακτινογραφία το 28,1% αφορά έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, πρόστιμα έμμεσων φόρων κ.λπ.), το 22,7% αφορά άμεσους φόρους (φόροι εισοδήματος, φόροι περιουσίας κ.λπ.) και ένα ποσοστό 2,7% αφορά λοιπά μη φορολογικά έσοδα.

Στο μέτωπο των κυρώσεων ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία έχουν 4.184.515 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Από τους οφειλέτες αυτούς, 2.031.656 απειλούνται με κατασχέσεις ενώ σε 1.455.216 έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ( πλειστηριασμοί, κατάσχεση κινητών αξιών και ακινήτων, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, κ. ά).

www.ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Η Θεσσαλία και η Εύβοια είναι από τις περιοχές της χώρας που δέχτηκαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής κατά τη διάρκεια των κακοκαιριών Daniel Και...

ΕΛΛΑΔΑ

Δραματική κατάσταση άφησε πίσω της η επέλαση της κακοκαιρίας Elias σε Θεσσαλία και Εύβοια που δέχτηκαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής. Η νύχτα πέρασε ήμερα,...

ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα Παρασκευή 29/9 μεταβαίνει στη Μάλτα, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9. Πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου,...

ΚΟΣΜΟΣ

Ανεστάλησαν οι επισκέψεις τουριστών σε ορισμένα αξιοθέατα της αρχαίας ακρόπολης των Ίνκα στο Μάτσου Πίτσου, λόγω διάβρωσης του εδάφους που απειλεί τα λιθόκτιστα μνημεία,...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr