Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Μ. Βορίδης: Αυστηροί έλεγχοι και κυρώσεις κατά της αισχροκέρδειας στα τρόφιμα

Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα δεν δικαιολογούνται, ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, κάνοντας λόγο για αισχροκέρδεια, ενώ προανήγγειλε εντατικούς, αυστηρούς ελέγχους και αντίστοιχες κυρώσεις.

«Δεν υπάρχει δικαιολογητική βάση, σήμερα, για μεγάλη και σοβαρή διαταραχή σταζητήματα της προσφοράς και της ζήτησης των τροφίμων», ανέφερε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, επισημαίνοντας ότι «ναι μεν είναι εκτεταμένες οι αγροτικές ζημιές, αλλά αφορούν παραγωγές, οι οποίες είναι είτε βάμβακος -άρα δεν επηρεάζουν τα τρόφιμα- είτε σιτηρά, όπου υπάρχουν μηχανισμοί εισαγωγής, που εξισορροπούν, επομένως, τη ζήτηση». Αναγνωρίζοντας ότι το πρόβλημα μπορεί να αφορά σε πολύ ειδικές κατηγορίες τροφίμων, π.χ στα μήλα, συνέχισε λέγοντας ότι στο χοιρινό, η παραγωγή στην Ελλάδα είναι ένα πολύ μικρό μέρος της συνολικής ζήτησης.

«Δεν δικαιολογούνται φαινόμενα τέτοιων ανατιμήσεων. Είναι αισχροκέρδεια και ψυχολογική διαχείριση», κατήγγειλε και προσέθεσε: «Όσοι μιλούν για ελλείψεις, πάλι προσοχή: είναι διαφορετική μια πρόσκαιρη έλλειψη, η οποία στηρίζεται σε μια διαταραχή της τροφοδοτικής αλυσίδας -δεν μπορεί να φθάσει ένα φορτηγό εγκαίρως φερ’ ειπείν- και διαφορετικό να μιλάμε σε εθνικό επίπεδο για διαταραχή των τιμών. Δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για διαταραχή των τιμών, όποιος το κάνει, εκμεταλλεύεται μια ψυχολογική συνθήκη. Και τόνισε ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι και θα είναι εξαιρετικά αυστηροί, ενώ αυστηρές θα είναι και οι κυρώσεις. «Όποιος το κάνει αυτό, είναι απολύτως απαράδεκτος, γιατί εκμεταλλεύεται μια ανάγκη και μια ψυχολογική συνθήκη και όχι αντικειμενικούς όρους», τόνισε με έμφαση.

Αναφορικά με τους ανθρώπους στη Θεσσαλία που έχουν μείνει άστεγοι, ο υπουργός Επικρατείας δεσμεύτηκε ότι στα τέλη Νοεμβρίου «δεν θα υπάρχει άνθρωπος με στεγαστικό πρόβλημα».

Σχετικά με τις αντιδράσεις που υπήρξαν εις βάρος του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ο υπουργός, αφού περιέγραψε την κατάσταση στην οποία ζουν τώρα οι πληγέντες, ανέφερε πως καταλαβαίνει τις αντιδράσεις τους, όπως, όμως, καταλαβαίνει -συμπλήρωσε- και την προσπάθεια του περιφερειάρχη «να κάνει ό,τι μπορεί να κάνει προκειμένου να απαμβλύνει τις συνέπειες ενός πολύ δύσκολου φαινομένου».

Ερωτηθείς για τα σενάρια περί ανασχηματισμού ο κ. Βορίδης διερωτήθηκε «πόσο πιθανό είναι σε αυτή τη συγκυρία ο πρωθυπουργός -ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα και το Συντονιστικό συνεδριάζει κάθε μέρα- […] να σκέπτεται πότε θα κάνει ανασχηματισμό; Ενδεχομένως σε μια ερώτηση περί καταλογισμού ευθυνών, υπήρξε και μια απάντηση -την οποίαν την βρίσκω λογική- ότι όλοι αξιολογούνται. Αυτό εξελήφθη από μερίδα των συναδέλφων σας ότι εδώ υπάρχει κρίση αξιολόγησης που θα μας οδηγήσει σε ανασχηματισμό. Και, βάζω στοίχημα ότι σε κανά δίμηνο – τρίμηνο θα ανοίξουμε τη συζήτηση για τις πρόωρες εκλογές», είπε με σκωπτικό τρόπο.

Ο υπουργός Επικρατείας σε άλλη συνέντευξή του, στον τηλεοπτικό σταθμό «Open», νωρίτερα, είχε πει για την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ότι «η Εισαγγελία καλά κάνει και θα κάνει την έρευνά της». Και, στην οποίαν, άλλωστε, οι αρχές θα συνεισφέρουν, προσέθεσε.

Αναφερόμενος, τέλος, στις αποζημιώσεις, υποστήριξε ότι τέσσερα χρόνια πριν αποζημιωτικός μηχανισμός δεν υπήρχε καν.

www.ertnews.gr

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακά θα γίνεται η αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως προβλέπεται σε απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, (Α.1055/2024). Η...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, στα πλαίσια του αυτοφώρου, πρωινές ώρες της 16-4-2024, στον Ταύρο, από την Ομάδα Παρεμπορίου της Υποδιεύθυνσης Περιπολιών Αττικής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, 33χρονος...

ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αλλά μία πιθανή ημερομηνία «απάντησης» στο Ιράν, με βάση τις εκτιμήσεις θα ήταν πριν από τις 22...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr