Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλο μέτωπο στη Βοιωτία: Συνεχείς αναζωπυρώσεις σε δύσβατα σημεία – Δύσκολη η πρόσβαση της πυροσβεστικής, επιχειρούν κυρίως ελικόπτερα

Για τέταρτο εικοσιτετράωρο μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στη Βοιωτία, ενώ σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Κώστα Νούση, καλύτερη είναι η κατάσταση σε αυτό του Προδρόμου, το οποίο μεταφέρθηκε στην Ζάτσα, ένας από τους οικισμούς που εκκενώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, μετά από μήνυμα του 112.

Αυτή την στιγμή υπάρχει ενεργό μέτωπο σε πολύ δύσβατο σημείο, σε γκρεμούς, από την πλευρά του Ελικώνα και σκαρφαλώνει συνεχώς προς την κορυφή του βουνού, με έναν από τους κινδύνους είναι να ανέβει και να αλλάξει φορά του ανέμου και να περάσει από την πλευρά του ελατοδάσους.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο τα ελικόπτερα μπορούν να βοηθήσουν στη μάχη της κατάσβεσης λόγω της μορφολογίας του εδάφους υπογράμμισε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ.

Αυτή την ώρα υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες σε πολλά χιλιόμετρα αυτού του μετώπου και ο αέρας ο οποίος φυσάει συνεχώς αναζωπυρώνει τη φωτιά σε δύσβατα σημεία και χαράδρες με αποτέλεσμα οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις να μην μπορούν να φτάσουν εκεί που βρίσκεται η φωτιά και στην πλειονότητά τους τα μόνο μέσα που μπορούν να επιχειρήσουν είναι τα ελικόπτερα.

«Στο Δίστομο Βοιωτίας οι περισσότερες αναζωπυρώσεις δημιουργούν μέτωπο και για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις ενώ από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα από την Τσεχία» σημείωσε σχετικά ο επιπυραγός και εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός , κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Πυροσβεστικής.

Σε επιφυλακή όλη τη νύχτα πυροσβέστες και κάτοικοι

Το βράδυ εκκένωσαν τα χωριά τους οι κάτοικοι στο Στείρι, και μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη η φωτιά που μπορούσαν να κατευθυνθούν μόνο προς το Δίστομο. Εκκένωσαν και οι κάτοικοι στη Ζάλτσα προς το Κυριάκι.

Παράλληλα, όλη τη νύχτα, έρχονταν μηνύματα από το 112 στους κατοίκους δύο οικισμών, της Περιστεράς και του Αγίου Νικολάου, καθώς υπήρχε φόβος για ένα μέτωπο. Τελικά δεν χρειάστηκε άλλη εκκένωση.

Σώθηκε το Μοναστήρι του Οσίου Λουκά

Τα πάντα γύρω από το Μοναστήρι του Οσίου Λουκά έχουν καεί, έφτασαν οι φλόγες στα πέτρινα τοιχία του. Η ζημιά που έχει γίνει είναι ότι ένα παλιό κτίριο το οποίο τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη πήρε φωτιά η ξύλινη στέγη του και κατέρρευσε. Όλος ο άλλος χώρος έχει μείνει άθικτος.

Βέβαια και γύρω από το Μοναστήρι του Οσίου Λουκά αλλά και σε  όλη την περιοχή δεν έχει μείνει τίποτα άκαυτο.

Η φωτιά έφτασε στο Μοναστήρι χθες στις 15:00, η Πυροσβεστική εκκένωσε αμέσως ενώ στις 15:30 οι φλόγες είχαν φτάσει 2 χιλιόμετρα από το Μοναστήρι και είχε κλείσει ο δρόμος, ούτε οι Πυροσβέστες είχαν τρόπο να περάσουν.

www.ertnews.gr

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Υποχωρεί η θερμοκρασία σε όλες τις περιοχές σήμερα , στη βόρεια ελλάδα αναμένονται και καταιγίδες που θα συνοδεύονται με ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια) σύμφωνα με...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Το «FIRE» (φωτιά), είναι το επίσημο τραγούδι του Euro 2024, έχοντας ήδη κυκλοφορήσει σε όλες τις πλατφόρμες ροής. Οι Μεντούτσα, Ιταλοί DJs/παραγωγοί σούπερ σταρ...

ΚΟΣΜΟΣ

Στα κοινά προγράμματα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας που εκτελεί ή θα μπορούσε να εκτελέσει η Τουρκία με την Ισπανία αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος,...

ΕΛΛΑΔΑ

Το σύνολο της επικράτειας θα καλύπτει έως το τέλος του 2025 το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, ενώ την ίδια περίοδο εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr