Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταναστευτική κρίση: Συμφωνία Ελλάδας -Ελβετίας για στήριξη της χώρας μας – Τι περιλαμβάνει

Στο Λουξεμβούργο, μετέβη ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, όπου και συναντήθηκε με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Αστυνομίας της Συνομοσπονδίας της Ελβετίας, Karin Keller-Sutter, με την οποία υπέγραψαν από κοινού διμερή Συμφωνία-Πλαίσιο για την στήριξη της Ελλάδος στον τομέα της Μετανάστευσης.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμβολής της Συνομοσπονδίας της Ελβετίας σε επιλεγμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελληνική Δημοκρατία θα λάβει χρηματική συνεισφορά ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να υποστηριχθούν και να υλοποιηθούν δράσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Βάσει της συμφωνίας θα προωθηθεί μία σειρά δράσεων που αφορούν στην αναβάθμιση δομών φιλοξενίας και των υπηρεσιών ασύλου αλλά και την ενίσχυση αφενός των εθελούσιων επιστροφών στις χώρες προέλευσης, και αφετέρου ενταξιακών δράσεων των αναγνωρισμένων προσφύγων.

Τι περιλαμβάνει η Συμφωνία-Πλαίσιο

Διαδικασίες και δομές Ασύλου

*Βελτίωση των εγκαταστάσεων των Περιφερειακών Γραφείου Ασύλου:* Στόχος είναι η αύξηση της ικανότητας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και η περαιτέρω μείωση των εκκρεμοτήτων της Υπηρεσίας Ασύλου.

*Δημιουργία κεντρικής μονάδας για επεξεργασία των δεδομένων ταυτοποίησης και αναγνώρισης των Χωρών Καταγωγής – Country of Origin Information (COI):* Σκοπός είναι η δημιουργία μίας μονάδας για τον έλεγχο και τη διασταύρωση πληροφοριών για τον έλεγχο αυθεντικότητας εγγράφων (διαβατήρια, ταυτότητες κτλ.) καθώς και για την αντιμετώπιση προκλήσεων σχετικά με την ομιλούμενη γλώσσα των αιτούντων διεθνούς προστασίας και την εξακρίβωση της υπηκοότητας.

*Εκπαίδευση προσωπικού που εργάζεται στην διαδικασία ασύλου:* Στόχος είναι η αύξηση της συνολικής γνώσης και ικανότητας των εργαζομένων σε περιπτώσεις μετανάστευσης στην Ελλάδα για να γίνουν με οι διαδικασίες πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς.

Εγκαταστάσεις υποδοχής ευάλωτων μεταναστών

*Βελτίωση των Δομών Υποδοχής:* Στόχος είναι η βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.

*Εκπαίδευση εργαζομένων σε περιπτώσεις οικειοθελούς επιστροφής και επανένταξης:* Στόχος είναι η αύξηση του αριθμού των οικειοθελών επιστροφών από την Ελλάδα. Επιπλέον, το έργο θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ενημερωτικού υλικού για τις οικειοθελείς επιστροφές.

*Στήριξη στην αντιμετώπιση μεταναστευτικής κρίσης μέσω ειδικών δράσεων*

Στόχος είναι η αύξηση της ένταξης των προσφύγων στην Ελλάδα. Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο του έργου μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία του αισθήματος συμμετοχικότητας στην τοπική κοινωνία. Αφορά περίπου 5.000 δικαιούχους ετησίως (2.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι και 3.000 αιτούντες άσυλο), εστιάζοντας στις αξίες και τη γενική φιλοσοφία του Ολυμπισμού, ως μέσο προώθησης των αρχών της πολιτιστικής πολυμορφίας, της ειρηνικής συνύπαρξης και της αλληλεγγύης.

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Πέμπτη ότι οι συνομιλίες για την Ουκρανία απούσης της Ρωσίας δεν έχουν «νόημα», αφού η Ελβετία ανακοίνωσε την προηγούμενη ημέρα...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο βουλευτής Χίου και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νότης Μηταράκης συμμετείχε σε συζήτηση για...

ΚΟΣΜΟΣ

Τραγική κατάληξη είχε η προσπάθεια των κυπριακών Αρχών να ελέγξουν τα στοιχεία έντεκα αλλοδαπών για τους οποίους υπήρχε πληροφορία ότι διέμεναν παράνομα στην Κύπρο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμο, συναντήθηκε την Τετάρτη ο βουλευτής Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Νότης Μηταράκης. Όπως αναφέρει...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr