Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Μια μελέτη προειδοποιεί ότι η νέα ομάδα συνθετικών οπιοειδών μπορεί να είναι πιο ισχυρή από τη φαιντανύλη

Μια ομάδα νέων συνθετικών οπιοειδών που εμφανίζονται στα παράνομα ναρκωτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να είναι πιο ισχυρή από τη φαιντανύλη, 1.000 φορές πιο ισχυρή από τη μορφίνη, και μπορεί να απαιτεί ακόμη και περισσότερες δόσεις του φαρμάκου ναλοξόνη για να αντιστραφεί μια υπερβολική δόση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Το νιταζένιο είναι ένα συνθετικό οπιοειδές, όπως η φαιντανύλη, αν και τα δύο φάρμακα δεν έχουν δομική συγγένεια. Στη μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό JAMA οι περισσότεροι από τους ασθενείς που έλαβαν υπερβολική δόση νιταζενίων έλαβαν δύο ή περισσότερες δόσεις του φαρμάκου αναστροφής της υπερβολικής δόσης οπιοειδών ναλοξόνης, ενώ οι περισσότεροι ασθενείς που έλαβαν υπερβολική δόση φαιντανύλης έλαβαν μόνο μία δόση ναλοξόνης.

«Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν αυτά τα οπιοειδή στην προμήθεια φαρμάκων, ώστε να είναι επαρκώς προετοιμασμένοι για τη φροντίδα αυτών των ασθενών και να προβλέπουν ότι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν πολλαπλές δόσεις ναλοξόνης», έγραψαν στη μελέτη τους οι ερευνητές, από την Ιατρική Σχολή Icahn School of Medicine στη Νέα Υόρκη, και το Lehigh Valley που εδρεύει στην Πενσυλβάνια και άλλα ιδρύματα των ΗΠΑ. «Επιπλέον, μέχρι σήμερα υπάρχει έλλειψη εκπαίδευσης των παρευρισκομένων σχετικά με την επαναλαμβανόμενη χορήγηση ναλοξόνης».

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 150 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα από υπερβολική δόση που σχετίζεται με συνθετικά οπιοειδή. Η φεντανύλη έχει εμπλακεί σε σχεδόν τα δύο τρίτα όλων των θανάτων από υπερβολική δόση στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι έως και 50 φορές ισχυρότερη από την ηρωίνη και 100 φορές ισχυρότερη από τη μορφίνη.

Τα νιταζένια, μια υποκατηγορία συνθετικών οπιοειδών, φαίνεται να είναι ακόμη πιο ισχυρά και η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο ποσοστό καρδιακής ανακοπής όταν οι άνθρωποι παίρνουν υπερβολική δόση.

Η μελέτη περιελάμβανε δεδομένα για 537 ενήλικες που είχαν εισαχθεί σε τμήμα επειγόντων περιστατικών λόγω υποψίας υπερβολικής δόσης μεταξύ 2020 και 2022 και είχαν ολοκληρώσει εργαστηριακές εξετάσεις. Από αυτούς, 11 βρέθηκαν θετικοί μόνο για φαιντανύλη και εννέα βρέθηκαν θετικοί μόνο για νιταζένια, όπως βρορφίνη, ισοτονιταζένιο, μετονιταζένιο ή Ν-πιπεριδινυλοετονιταζένιο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 66,6% ή έξι από τους ασθενείς που έλαβαν υπερβολική δόση νιταζενίων έλαβαν δύο ή περισσότερες δόσεις ναλοξόνης, σε σύγκριση με μόνο το 36,4% των 11 ασθενών που έλαβαν υπερβολική δόση φεντανύλης.

Παρόλο που η νέα μελέτη ήταν πολύ μικρή, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι κλινικοί γιατροί θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το να μάθουν περισσότερα για τα νιταζένια και τις πιθανές επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία, δήλωσε ο Τζο Φρίντμαν, ερευνητής στην Ιατρική Σχολή David Geffen του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη αλλά έχει αναλύσει την κρίση των οπιοειδών στις ΗΠΑ.

«Αυτή η νέα μελέτη προσθέτει σίγουρα στο σύνολο των σχετικών στοιχείων που αποδεικνύουν ότι τα νέα συνθετικά οπιοειδή, όπως τα νιταζένια, επιδεινώνουν πραγματικά την κρίση υπερβολικής δόσης. Πρόκειται για μια ανεπαρκώς μελετημένη κατηγορία φαρμάκων και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουμε είναι ότι δεν παρακολουθούμε πραγματικά συστηματικά φάρμακα όπως τα νιταζένια», δήλωσε ο Φρίντμαν.

«Όμως, ως κατηγορία, είναι πολύ σαφές ότι μια σειρά από νέα συνθετικά οπιοειδή αυξάνονται σε συχνότητα», είπε. «Η κρίση της υπερβολικής δόσης οδηγείται όλο και περισσότερο από συνθετικές ουσίες».

Τα νιταζένια δεν φαίνεται προς το παρόν να είναι πολύ δημοφιλή σε εθνικό επίπεδο και οι χρήστες μπορεί να μην γνωρίζουν καν πότε εκτίθενται σε αυτά, δήλωσε σε ηλεκτρονικό μήνυμα η Σέιλα Βαχαρία, αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Έρευνας και Ακαδημαϊκής Δέσμευσης της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Drug Policy Alliance.

Στη νέα μελέτη, ορισμένοι από τους ανθρώπους που υπέστησαν υπερβολική δόση από νιταζένια ανέφεραν ότι νόμιζαν ότι χρησιμοποιούσαν ηρωίνη ή φαιντανύλη.

«Εφόσον αγοράζουν ναρκωτικά από την παράνομη αγορά, αγοράζουν ναρκωτικά υποθέτοντας ότι είναι αυτό που τους λέει ο έμπορος ότι είναι», έγραψε η Βαχαρία, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Η Βαχαρία πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν περιφερειακές τάσεις όσον αφορά την αύξηση της επικράτησης των νιταζενίων, με ορισμένες έρευνες να δείχνουν αύξηση στο Τενεσί και το Οχάιο. Πέρυσι, ο Γενικός Εισαγγελέας του Οχάιο Ντέιβ Γιοστ εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με τις νιταζένες ως αναδυόμενο συνθετικό οπιοειδές.

«Τα οπιοειδή «Φρανκενστάιν» είναι ακόμη πιο θανατηφόρα από τα ναρκωτικά που είναι ήδη υπεύθυνα για τόσους πολλούς θανάτους από υπερβολική δόση», ανέφερε ο Γιοστ στην προειδοποίηση. «Οι αρχές επιβολής του νόμου και το κοινό πρέπει να δώσουν προσοχή σε αυτούς τους ανερχόμενους κινδύνους».

Πηγή: CNN

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση της Ευρώπης σε διεθνές επίπεδο είναι προ των πυλών και όλες οι χώρες, επιθυμούν να διακριθούν, να φτάσουν μακριά και...

ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος...

ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν εγκατέστησε γρήγορα δύο επιπλέον σειρές συσκευών φυγοκέντρησης για τον εμπλουτισμό ουρανίου στο εργοστάσιό του στο Φορντό και άρχισε να εργάζεται σε περισσότερες,...

ΕΛΛΑΔΑ

Ο ανασχηματισμός στο κυβερνητικό σχήμα φαίνεται να είναι προ των πυλών, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, με γνώμονα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός, την...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr