Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Μύρισε εκλογές με την στροφή του Ρίσι Σούνακ στις πράσινες πολιτικές

Σε τροχιά εκλογών θεωρείται ότι έθεσε το κόμμα των Συντηρητικών ο Ρίσι Σούνακ με την στροφή στις πράσινες πολιτικές της κυβέρνησης που άφησαν επενδυτές και τους υπερασπιστές της πράσινης μετάβασης έκπληκτους και δυσαρεστημένους.
Η «κολοτούμπα» του Σούνακ ήρθε μετά από την απροσδόκητη για πολλούς νίκη του βουλευτή της περιφέρειας Ούξμπριτζ (πρώην περιφέρεια Μπόρις Τζόνσον) τον περασμένο Ιούλιο, ο οποίος στήριξε την προεκλογική καμπάνια εναντίον της απόφασης του δήμαρχου του Λονδίνου να μεγαλώσει τον πράσινο δακτύλιο της πρωτεύουσας με κόστος 12,5 λίρες καθημερινά για αυτοκίνητα κατασκευής πριν το 2006.
Το Συντηρητικό κόμμα συνεχίζει με ένταση την καμπάνια αυτή έως και σήμερα, ενώ η στροφή στους πράσινους στόχους της κυβέρνησης έρχεται ως επέκταση της ίδιας στρατηγικής προκειμένου να κερδίσει πίσω τους απογοητευμένους από τα σκάνδαλα των τελευταίωνδύο ετών στο Νούμερο Δέκα της Ντάουνινγκ Στριτ.
Οι Τόρις βλέπουν τα ποσοστά τους να πέφτουν σε τόσο χαμηλά ποσοστά που προβλέπεται μία σχεδόν αναπότρεπτη νίκη για τους Εργατικούς στις επερχόμενες γενικές εκλογές το 2024. Η διαφορά στις δημοσκοπήσεις αγγίζει σταθερά το 20%.
Η προαναφερθείσα νίκη όμως στο Ούξμπριτζ, και η υποστήριξη που κέρδισε η καμπάνια εναντίον του δακτυλίου εκπομπών του Σάντικ Καν, φαίνεται ότι είναι συνέβαλε καθοριστικά στην κυβερνητική απόφαση να καθυστερήσουν τον στόχο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα (Net Zero).
Επιπλέον, η καθημερινή και η Κυριακάτικη Μέιλ είχαν ξεκινήσει στις 3 Ιουλίου 2023 καμπάνια υπό τον τίτλο «Ξανασκέψου την απαγόρευση των βενζινοκίνητων οχημάτων του 2030», με μία σειρά από άρθρα που χαρακτηρίστηκαν «προώθηση παραπληροφόρησης σχετικά με τις αιτίες και τις πιθανές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».
Ο Ρίσι Σούνακ είχε πει τον Ιούλιο, ότι το αποτέλεσμα του Ούξμπριτζ έδειξε ότι οι επόμενες γενικές εκλογές δεν ήταν τελειωμένη υπόθεση.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός αρνήθηκε αυτή την τακτική στη συνέντευξη τύπου την Τετάρτη, ωστόσο είναι κοινή εκτίμηση ότι ο λόγος του τόσο στην παρουσίαση της κατάργησης των πράσινων πολιτικών, όσο και στη σημερινή του συνέντευξη (Πέμπτη 21/9) στο ράδιο 4 του BBC είχε προεκλογικό τόνο.
Απευθυνόταν στον “μέσο Βρετανό” που βάλλεται από την κρίση κόστους ζωής ενώ περιόριζε τα επιχειρήματα του γύρω από τις ανάγκες των πολιτών ακόμη και όταν δεχόταν ερωτήσεις για την αβεβαιότητα που προκάλεσε στον πράσινο επενδυτικό τομέα.
Μόλις στις 19 Ιουλίου 2023 (δύο μήνες πριν), ο όμιλος Tata, ιδιοκτήτης της Jaguar Land Rover, ανακοίνωσε το φιλόδοξο σχέδιο του να επενδύσει 4 δισεκατομμύρια λίρες σε εργοστάσιο μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επρόκειτο για μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας μέχρι σήμερα η οποία χαρακτηρίστηκε «ορόσημο».
Με την ανακοίνωση του για καθυστέρηση πενταετίας στην απόσυρση βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων από το 2030 στο 2035, ο Σούνακ προκάλεσε κύμα απογοητευμένων αντιδράσεων από την αυτοκινητοβιομηχανία.
«Αυτός είναι ο μεγαλύτερος μετασχηματισμός της βιομηχανίας εδώ και έναν αιώνα και ο στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2030 είναι ζωτικής σημασίας καταλύτης για την επιτάχυνση της Ford σε ένα καθαρότερο μέλλον.
»Η επιχείρησή μας χρειάζεται τρία πράγματα από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου: φιλοδοξία, δέσμευση και συνέπεια. Μια χαλάρωση του 2030 θα υπονόμευε και τα τρία» δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Ford UK Λίζα Μπράνκιν..
Ο Ρίσι Σούνακ συνόδευσε την αλλαγή των πολιτικών του με δεδομένα για την πρωτοπορία του Ηνωμένου Βασιλείου στην πράσινη μετάβαση, υπογραμμίζοντας ότι ο τελικός στόχος για μηδενικές εκπομπές το 2050 δεν θα μεταβληθεί από την καθυστέρηση αν και ο κύριος επιβαρυντής των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα είναι τα αυτοκίνητα.

Λονδίνο, ανταπόκριση – Ευδοξία Λυμπέρη

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζοντας τις ετήσιες κρίσεις των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ) που συνήλθε υπό την προεδρία του Αρχηγού ΓΕΣ, αντιστρατήγου Γεωργίου...

ΚΟΣΜΟΣ

Στον απόηχο του μακελειού στη Γάζα που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με περισσότερους από 100 νεκρούς κατά τη διάρκεια διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, οι Ηνωμένες...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η πατρίδα μας δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματά της, όπως αυτά προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», διεμήνυσε...

ΚΟΣΜΟΣ

Επιθετική φαίνεται να είναι η μορφή καρκίνου που αντιμετωπίζει ο βασιλιάς Κάρολος, κάτι που προκαλεί θλίψη αλλά και προβληματισμό τόσο στο παλάτι του Μπάκιγχαμ...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr