Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ν. Γιατρομανωλάκης στο Πρώτο: Βάλαμε γερές βάσεις και δόθηκαν εργαλεία στους ανθρώπους του κλάδου για να πάμε παραπέρα

Παρά τα δύσκολα τελευταία χρόνια για τον πολιτισμό λόγω της πανδημίας, κατά την θητεία της κυβέρνησης της ΝΔ, «μπήκαν κάποιες γερές βάσεις και δόθηκαν κάποια εργαλεία χρήσιμα στους ανθρώπους του κλάδου προκειμένου να ισχυροποιηθούν και να μπορέσουμε να πάμε παραπέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, υφυπουργός Πολιτισμού μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

«Πρώτα από όλα χθες ανακοινώσαμε, για παράδειγμα, μείωση του τέλους επιτηδεύματος ή και μηδενισμό του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους στον κλάδο του πολιτισμού και της χειροτεχνίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Όλοι οι κλάδοι ζητούν μείωση ή η κατάργηση του επιτηδεύματος, είναι από τα διακυβεύματα των εκλογών» επισήμανε.

«Είμαι για παράδειγμα ζωγράφος. Είτε είμαι ζωγράφος είτε είμαι λογιστής όταν είμαι αυτοαπασχολούμενος πληρώνω κάθε χρόνο 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος. Πλέον, αν είμαι ζωγράφος με ανοιχτά βιβλία, πληρώνω 400 ευρώ αντί για 650, δηλαδή μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 38%. Δεύτερο παράδειγμα, ήμουν ζωγράφος, αλλά μέσα στην κρίση έκλεισα τα βιβλία μου, δηλαδή κάποια στιγμή μεταξύ 2010 και 2022. Τα ξαναανοίγω τώρα. Μέχρι 30/06/2023. Πρώτον, δεν πληρώνω τέλος επιτηδεύματος, μηδενίζεται και όχι μόνο, αλλά ανοίγει και ένας τραπεζικός λογαριασμός στο όνομά μου, στον λογαριασμό μπαίνουν μέσα 5.000 ευρώ και ανάλογα με τον τζίρο που κάνω αποδεσμεύονται ποσά από αυτά τα 5.000 ευρώ. Ας πούμε ότι κάνω τζίρο την πρώτη χρονιά 10.000 ευρώ. Το 30% του 10.000 είναι 3.000. Αποδεσμεύονται λοιπόν 3.000 ευρώ και τα παίρνω πίσω σαν επιστροφή. Αυτά είναι κίνητρα για να ισχυροποιήσουμε το κλάδο και να δώσουμε και μια ώθηση στο να γίνει η οικονομία μας λευκή στον πολιτισμό. Γιατί αν έχεις γραφτεί, αν έχεις ανοιχτά βιβλία, μπορείς μετά να ωφεληθείς και από άλλα μέτρα χρηματοδότησης, στήριξη» εξήγησε ο κ. Γιατρομανωλάκης.

«Επίσης, κάναμε διάταξη για την υποχρεωτικά ασφαλισμένη και αμειβόμενη πρόβα, για παράδειγμα, στις παραστατικές τέχνες, ένα χρόνιο αίτημα του κλάδου γιατί πάρα πολλές φορές ξέρουμε ότι υπήρχαν άνθρωποι που δεν πληρώνονταν όταν προετοίμαζαν μια παραγωγή, μια παράσταση και η πληρωμή άρχιζε με την πρώτη παράσταση και όλη η προεργασία δεν είχε αμοιβή, ούτε ασφάλιση» προσέθεσε ο κ. Γιατρομανωλάκης.

«Αυξήσαμε κατά 118% τις επιχορηγήσεις σύγχρονου πολιτισμού την περίοδο 2019-2023 σε σχέση με την περίοδο 2015-2019. Αυξήθηκε η πολιτιστική απασχόληση κατά 11,7% από το 2019 στο 2021. Αυξήθηκε ο τζίρος του πολιτιστικού τομέα από το 2019 στο 2022, παρότι είχαμε την πανδημία, κατά πάνω από 30%. Αυτό δείχνει ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει και τα στήριξης αλλά και τα μέτρα ανάπτυξης αρχίζουν ήδη και αποδίδουν» συμπλήρωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού.

Επιπλέον, ο κ. Γιατρομανωλάκης αναφέρθηκε σε καινοτόμα προγράμματα που προχώρησε το Υπουργείο Πολιτισμού, όπως για τη αναβίωση της ελληνικής χειροτεχνίας, στοχεύοντας είπε, στην στήριξη ενός κλάδου παραμελημένου για πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Ακόμα, ανέφερε το πρόγραμμα της πολιτιστικής συνταγογράφησης που παντρεύει τον Πολιτισμό με την Υγεία, ενώ πρόσθεσε πως άνοιξε το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που αυτή τη στιγμή σφύζει από ζωή, λειτούργησε ξανά η Εθνική Πινακοθήκη, υπάρχουν  πολιτιστικά προγράμματα και δραστηριότητες σε όλη την Ελλάδα. «Γενικώς έχει αυξηθεί η ποσότητα, το πλήθος της πολιτιστικής παραγωγής αλλά και η ποιότητα και επίσης η συμπεριληπτικότητα. Έχουμε το πιο πλουραλιστικό κατά τη γνώμη μου πολιτιστικό πρόγραμμα που έχει να δει η χώρα εδώ και πάρα πολλά χρόνια» τόνισε ο κ. Γιατρομανωλάκης.

Αλλά και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, σημείωσε, αναπτύσσονται προγράμματα μέσα από τους εποπτευόμενους φορείς του Υπ. Πολιτισμού, το Εθνικό Θέατρο, με τη Λυρική Σκηνή, με μουσεία μας, ούτως ώστε να εισαχθεί ο πολιτισμός στην ελεύθερη ζώνη δραστηριοτήτων ή σε άλλες ευκαιρίες που δίνονται μέσα στα σχολεία».

«Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Προσωπικά θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι ακόμα πιο έντονη και ουσιαστική η παρουσία του πολιτισμού σε διάφορες μορφές του και εκφάνσεις στα σχολεία και όχι μόνο με έναν τρόπο παρακολούθησης, κατανάλωσης πολιτισμού αλλά και παραγωγής πολιτισμού, ούτως ώστε να ενθαρρύνουμε τις δημιουργικές δεξιότητες των παιδιών» υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Γιατρομανωλάκης.

 

Σχετικά άρθρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακά θα γίνεται η αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως προβλέπεται σε απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, (Α.1055/2024). Η...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, στα πλαίσια του αυτοφώρου, πρωινές ώρες της 16-4-2024, στον Ταύρο, από την Ομάδα Παρεμπορίου της Υποδιεύθυνσης Περιπολιών Αττικής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, 33χρονος...

ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αλλά μία πιθανή ημερομηνία «απάντησης» στο Ιράν, με βάση τις εκτιμήσεις θα ήταν πριν από τις 22...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr