Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Νέα εξέταση προβλέπει την άνοια έως και 9 χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, σύμφωνα με μελέτη

Μια νέα εξέταση, η οποία πραγματοποιείται με 10λεπτη σάρωση εγκεφάλου, μπορεί να ανιχνεύσει την άνοια έως και 9 χρόνια πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η νέα μέθοδος παρέχει έναν πιο ακριβή τρόπο πρόβλεψης της άνοιας από τα τεστ μνήμης ή τις μετρήσεις της συρρίκνωσης του εγκεφάλου, δύο κοινά χρησιμοποιούμενες μεθόδους για τη διάγνωση της νόσου.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου ανέπτυξε την εξέταση- η οποία είναι ακριβής κατά 80%– αναλύοντας λειτουργικές σαρώσεις μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) προκειμένου να ανιχνεύσει αλλαγές στο «δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας» του εγκεφάλου. Το δίκτυο αυτό συνδέει περιοχές του εγκεφάλου για να εκτελέσει συγκεκριμένες γνωστικές λειτουργίες και είναι το πρώτο νευρωνικό δίκτυο που επηρεάζεται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

«Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι η λειτουργία του εγκεφάλου αρχίζει να αλλάζει πολλά χρόνια πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα της άνοιας», δήλωσε ο καθηγητής Τσαρλς Μάρσαλ, επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις μαγνητικές τομογραφίες 1.100 εθελοντών της Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Από τους 1.100 εθελοντές, οι 81 διαγνώστηκαν αργότερα με άνοια. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για να προσδιορίσουν τις αλλαγές στο δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας, με στόχο να εντοπίσουν τους συμμετέχοντες που διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο.

Στις περιπτώσεις όπου οι εθελοντές είχαν διαγνωστεί με άνοια, η ομάδα μπόρεσε να προβλέψει μέσα σε ένα περιθώριο σφάλματος δύο ετών ακριβώς πόσο χρόνο θα χρειαζόταν για να γίνει αυτή η διάγνωση. Οι αλλαγές στη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου συσχετίστηκαν επίσης με γνωστούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του γενετικού κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και της κοινωνικής απομόνωσης.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα η εξέταση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένων νέων εξετάσεων αίματος που στοχεύουν πρωτεΐνες στον εγκέφαλο οι οποίες προκαλούν τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ο Δρ. Σεμπάστιαν Γουόλς, ο οποίος μελετά προσεγγίσεις δημόσιας υγείας για την πρόληψη της άνοιας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, είπε ότι τα αποτελέσματα ήταν «δυνητικά συναρπαστικά», αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θα πρέπει να διερευνηθούν.

Ο Γουόλς επεσήμανε ότι, από τα 100 άτομα που εμφάνισαν άνοια, ο μέσος χρόνος μεταξύ της σάρωσης και της διάγνωσης ήταν 3,7 χρόνια.

«Προτού μπορέσουμε να είμαστε πραγματικά σίγουροι ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να προβλέψει την έναρξη της άνοιας και ότι δεν είναι απλώς μια πρώιμη ένδειξη της νόσου, θα είναι πολύ σημαντικό να δούμε εάν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνονται και σε μεγαλύτερα δείγματα», είπε.

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρές βροχές και οι πλημμύρες που προκάλεσαν στον Νίγηρα άφησαν πίσω ήδη 21 νεκρούς και σχεδόν 6.000 πληγέντες από τα τέλη Μαΐου, ενώ η...

ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση με μπουκάλια δέχτηκαν χθες το βράδυ αστυνομικοί στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Kώστας Παπαδόπουλος, εντελώς ξαφνικά, στα προσφυγικά της...

ΚΟΣΜΟΣ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και η λιβανική Χεζμπολά συνέχισαν να ανταλλάσσουν πυρά της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, μετά την περαιτέρω ρητορική κλιμάκωση των...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκπνέει σήμερα Παρασκευή 21 Ιουνίου η προθεσμία για την υποβολή των τεχνικών εκθέσεων πυροπροστασίας από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται κοντά, ή μέσα σε...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr