Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Νέα παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες

Το κίνημα για ελεύθερες παραλίες προκαλεί δεύτερη παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο, με την πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ιωάννα Κλάπα, να απευθύνεται, με κατεπείγον έγγραφό της στους προϊσταμένους των Πρωτοδικείων όλης της χώρας, ζητώντας τους αυξημένη προσοχή για τις παράνομες καταλήψεις στον αιγιαλό και τις παραθαλάσσιες, παραλίμνιες και παραποτάμιες εκτάσεις.

Η κ. Κλάπα, στο έγγραφό της, αφού υπεραμύνεται του δημόσιου χαρακτήρα του αιγιαλού και των παραλιών, σύμφωνα με το Σύνταγμα, τονίζει ότι σκοπός των εντατικών ελέγχων που διενεργούνται σε καθημερινή βάση, σε όλη τη χώρα είναι η διαπίστωση παρανομιών από τουριστικές επιχειρήσεις και ιδιώτες, με την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των παραβατών και την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων που αυθαίρετα έχουν τοποθετηθεί.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κάνει λόγο, μάλιστα για «έντονη κοινωνική αναστάτωση» που έχει προκληθεί «από τους πολίτες, που διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή την ανεμπόδιστη, κατά το Σύνταγμα, χρήση αιγιαλού και παραλίας». Για το λόγο αυτό ζητεί οι δικαστές να εξετάζουν τις τυχόν προσφυγές που θα ακολουθήσουν «με τη μέγιστη δυνατή προσοχή και επιμέλεια, με γνώμονα την τήρηση της αρχής της νομιμότητας, την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και των αγαθών του κοινωνικού συνόλου».

Η ανακοίνωση της κ. Ιωάννα Κλάπα

«Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι αιγιαλοί και και οι παραλίες είναι δημόσια (εκτός συναλλαγής) και κοινόχρηστα. Κύριος προορισμός τους, ως κοινόχρηστα,  είναι «η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού σε αυτά, καθώς και επικοινωνία της ξηράς με τη θάλασσα, λίμνη ή ποταμό».

Όπως είναι γνωστό, κατά τη διάρκεια του θέρους του τρέχοντος έτους, οι κατά νόμο αρμόδιες αρχές διενεργούν, επί καθημερινής βάσεως, εντατικούς και ενδελεχείς έλεγχους σε όλη τη χώρα, για την διαπίστωση των παράνομων καταλήψεων αιγιαλού και παραλίας, συμπεριλαμβανομένων και των παραλιμνίων ή παραποτάμιων εκτάσεων, από επιχειρήσεις τουριστικής εκμετάλλευσης και ιδιώτες, συνέπεια των οποίων έχει προκληθεί έντονη κοινωνική αναστάτωση από τους πολίτες, που διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή την ανεμπόδιστη,  κατά το Σύνταγμα, χρήση αιγιαλού και παραλίας.

Οι έλεγχοι αυτοί είχαν και έχουν ως συνέπεια, σε περίπτωση διαπίστωσης της σχετικής παράβασης, εκτός των λοιπών κυρώσεων, την έκδοση σε βάρος των παραβατών πρωτόκολλων διοικητικής αποβολής, απομάκρυνσης κινητού  εξοπλισμού και προσωρινών εγκαταστάσεων ως και την επιβολή προστίμων.

Σας εφιστάται η προσοχή, όπως, κατά την ενώπιον σας συζήτηση ένδικων βοηθημάτων εκ μέρους των θιγέντων Εκ των ως άνω μέτρων προσώπων και δη κατά την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινών διαταγών, Επιδεικνύετε, Όπως οφείλετε, μετ´ ακρόαση αμφοτέρων των αντίδικων μερών, τη μέγιστη δυνατή προσοχή και επιμέλεια, με γνώμονα, προεχόντως, την τήρηση της αρχής της νομιμότητας, την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και των αγαθών του κοινωνικού συνόλου.

Παρακαλούμε, λόγω του κατεπείγοντος ζητήματος, όπως ενημερωθούν άμεσα όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί των υπηρεσιών, των οποίων προίσταστε»

Υπενθυμίζεται πως ήδη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη έχει διατάξει διπλή έρευνα  για την καταπάτηση τμημάτων του αιγιαλού σε Πάρο και Σέριφο. Στην παραγγελία της προς την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου Ολυμπία Λαμπροπούλου, ζητεί να εξεταστούν οι σχετικές καταγγελίες για κατάληψη τμημάτων του αιγιαλού, χωρίς τις προϋποθέσεις του νόμου και την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στις παραλίες. 

Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά

www.ertnews.gr

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Το πρωί του Σαββάτου (18/5) γράφτηκε ο επίλογος της τραγωδίας της δολοφονίας της 40χρονης στο Μενίδι από τον πρώην σύζυγό της. Συντετριμμένοι οι συγγενείς,...

ΚΟΣΜΟΣ

Η περιοχή της Λιέγης, στο ανατολικό Βέλγιο, επλήγη στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας από πλημμύρες που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές οι οποίες είχαν αποτέλεσμα...

ΚΟΣΜΟΣ

Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο η προσπάθεια της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, υπογράμμισε...

ΚΟΣΜΟΣ

Η κατάσταση του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο έχει σταθεροποιηθεί αλλά παραμένει σοβαρή, δήλωσε σήμερα η υπουργός Υγείας της χώρας, Ζουζάνα Ντολίνκοβα, μετά την απόπειρα...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr