Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2023: Απονέμεται στην Claudia Goldin για την έρευνά της σε σχέση με τις γυναίκες στην αγορά εργασίας

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών αποφάσισε να απονείμει το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2023 (Sveriges Riksbank Prize στη μνήμη του Άλφρεντ Νομπέλ) στην αμερικανίδα οικονομολόγο Claudia Goldin «επειδή προώθησε την κατανόησή μας για τα αποτελέσματα των γυναικών στην αγορά εργασίας».

Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό στην παγκόσμια αγορά εργασίας και, όταν εργάζονται, κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες. Η Goldin έψαξε στα αρχεία και συγκέντρωσε στοιχεία για περισσότερα από 200 χρόνια, επιτρέποντάς της να καταδείξει πώς και γιατί έχουν αλλάξει οι διαφορές μεταξύ των φύλων στις αποδοχές και τα ποσοστά απασχόλησης.

Η βραβευμένη με το βραβείο οικονομικών επιστημών του 2023, Claudia Goldin, παρείχε τον πρώτο ολοκληρωμένο απολογισμό των αποδοχών και της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας ανά τους αιώνες. Η έρευνά της αποκαλύπτει τις αιτίες των αλλαγών και τις κύριες πηγές του εναπομείναντος χάσματος μεταξύ των δύο φύλων.

Η Claudia Goldin έδειξε ότι η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας δεν έχει ανοδική τάση σε μια περίοδο 200 ετών, αλλά αντίθετα σχηματίζει καμπύλη σχήματος U.

Η συμμετοχή των παντρεμένων γυναικών μειώθηκε με τη μετάβαση από την αγροτική στη βιομηχανική κοινωνία στις αρχές του 19ου αιώνα, αλλά στη συνέχεια άρχισε να αυξάνεται με την ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών στις αρχές του 20ού αιώνα. Η Goldin εξήγησε αυτό το μοτίβο ως αποτέλεσμα της διαρθρωτικής αλλαγής και των εξελισσόμενων κοινωνικών προτύπων όσον αφορά τις ευθύνες των γυναικών για το σπίτι και την οικογένεια.

Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, τα επίπεδα εκπαίδευσης των γυναικών αυξάνονταν συνεχώς και στις περισσότερες χώρες υψηλού εισοδήματος είναι πλέον σημαντικά υψηλότερα από τα αντίστοιχα των ανδρών. Η Claudia Goldin – που τιμήθηκε με το βραβείο οικονομικών επιστημών 2023 – απέδειξε ότι η πρόσβαση στο αντισυλληπτικό χάπι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση αυτής της επαναστατικής αλλαγής, προσφέροντας νέες ευκαιρίες για τον προγραμματισμό της σταδιοδρομίας.

Παρά τον εκσυγχρονισμό, την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση του ποσοστού των απασχολούμενων γυναικών κατά τον 20ό αιώνα, για μεγάλο χρονικό διάστημα το χάσμα των αποδοχών μεταξύ γυναικών και ανδρών δεν μειώθηκε σχεδόν καθόλου.

Σύμφωνα με την Claudia Goldin, μέρος της εξήγησης είναι ότι οι εκπαιδευτικές αποφάσεις, οι οποίες επηρεάζουν τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας μιας ζωής, λαμβάνονται σε σχετικά νεαρή ηλικία. Εάν οι προσδοκίες των νέων γυναικών διαμορφώνονται από τις εμπειρίες των προηγούμενων γενεών -για παράδειγμα, των μητέρων τους, οι οποίες δεν επέστρεψαν στην εργασία τους μέχρι να μεγαλώσουν τα παιδιά- τότε η ανάπτυξη θα είναι αργή.

Ιστορικά, ένα μεγάλο μέρος του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων στις αποδοχές μπορούσε να εξηγηθεί από τις διαφορές στην εκπαίδευση και τις επαγγελματικές επιλογές. Ωστόσο, η Claudia Goldin έδειξε ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της διαφοράς στις αποδοχές είναι πλέον μεταξύ ανδρών και γυναικών στο ίδιο επάγγελμα και ότι προκύπτει σε μεγάλο βαθμό με τη γέννηση του πρώτου παιδιού.

Ψάχνοντας στα αρχεία και συγκεντρώνοντας και διορθώνοντας ιστορικά δεδομένα, η φετινή βραβευμένη με το βραβείο οικονομικών επιστημών Claudia Goldin κατάφερε να παρουσιάσει νέα και συχνά αναπάντεχα στοιχεία. Μας έδωσε επίσης μια βαθύτερη κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν τις ευκαιρίες των γυναικών στην αγορά εργασίας και το κατά πόσο η εργασία τους έχει ζήτηση.

Το γεγονός ότι οι επιλογές των γυναικών συχνά περιορίζονταν και εξακολουθούν να περιορίζονται από τον γάμο και την ευθύνη για το σπίτι και την οικογένεια βρίσκεται στο επίκεντρο των αναλύσεων και των επεξηγηματικών μοντέλων της. Οι μελέτες της Goldin μας δίδαξαν επίσης ότι η αλλαγή απαιτεί χρόνο, επειδή οι επιλογές που επηρεάζουν ολόκληρες καριέρες βασίζονται σε προσδοκίες που μπορεί αργότερα να αποδειχθούν λανθασμένες.

Οι γνώσεις της φτάνουν πολύ έξω από τα σύνορα των ΗΠΑ και παρόμοια μοτίβα έχουν παρατηρηθεί σε πολλές άλλες χώρες. Η έρευνά της μας προσφέρει μια καλύτερη κατανόηση της αγοράς εργασίας του χθες, του σήμερα και του αύριο.

«Πάντοτε ήθελα να γίνω ντετέκτιβ, και επιτέλους τα κατάφερα», δήλωσε η Claudia Goldin, βραβευμένη με το βραβείο Νόμπελ οικονομικών επιστημών 2023

Το ποσό του βραβείου Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2023 έχει οριστεί σε 11 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (SEK) ανά πλήρες βραβείο, που αντιστοιχούν σε 947.325 ευρώ.

Με την ανακοίνωση του Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2023 κλείνει ο κύκλος των φετινών βραβείων Νόμπελ.

Θυμίζουμε πως το Βραβείο Νόμπελ 2022 στις Οικονομικές Επιστήμες απονεμήθηκε στους Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond και Philip H. Dybvig «για την έρευνά τους σε τράπεζες και χρηματοπιστωτικές κρίσεις».

Τα βραβεία Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών στην Ιστορία

  • 55 βραβεία στις οικονομικές επιστήμες έχουν απονεμηθεί μεταξύ 1969 και 2023, σε συνολικά 93 άτομα.
  • 26 βραβεία οικονομικών επιστημών έχουν απονεμηθεί σε έναν μόνο βραβευθέντα.
  • 2 γυναίκες είχαν βραβευτεί μέχρι σήμερα με το βραβείο στις οικονομικές επιστήμες, η Elinor Ostrom το 2009 και η Esther Duflo το 2019. Η Claudia Goldin γίνεται η τρίτη, και μάλιστα για την έρευνά της που αφορά τις γυναίκες στην αγορά εργασίας.
  • Η Esther Duflo ήταν η νεότερη βραβευμένη στις οικονομικές επιστήμες – 46 ετών ήταν η ηλικία της όταν της απονεμήθηκε το βραβείο.
  • Ο γηραιότερος βραβευμένος στις οικονομικές επιστήμες ήταν ο Leonid Hurwicz, 90 ετών όταν του απονεμήθηκε το βραβείο.

www.ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Όλγα Γεροβασίλη συνομιλώντας με δημοσιογράφους, δήλωσε ότι θα πρέπει να τηρηθεί το καταστατικό για την εκλογή αρχηγού, σύμφωνα με αυτό, είπε, εκλογές δεν ...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Έχουμε το καταστατικό, τη συντροφικότητα και τη Δημοκρατία, δεν χρειαζόμαστε κάτι άλλο», δήλωσε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας από το βήμα του...

ΕΛΛΑΔΑ

Η Μαρέβα Μητσοτάκη ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στην έκθεση “Design Doha” στην Ντόχα, τη νέα Biennale στην πρωτεύουσα του Κατάρ που φιλοδοξεί να αποτελέσει...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο ανθρώπινος απολογισμός δύο ετών ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, σύμφωνα με τα ρωσικά και τα ουκρανικά στοιχεία, όμως οι...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr