Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Νόσος Χ: Βρετανοί επιστήμονες ετοιμάζουν εμβόλιο για την επόμενη πανδημία

Οι επικεφαλής υγείας αποκάλυψαν σήμερα ότι Βρετανοί επιστήμονες ηγούνται της δημιουργίας ενός εμβολίου για να σταματήσει η επόμενη θανατηφόρα πανδημία εντός 100 ημερών από την έναρξή της.

Το υπερσύγχρονο Κέντρο Ανάπτυξης και Αξιολόγησης Εμβολίων βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη Porton Down της Υπηρεσίας Υγείας και Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) στο Wiltshire και είναι εξοπλισμένο με τους πιο θανατηφόρους ζωντανούς ιούς στον κόσμο.

Παρόλο που αρχικά επικεντρώθηκαν στη δοκιμή της αποτελεσματικότητας των εμβολίων έναντι νέων παραλλαγών της COVID-19, οι 200 επιστήμονες του Κέντρου στοχεύουν πλέον στην ανάπτυξη πρωτότυπων εμβολίων για την αντιμετώπιση της «ασθένειας Χ», του επόμενου πιθανού πανδημικού παθογόνου.

H καθηγήτρια Dame Jenny Harries, επικεφαλής της Υπηρεσίας Υγείας και Ασφάλειας (UKHSA), δήλωσε: «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εδώ είναι να διασφαλίσουμε ότι προετοιμαζόμαστε. Έτσι, εάν έχουμε μια νέα ασθένεια Χ, ένα νέο παθογόνο, να έχουμε κάνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος αυτής της δουλειάς εκ των προτέρων. Ελπίζουμε ότι μπορούμε να την αποτρέψουμε [μια πανδημία]. Αλλά αν δεν μπορούμε και πρέπει να ανταποκριθούμε, τότε έχουμε ήδη αρχίσει να αναπτύσσουμε εμβόλια και θεραπευτικά μέσα για να τη σταματήσουμε. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλες τις απειλές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη».

Το κέντρο υπογράμμισε επίσης τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου στην αποστολή των 100 ημερών, έναν παγκόσμιο στόχο που έθεσε η G7 το 2021 για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά οποιασδήποτε νέας απειλής πανδημίας εντός 100 ημερών από την ταυτοποίησή της.

Τι είναι η νόσος Χ

Η νόσος Χ αντιπροσωπεύει μια σοβαρή διεθνή επιδημία που θα μπορούσε να προκληθεί από ένα παθογόνο επί του παρόντος άγνωστο να προκαλέσει ανθρώπινη ασθένεια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υιοθέτησε το όνομα το 2018, για να διασφαλίσει ότι ο σχεδιασμός του ήταν αρκετά ευέλικτος ώστε να προσαρμοστεί σε μια ασθένεια.

Στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τις μεγαλύτερες μολυσματικές απειλές, εκτός από την νόσο Χ, εντοπίζονται ακόμη η COVID-19, ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας- Κονγκό, οι ιοί Ebola και Marburg, ο πυρετός Lassa, τα σύνδρομα SARS και MERS, οι ιοί Nipa και Henipa, ο πυρετός της κοιλάδας Rift και ο ιός Zika.

Η ασθένεια Χ θα μπορούσε να προκληθεί από κάποιο άγνωστο μέχρι σήμερα παθογόνο των ζώων το οποίο δεν έχει προσβάλει ακόμη ανθρώπινους πληθυσμούς. Οι επιστήμονες λένε ότι η καταστροφή των οικοσυστημάτων ευνοεί όλο και περισσότερο την επαφή με άγρια ζώα, με κίνδυνο τη μετάδοση κάποιας ζωονόσου. Η υπερθέρμανση του πλανήτη δημιουργεί επίσης κινδύνους παθογόνων παραγόντων που μεταφέρονται από φορείς όπως τα κουνούπια και τα τσιμπούρια που εμφανίζονται σε μέρη που δεν ενδημούσαν.

Άλλοι εικάζουν ότι η νόσος Χ θα μπορούσε να ξεκινήσει από κάποιο συνθετικό ιό που θα απελευθερωνόταν από κάποιο εργαστήριο ως αποτέλεσμα ατυχήματος ή ακόμη και τρομοκρατικής ενέργειας.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, η πλέον ανενεργή Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας ανέφερε ότι η αυξανόμενη αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει στην επανεμφάνιση ασθενειών που προς το παρόν βρίσκονται υπό έλεγχο.

Πηγή: Daily Mail, Guardian

 

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη σήμερα (17/7) το πρωί στην ανατολική Γαλλία από την αντιτρομοκρατική αστυνομία, ένας 18χρονος άνδρας που ανήκει στο νεοναζιστικό κίνημα, ύποπτος ότι σχεδίαζε βίαιες...

ΕΛΛΑΔΑ

Δίωξη για παράβαση καθήκοντος ασκήθηκε από την Εισαγγελία πρωτοδικών Λάρισας κατά 4 προσώπων για τους χειρισμούς στο σημείο της τραγωδίας, μετά τη σύγκρουση των...

ΚΟΣΜΟΣ

Τήρησε την υπόσχεσή της η Αν Ινταλγκό και κολύμπησε στον ποταμό της γαλλικής πρωτεύουσας, σε μία προσπάθεια να πείσει ότι τα νερά είναι ασφαλή...

ΕΛΛΑΔΑ

Την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 3958/τΒ’/5-7-2024) με την οποία καθορίζεται η χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του άρθρου 18 του ν.4354/2015...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr