«Είναι απαραίτητο να χτίσουμε πάνω σε αυτά που μας ενώνουν» δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, για «καρποφόρα συνάντηση» κάνει ο λόγο ο Τούρκος ομόλογός του Χακάν Φιντάν, στις δηλώσεις τους που περιγράφουν ανάγλυφα το θετικό κλίμα στη συνάντησή τους.
Οι δυο ΥΠΕΞ συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επόμενων τριών μηνών που έχει ως πρώτο μεγάλο σταθμό τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 18 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.
«Σημαντικο για τις διμερεις μας σχέσεις να διατηρηθεί το κλιμα με αποχή από μονομερεις ενεργειες που μπορέι να υπονομευσουν τη προσέγγιση που επιχειρούμε. Δεν ειμαστε αιθεροβαμονες οι αποστασεις και τα παθη δεν διαγραφονται μονοκοντιλια,ομως έχουμε διαθεση και βουληση να επενδυσουμε στην ειλικρινεια και αμοιβαια κατανοηση – κοινους τοπους και να διαρρήξουμε εδραιωμενες αντιλησεις με διαφωνιες να μην προκαλουνται κρισεις..αυστηρη και καθολικη εφαρμογή του διεθνους δικαιου» επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης.
«Τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με θετικό διάλογο. Αξιολογησαμε περιεκτικά τα προβλήματά μας αναφορικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο- εχουμε διαφορές αποψεων στο Αιγαίο συζητήσαμε τα θέματα αυτά νωρίτερα σε διερευνητικές συνομιλίες. Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο ως Τουρκία υποστηρίζουμε παντα την αρχή του δικαίου διαμοιρασμού» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Φιντάν.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των σχέσεων Ελλάδας -Τουρκίας το αμέσως επόμενο διάστημα, ο οποίος προβλέπει:
- 18 Σεπτεμβρίου: Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Τ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
- 16 Οκτωβρίου: πολιτικός διάλογος (σε επίπεδο υφυπουργών)
- Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (άμεσα)
- Προώθηση Θετικής ατζέντας (τουρισμός, εμπόριο, ναυτιλία, κλιματική κρίση)
- Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται και το Κυπριακό.
«Οι θέσεις μας είναι γνωστές, κρίσιμο και αναγκαίο βήμα η άμεση επανεκκίνηση των συνομιλίων» διαμηνύει ο κ. Γεραπετρίτης.
«Συζητήσαμε για το Κυπριακό, οι θέσεις μας είναι γνωστές, πρέπει να λειτουργήσουμε ως εγγυήτριες χώρες» σημείωσε ο κ. Φιντάν.
Ειδική αναφορά έγινε και στο μεταναστευτικό, με τον τούρκο υπ. Εξωτερικών να αναφέρει: «Μεταναστευση όχι πεδιο ανταγωνισμού αλλά συνεργασίας, δεν θέλουμε να δουμε άλλες απώλειες ζωων στο αιγαίο – σημαντικό θεμα στην ατζεντα μας».
«Στο κοινο μας συμφέρον να συνεργαστουμε για τον έλεγχο της παρανομης μεταναστευσης και των δικτων διακινησης που εκμεταλλευονται τον ανθρωπινο πόνο. προυποθεση η αντιμετωπιση των περιφερειακων κρισεων που προκαλουν αποσταθεροποίηση στην ευρυτερη περιοχη μας» είπε από την πλευρά του ο Έλληνας υπ. Εξωτερικών.
Διάσταση απόψεων καταγράφηκε και στο θέμα της μειονότητας.
«Εϊναι “γεφυρες συνεργασιας”, ολοι οι πολιτες στην ελλαδα απολαβουν ισονομιας και ισοπολιτειας» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.
«Εχουμε επιλυσει τα προβληματα των ομογενών μας, να βοηθήσουμε αποκατάσταση οθωμανικών εργων» ανέφερε ο κ. Φιντάν.
Στην συνάντηση της 18ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα αξιολογήσουν τη μέχρι τώρα πορεία του εν εξελίξει διαλόγου με επόμενο σημείο αναφοράς τη σύγκλιση του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας.
Θετικό βήμα η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ
Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Πιέρρος Τζανετάκος
Από τα ορόσημα του διαλόγου, εκτός φυσικά των επαφών Μητσοτακη – Ερντογαν, εκτιμάται η έναρξη των πολιτικών διαβουλευσεων υπό την υφυπουργό εξωτερικών Αλεξανδρα Παπαδόπουλου.
Κι αυτό διότι είναι ακριβώς σε αυτό το τραπέζι που θα αποκαλυφθει αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επίλυση της μιας διαφοράς που αναγνωρίζει η Αθήνα – δηλαδή της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Αν, δηλαδή, η Τουρκία είναι διατεθειμένη να βάλει στο περιθώριο αυτές που η ίδια χαρακτηρίζει ως διμερείς διάφορες με την Ελλάδα, αλλά και να δεχτεί το δίκαιο της θάλασσας ως μοναδικό νομικό εργαλείο για τη χάραξη των θαλάσσιων ζωνών.
Δεν φαίνεται, τουλάχιστον προς ώρας, οτι οι επαφές βρίσκονται σε αυτό το σημείο.
Ακούστηκαν πιο ήπιες διατυπώσεις από τον Χακαν Φινταν, ωστόσο ο τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε σε διαφορετικές απόψεις που αφορούν το Αιγαίο, ενώ μίλησε για δίκαιο διαμοιρασμο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Γίνεται αντιληπτό ότι αν ο δίκαιος διαμοιρασμός περιλαμβάνει -για παράδειγμα- τις προβλέψεις του τουρκολιβυκού μνημονίου, τότε η απόσταση μεταξύ των δυο πλευρών θα παραμείνει χαώδης.
Τουρκικά ΜΜΕ: Νέα εποχή στις ελληνοτουκρικές σχέσεις
Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Γιάννης Μανδαλίδης
Θετικά είναι τα μηνύματα του τουρκικού Τύπου για τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα.
Το πρακτορείο Anadolu δίνει έμφαση στη δήλωση του Τούρκου υπουργού ότι «συμφωνούμε για μία νέα προσέγγιση στην επίλυση των προβλημάτων», ενώ το κρατικό δίκτυο TRT προτάσσει το αίτημα Φιντάν για «αποτελεσματική συνεργασία από τη γείτονα μας στον αγώνα μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων».
Στο «στρατόπεδο» των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης, η Aksam και το CNN Turk σημειώνουν τη δήλωση Γεραπετρίτη ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και τιτλοφορεί τη σχετική είδηση: «Έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή».
Τους ίδιους τίτλους χρησιμοποιεί και η ισλαμιστική Yenı Safak, που τα δημοσιεύματά της είναι συνήθως ανθελληνικά.
Η Hurriyet, με τίτλο «Ιδού ο οδικός χάρτης», παρουσιάζει τα επόμενα βήματα στα ελληνοτουρκικά όπως τα παρουσίασε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
«Ο Φιντάν και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δίνουν έμφαση στη θετική ατζέντα στην Άγκυρα. Δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν το διάλογο χωρίς προϋποθέσεις» σχολιάζει ο αντιπολιτευόμενος ενημερωτικός δικτυακός τόπος Τ24.
Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι το θέμα απουσιάζει από τις δύο μεγάλες κεμαλικές εφημερίδες, την ιστορική Cumhuriyet και την εθνικιστική Sozcu.
Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr