Connect with us

Hi, what are you looking for?

LAST UPDATE

Ο Πάπας επισκέπτεται φιλανθρωπικό κέντρο στη Μογγολία και διαβεβαιώνει ότι η Εκκλησία δεν προσηλυτίζει

Στην τελευταία πράξη της επίσκεψής του στη Μογγολία, όπου έφτασε την περασμένη Παρασκευή για να ενθαρρύνει τη μικρή κοινότητα των περίπου 1.400 Καθολικών, ο Πάπας Φραγκίσκος πήγε σε ένα εγκαταλειμμένο κτίριο στην περιοχή Bayangol και το οποίο μετατράπηκε μετά από παρέμβαση της Εκκλησίας σε ένα προσωρινό καταφύγιο για γυναίκες και ανηλίκους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω βίας, αλλά και χώρος παροχής πρώτων βοηθειών για τη φροντίδα των αστέγων.

Σε ένα από τα δωμάτια του κέντρου, που θα χρησιμεύσει και ως προσωρινό καταφύγιο για μετανάστες που φτάνουν στην πόλη χωρίς σημείο αναφοράς, ο Πάπας θυμήθηκε ότι «οι πρώτοι ιεραπόστολοι έφτασαν στο Ουλάν Μπατόρ τη δεκαετία του 1990, ένιωσαν αμέσως την ανάγκη για φιλανθρωπία».

Αφού ορισμένοι νέοι με αναπηρίες τραγούδησαν και χόρεψαν γι ‘αυτόν, ο Πάπας δήλωσε ότι «η αληθινή πρόοδος των εθνών, στην πραγματικότητα, δεν μετριέται με βάση τον οικονομικό πλούτο, πόσο μάλλον εκείνων που επενδύουν στην απατηλή δύναμη των εξοπλισμών, αλλά μάλλον στην ικανότητα να αναλάβουν την υγεία, την εκπαίδευση και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των ανθρώπων».

Ο Πάπας Φραγκίσκος εκμεταλλεύτηκε επίσης την ομιλία του για να «ενθαρρύνει όλους τους πολίτες της Μογγολίας, γνωστούς για τη μεγαλοψυχία και την ικανότητά τους για αυταπάρνηση, να δεσμευτούν στον εθελοντισμό» και διαβεβαίωσε ότι ήταν η κυβέρνηση της χώρας που ζήτησε από την εκκλησία να βοηθήσει στην ορισμένα κοινωνικά έκτακτα περιστατικά, όπως ακριβώς ήθελε να διαψεύσει κάποιους μύθους για την αλληλεγγύη.

«Καταρχάς, αυτός με τον οποίο, μόνο οι πλούσιοι άνθρωποι μπορούν να συμμετάσχουν στον εθελοντισμό. Η πραγματικότητα λέει το αντίθετο: δεν είναι απαραίτητο να είσαι πλούσιος για να κάνεις καλό, στην πραγματικότητα, είναι σχεδόν πάντα οι απλοί άνθρωποι που αφιερώνουν χρόνο, γνώση και καρδιά για να φροντίζουν τους άλλους», είπε.

Και συνέχισε ότι πρέπει να καταρριφθεί ο μύθος που δείχνει ότι «η Καθολική Εκκλησία, η οποία ξεχωρίζει στον κόσμο για τη μεγάλη της δέσμευση στα έργα κοινωνικής προβολής, τα κάνει όλα αυτά για προσηλυτισμό, σαν να ήταν ένας τρόπος να φροντίζει τους άλλους, πείστε τους και πάρτε τους με το μέρος σας».

«Όχι, η Εκκλησία δεν προχωρά με προσηλυτισμό, προχωρά με έλξη», είπε ο Πάπας, προσθέτοντας ότι «οι Χριστιανοί αναγνωρίζουν αυτούς που έχουν ανάγκη και κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να ανακουφίσουν τα βάσανά τους επειδή βλέπουν τον Ιησού εκεί».

Και ότι ένας άλλος μύθος «να ξεσκεπαστεί είναι αυτός που σύμφωνα με τον οποίο αυτό που μετράει θα ήταν μόνο τα οικονομικά μέσα, λες και ο μόνος τρόπος για να φροντίσουμε τους άλλους ήταν να προσλάβουμε μισθωτό προσωπικό και να εξοπλίσουμε μεγάλες δομές», γιατί αν και η φιλανθρωπία απαιτεί επαγγελματισμό, οι πρωτοβουλίες δεν πρέπει να γίνονται επιχειρήσεις, αλλά να διατηρούν τη φρεσκάδα της φιλανθρωπίας».

Μετά από αυτή την επίσκεψη, ο Πάπας πήγε στο αεροδρόμιο για να επιστρέψει στη Ρώμη, όπου θα προσγειωθεί στις 17:30 ώρα ιταλίας(16:30 GMT) μετά από μια πτήση έντεκα ωρών.

Πηγή: EFE

Επιμέλεια – μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχώρησε στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην παράνομη αναμετάδοση συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, χωρίς την...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 και κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή έως ανήμερα την Πρωτοχρονιά, στις 21:10, στο Τρίτο Πρόγραμμα, οι εκπομπές «EBU συναυλίες δίχως σύνορα», «Δωμάτιο 432» και...

ΚΟΣΜΟΣ

Η Χουανίτα Κάστρο, μικρή αδελφή των πρώην ηγετών της Κούβας Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο, στους οποίους εναντιωνόταν για δεκαετίες, πέθανε στα 90 της χρόνια...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα ήθελα να ζητήσω μία χάρη εκ μέρους των μικρομεσαίων και ειδικά των ιδιοκτητών ταξί να κάνουμε μία εκπομπή για να καταλάβει ο κόσμος...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr