Στην Κέρκυρα βρίσκεται ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα κ. Matthew Lodge προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του Λογοτεχνικού Φεστιβάλ που πραγματοποιείται στο νησί σε συνεργασία με την Agglo – Hellenic League.
Ο κ. Lodge παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΤ Κέρκυρας, αναφερόμενος τόσο στους δεσμούς που εδώ και αιώνες συνδέουν την Βρετανία με την Κέρκυρα όσο και στις προοπτικές συνεργασίας που διανοίγονται μέσω της τοπικής κοινότητας των 8.000 Βρετανών που κατοικούν μόνιμα στην Κέρκυρα αλλά και των 600.000 Βρετανών τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί μας.
Η Κέρκυρα στην βρετανική τέχνη
Περιηγητές, ζωγράφοι όπως ο Έντουαρντ Λιρ και συγγραφείς όπως οι Ντάρελς, έχουν αποτυπώσει στα έργα τους με λαμπρό τρόπο τόσο το νησί όσο και τη μοναδική φύση του. Μέσα από το έργα τους, εκατομμύρια Βρετανοί έχουν γνωρίσει την Κέρκυρα και έχουν παρακινηθεί να την επισκεφθούν. Είναι χαρακτηριστικός ο θετικός αντίκτυπος που είχε πρόσφατα – όχι μόνο στη Βρετανία αλλά και σε δεκάδες άλλες χώρες που προβλήθηκε – η τηλεοπτική σειρά βασισμένη στη ζωή και τα βιβλία των Ντάρελς και η οποία γυρίστηκε κατά κύριο λόγο στο νησί των Φαιάκων.
Ο κ. Lodge επισήμανε ότι στους χιλιάδες συμπατριώτες του, που μένουν μόνιμα στο νησί αλλά και τους χιλιάδες που το επισκέπτονται, ξεχωρίζει και ο σημερινός βασιλιάς Κάρολος ο Γ’, ο οποίος μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του, επισκέπτονταν κάθε καλοκαίρι την Ελλάδα και ειδικά την Κέρκυρα, συνοδευόμενος από την σύζυγό του, τη σημερινή βασίλισσα Καμήλα. Τόνισε ότι ο ίδιος πρωταγωνίστησε κατά τις τελετές των 200 χρόνων από την ελληνική παλιγγενεσία ενώ ξεχωριστή θέση στην τελετή στέψης του είχαν οι βυζαντινοί ύμνοι.
Διαχείριση φυσικών καταστροφών
Αναφορά έγινε και στη διαχείριση της κρίσης που υπήρξε πρόσφατα εξαιτίας των εκτεταμένων πυρκαγιών που ξέσπασαν σε Ρόδο και Κέρκυρα. Ο Βρετανός πρέσβης βρέθηκε επιτόπου στα δύο νησιά προκειμένου να ενημερωθεί για τα ζητήματα που ανέκυψαν και αφορούσαν τη μετακίνηση χιλιάδων επισκεπτών, η πλειοψηφία των οποίων ήταν συμπατριώτες του. Όπως είπε το γεγονός ότι ούτε στην Κέρκυρα αλλά ούτε και στη Ρόδο υπήρξε τραυματισμός ή απώλεια ζωής, παρά το ότι μετακινήθηκαν 20.000 άνθρωποι από τις εστίες τους, μπορεί να χαρακτηρίσει την αντιμετώπιση της κρίσης ως επιτυχημένη. Παράλληλα ευχαρίστησε το σύνολο των κατοίκων και τουριστικών φορέων που βοήθησαν στην κάλυψη των αναγκών όλων αυτών των ανθρώπων αλλά και στην επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης στα διεθνή ΜΜΕ. Δεν παρέλειψε μάλιστα να εκφράσει τη θλίψη του για την απώλεια τόσο των δύο πιλότων του ελληνικού Canader στην Κάρυστο όσο και των μεταναστών στη φωτιά του Έβρου.
Τα προβλήματα του Brexit
Ο κ. Matthew Lodge αναφέρθηκε και στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας του Brexit, τονίζοντας ότι αυτά σιγά – σιγά αμβλύνονται μέσω διμερών (ΕΕ – Βρετανίας) ή και διακρατικών συμφωνιών. Ενδεικτικά στα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τη φιλοξενία Ελλήνων φοιτητών στη Βρετανία, τόνισε ότι κύριο ζήτημα αποτελεί η αύξηση των διδάκτρων και αντιμετωπίζεται είτε με χορηγήσεις υποτροφιών, είτε με πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων.
Πηγή: ertnews.gr