Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Οι καύσωνες δημιουργούν ένα «διαβολικό μείγμα» ρύπων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Οι καύσωνες, που γίνονται ολοένα πιο έντονοι και συχνοί λόγω της κλιματικής αλλαγής, δημιουργούν ένα «επικίνδυνο μείγμα» ρύπων που απειλεί τον άνθρωπο και όλα τα έμβια όντα, προειδοποίησε την Τετάρτη ο ΟΗΕ.

Τα στρώματα καπνού που προκαλούνται από τις πυρκαγιές που έχουν καλύψει την Αθήνα και τη Νέα Υόρκη είναι το πιο ορατό μέρος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλούν οι καύσωνες, αλλά στην πραγματικότητα πυροδοτούν μια σειρά από χημικές διεργασίες που είναι πολύ πιο επικίνδυνες για την υγεία.

«Οι καύσωνες επιδεινώνουν την ποιότητα του αέρα, με επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, τα οικοσυστήματα, τη γεωργία και την καθημερινή μας ζωή», δήλωσε ο γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), Πέτερι Ταάλας, κατά την παρουσίαση του δελτίου για την ποιότητα του αέρα και το κλίμα.

Πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Ενεργειακής Πολιτικής (EPIC) του Πανεπιστημίου του Σικάγο διαπίστωσε ότι η ρύπανση από μικροσωματίδια που εκπέμπονται από τα μηχανοκίνητα οχήματα, τη βιομηχανία και τις πυρκαγιές, αποτελεί «τη μεγαλύτερη εξωτερική απειλή για τη δημόσια υγεία» παγκοσμίως.

Η κλιματική αλλαγή και η ποιότητα του αέρα «πάνε χέρι-χέρι και πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος», δήλωσε ο αξιωματούχος του WMO, προειδοποιώντας ότι αν και η έκθεση αφορά δεδομένα από το 2022, «αυτό που θα δούμε το 2023 είναι ακόμη πιο ακραίο».

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των καύσωνων και η τάση αυτή θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Κοπέρνικος ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες κατά τους τρεις μήνες του βορειοανατολικού καλοκαιριού (Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος) ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ. Υπάρχει μια αυξανόμενη επιστημονική συναίνεση ότι οι καύσωνες θα αυξήσουν τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα των δασικών πυρκαγιών, τόνισε ο WMO.

«Τα κύματα του καύσωνα και οι δασικές πυρκαγιές συνδέονται στενά μεταξύ τους. Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές περιέχει ένα επικίνδυνο παρασκεύασμα χημικών ουσιών που όχι μόνο επηρεάζει την ποιότητα του αέρα και την υγεία, αλλά βλάπτει επίσης τα φυτά, τα οικοσυστήματα και τις καλλιέργειες και οδηγεί σε περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Λορέντζο Λαμπραντόρ, συντάκτης του δελτίου του WMO.

Επικίνδυνες σχέσεις

Αν και η κλιματική αλλαγή και οι ατμοσφαιρικοί ρύποι (όπως το όζον, οι πτητικές οργανικές ενώσεις ή τα αερολύματα) ακολουθούν διαφορετικά στάδια, οι δύο αυτές ουσίες συνδέονται μεταξύ τους.

«Η ποιότητα του αέρα και το κλίμα συνδέονται μεταξύ τους επειδή οι χημικές ενώσεις που τις επηρεάζουν σχετίζονται, επειδή οι ουσίες που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή και την υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα συχνά εκπέμπονται από τις ίδιες πηγές και επειδή οι αλλαγές στη μία οδηγούν αναπόφευκτα σε αλλαγές στην άλλη», τονίζει ο WMO. Ο οργανισμός εξηγεί ότι το 2022, ο μεγάλος καύσωνας που έπληξε την Ευρώπη οδήγησε σε αύξηση των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων και του τροποσφαιρικού όζοντος ακριβώς πάνω από την επιφάνεια της Γης. Οι συγκεντρώσεις ξεπέρασαν το επίπεδο που συνιστά ο ΠΟΥ στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του Αυγούστου 2022, υπήρξαν σημαντικές μάζες σκόνης της ερήμου στη Μεσόγειο και την Ευρώπη.

«Η συνύπαρξη υψηλών θερμοκρασιών και υψηλών ποσοτήτων αερολυμάτων και σωματιδίων επηρέασε την ανθρώπινη υγεία και ευημερία», δήλωσε ο WMO. Η συγκέντρωση όζοντος μειώνει επίσης τον αριθμό και την ποιότητα των σοδειών διαβίωσης.

«Σε παγκόσμια κλίμακα, οι απώλειες των καλλιεργειών λόγω του όζοντος είναι 4,4% έως 12,4% κατά μέσο όρο για βασικές καλλιέργειες διαβίωσης, οι απώλειες σε σιτάρι και σόγια μπορεί να φτάσουν το 15% έως 30% σε μεγάλες γεωργικές περιοχές της Ινδίας και της Κίνας», σύμφωνα με το δελτίο.

Πηγή: DW

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αμέσως οι εκπρόσωποι του συνεδρίου της FIFA σηκώθηκαν ως ένας και χειροκρότησαν ακούγοντας τον Τζιάνι Ινφαντίνο να μιλά για την ανάγκη για ένα ενιαίο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σήμερα Δευτέρα 20 Μαΐου στις 12:00, θα μεταβεί στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής για να παραστεί στην τελετή...

ΚΟΣΜΟΣ

Μετά τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος σκοτώθηκε χθες, Κυριακή, όταν συνετρίβη το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε, τη θέση του θα...

ΚΟΣΜΟΣ

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη την Κυριακή για μια επίθεση κατά την οποία τρεις Ισπανοί τουρίστες και τρεις Αφγανοί πολίτες σκοτώθηκαν...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr