Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Οι Ταλιμπάν απορρίπτουν έκθεση του ΟΗΕ που τους κατηγορεί πως έχουν επανέλθει στις οπισθοδρομικές πολιτικές

Η de facto κυβέρνηση των Ταλιμπάν απέρριψε κι επέκρινε πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών η οποία στηλιτεύει πως το σουνιτικό φονταμενταλιστικό κίνημα επανέρχεται στις αυταρχικές, οπισθοδρομικές πολιτικές με επίκεντρο τη φυλή Παστούν που εφάρμοζε όταν κυβέρνησε για πρώτη φορά το Αφγανιστάν (1996-2001).

Η 14η έκθεση της επιτροπής επιτήρησης και ανάλυσης της εφαρμογής των κυρώσεων σε βάρος του Αφγανιστάν που υποβλήθηκε στο ΣΑ του ΟΗΕ περιέχει διάφορες κατηγορίες και κρίσεις.

Γίνεται λόγος για ρήγματα στην ηγεσία των Ταλιμπάν, προσφορά καταφυγίου σε τρομοκράτες, διακίνηση ναρκωτικών από αξιωματούχους της de facto κυβέρνησης, μονοπώληση της εξουσίας, εξάπλωση των όπλων, καθώς και μη εξουσιοδοτημένα ταξίδια στο εξωτερικό από μέλη του ισλαμιστικού κινήματος σε βάρος των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις.

Το «Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν» [σ.σ. ΙΕΑ, το καθεστώς των Ταλιμπάν] χαρακτηρίζει «αβάσιμες τις κατηγορίες», ένδειξη «προφανούς εχθρότητας έναντι του λαού του Αφγανιστάν», καθώς και «επανάληψη της αβάσιμης προπαγάνδας των περασμένων 20 ετών», ανέφερε ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, σε ανακοίνωσή του.

Ο κ. Μουτζάχιντ επανέλαβε πως οι Ταλιμπάν παραμένουν δεσμευμένοι να μην επιτρέψουν σε οποιονδήποτε να χρησιμοποιήσει το έδαφος του Αφγανιστάν για να επιτεθεί σε άλλους.

«Όλες οι αποφάσεις του ΙΕΑ λαμβάνονται τηρώντας τις κατευθυντήριες γραμμές του ισλαμικού νόμου, τις διμερείς και πολυμερείς δεσμεύσεις και τα εθνικά συμφέροντα», και «συνεχίζει να αλληλεπιδρά με τη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση κοινών ανησυχιών», πρόσθεσε.

Αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία, πριν από σχεδόν δυο χρόνια, τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν επέβαλαν ξανά αυστηρούς νόμους και κανόνες και το Αφγανιστάν έγινε η μοναδική χώρα στον πλανήτη που αρνείται την παιδεία στα κορίτσια και στις γυναίκες. Παρά τις εγχώριες και τις διεθνείς πιέσεις, η de facto κυβέρνηση αποφεύγουν να δεσμευτούν πως θα επιτρέψουν στα κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο μετά την έκτη τάξη ή θα επιτρέψουν ξανά στις γυναίκες να εργάζονται.

Ταυτόχρονα, οι Ταλιμπάν απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση με τη συμμετοχή άλλων πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ή αλλιώς να μοιραστούν την εξουσία.

Μέχρι σήμερα, καμιά κυβέρνηση του κόσμου δεν αναγνωρίζει το καθεστώς τους επίσημα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Το εθνικό χριστουγεννιάτικο δέντρο μπροστά από τον Λευκό Οίκο έπεσε το απόγευμα της Τρίτης εν μέσω ισχυρών ανέμων. Το δέντρο, ένα ερυθρελάτης 40 ποδιών...

ΚΟΣΜΟΣ

Μια 85χρονη Ισραηλινή που απήχθη από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και αφέθηκε ελεύθερη δύο εβδομάδες αργότερα είπε ότι συναντήθηκε με τον ηγέτη της...

ΚΟΣΜΟΣ

Το γαλλικό ελικοπτεροφόρο Dixmude, που έχει διαμορφωθεί για να προσφέρει νοσοκομειακή υποστήριξη στους άμαχους τραυματίες από τη Λωρίδα της Γάζας, δέχθηκε τους «πρώτους ασθενείς...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει σειρά πρωτοβουλιών που κινούνται σε τρεις άξονες: στην αντιμετώπιση του προβλήματος της προσιτής στέγης, στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr