Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ-Βέλγος Πρωθυπουργός: Πρέπει να συνάψουμε νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης

Το σημερινό μοντέλο στη μετανάστευση δίνει όλο τον έλεγχο και την εξουσία στους διακινητές ανέφερε ο Πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρόο μιλώντας στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σημείωσε ότι οι διακινητές «αποφασίζουν για τη ζωή ή τον θάνατο. Αυτοί αποφασίζουν ποιος μπαίνει σε μια χώρα και ποιος όχι. Αυτό είναι απαράδεκτο, μη βιώσιμο και ανήθικο. Είναι lose-lose για όλους τους εμπλεκόμενους».
Ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο επισήμανε ότι «πρέπει να ξαναχτίσουμε το τρέχον μοντέλο μετανάστευσης. Γι’ αυτό, κατά τη διάρκεια της βελγικής Προεδρίας της ΕΕ (σ.σ. πρώτο εξάμηνο 2024), ελπίζουμε να συνάψουμε ένα νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης. Ένα σύμφωνο για να διασφαλιστεί ότι κάθε χώρα της ΕΕ κάνει το μέρος της δουλειάς που της αναλογεί. Επιβολή διαδικασιών αλληλεγγύης, ταχείας παρακολούθησης, εργασία για κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές επανεισδοχής και επιστροφής.
Τέλος, ένα σύμφωνο για την ενίσχυση των κοινών μας συνόρων». Όπως υπογράμμισε ωστόσο ο Βέλγος Πρωθυπουργός, «ένα νέο σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση είναι μόνο ένα μέρος της απάντησης. Θα πρέπει επίσης να εργαστούμε για μια από τις μεγαλύτερες αιτίες της μετανάστευσης, και αυτή είναι η φτώχεια και η έλλειψη οικονομικών ευκαιριών». Όπως και με την κλιματική αλλαγή, οι συνεργασίες είναι η απάντηση, επισήμανε.

Όσον αφορά στην κλιματική κρίση, ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο ανέφερε ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα προκαλεί ανησυχία. «Γίναμε μάρτυρες ορισμένων ακραίων κλιματικών φαινομένων φέτος. Δασικές πυρκαγιές σε Ελλάδα, Ισπανία, Καναδά και Χαβάη. Πλημμύρες σε Λιβύη και Χονγκ Κονγκ. Μεγάλες περιόδους ξηρασίας στη χώρα μου». Ταυτόχρονα όμως, ο Πρωθυπουργός του Βελγίου σημείωσε «ότι υπάρχει λόγος για βάσιμη αισιοδοξία».
«Ένα ρεκόρ 340 δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν επενδυθεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παγκοσμίως φέτος. Οι τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνεχίζουν να πέφτουν χρόνο με το χρόνο. Πολλοί κλιματικοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι εκπομπές άνθρακα θα κορυφωθούν μόλις το 2025. Μετά θα κατέβουν. Με την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσουμε τον ρυθμό των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Επίσης, ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει οργάνωση και να επιταχυνθεί η πράσινη μετάβαση.
«Για να γίνει αυτό, πρέπει να συμπεριλάβουμε τον κλάδο μας μέσω μιας Νέας Βιομηχανικής Συμφωνίας ( New Industrial Deal)» εξήγησε και προσέθεσε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι μόνο μια ήπειρος βιομηχανικής καινοτομίας, αλλά θα πρέπει να παραμείνει μια ήπειρος βιομηχανικής παραγωγής.
«Η Νέα Βιομηχανική Συμφωνία θα είναι μία από τις μεγάλες προτεραιότητες της βελγικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου.Αλλά για να πετύχουμε αυτή τη Βιομηχανική Συμφωνία, θα πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από την Ευρώπη.Χρειαζόμαστε συνεργασίες. Ειδικά μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής» τόνισε ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Στον απόηχο του μακελειού στη Γάζα που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με περισσότερους από 100 νεκρούς κατά τη διάρκεια διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, οι Ηνωμένες...

ΚΟΣΜΟΣ

Επιθετική φαίνεται να είναι η μορφή καρκίνου που αντιμετωπίζει ο βασιλιάς Κάρολος, κάτι που προκαλεί θλίψη αλλά και προβληματισμό τόσο στο παλάτι του Μπάκιγχαμ...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες σχετικά με τη ραγδαία ανάπτυξη και υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης τα τελευταία δύο χρόνια, είναι ότι θα εξαλείψει εκατομμύρια...

ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον έντεκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν από μία αεροπορική επιδρομή που έκαναν σήμερα οι Ισραηλινοί πλήττοντας μία μεγάλη σκηνή στην Ράφα, όπως ανακοίνωσε...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr