Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Σε εξέλιξη η ρυμούλκηση του φλεγόμενου φορτηγού πλοίου

Η ρυμούλκηση του φλεγόμενου φορτηγού στα ανοικτά της Ολλανδίας, που μετέφερε χιλιάδες αυτοκίνητα άρχισε χθες Κυριακή, μια ημέρα αργότερα από ό,τι προβλεπόταν, εξαιτίας του ανέμου, ανακοίνωσαν οι αρχές, διευκρινίζοντας πως η ένταση της πυρκαγιάς πάνω στο σκάφος μειώθηκε «πολύ».

Η μετακίνηση του Fremantle Highway «άρχισε χθες μετά το μεσημέρι», σχεδόν πέντε ημέρες αφού εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, ανακοίνωσε το ολλανδικό εθνικό ινστιτούτο διαχείρισης των υδάτων (Rijkswaterstaat). Διευκρίνισε πως «πολύ λιγότερος καπνός» αναδιδόταν εκείνη την ώρα από το φορτηγό υπό σημαία Παναμά που μετέφερε, σύμφωνα με την εταιρεία μεταφορών K Line, η οποία το είχε μισθώσει, 3.783 καινούργια αυτοκίνητα, ανάμεσά τους 498 ηλεκτρικά.

Το φορτηγό θα ρυμουλκηθεί προς νέα προσωρινή τοποθεσία: 16 χιλιόμετρα βόρεια των νήσων Σιέρμονικογκ και Άμελαντ, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα ανατολικά από την τελευταία του επίσημη θέση, δηλαδή 18 χιλιόμετρα βόρεια του Τερσκέλινγκ. Τα συγκεκριμένα νησιά της Ολλανδίας βρίσκονται στα όρια ανάμεσα στη Θάλασσα του Βάντεν –μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, με μεγάλη βιοποικιλότητα, πάνω από 10.000 θαλάσσια και χερσαία είδη– και τη Βόρεια Θάλασσα.

Πλοίο επέμβασης για την περίπτωση πετρελαϊκής ρύπανσης παραμένει σε μικρή απόσταση, σημείωσαν οι αρχές, που ελπίζουν ότι θα κατορθωθεί το φορτηγό να ρυμουλκηθεί σε λιμάνι, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος οικολογικής καταστροφής. Το φορτηγό «ρυμουλκείται αργά και με ελεγχόμενο τρόπο (με περίπου 3 κόμβους, 5,5 χιλιόμετρα την ώρα) από 2 ρυμουλκά», διευκρίνισε η Rijkswaterstaat.

Η ρυμούλκηση προβλεπόταν να αρχίσει προχθές Σάββατο, όμως αναβλήθηκε εξαιτίας νοτιοδυτικού ανέμου που ωθούσε τον καπνό πάνω σε ρυμουλκό, εγείροντας κίνδυνο για την υγεία του πληρώματος. «Η σταθερότητα του πλοίου επιτηρείται μόνιμα», επέμεινε η Rijkswaterstaat, η οποία την Παρασκευή τόνισε πως το φορτηγό είναι άθικτο κάτω από την ίσαλο γραμμή.

Η διάρκεια της ρυμούλκησης θα εξαρτηθεί «από τις μετεωρολογικές συνθήκες, την εξέλιξη του καπνού, τα ρεύματα και την παλίρροια». Προηγουμένως, η εκτίμηση ήταν πως θα χρειάζονταν περίπου 14 ώρες.

Το φορτηγό 18.500 τόνων είχε αναχωρήσει από το Μπρέμερχαφεν και είχε ενδιάμεσο προορισμό το Πορτ Σαΐντ (Αίγυπτος). Από εκεί θα αναχωρούσε για τη Σιγκαπούρη, τον τελικό του προορισμό. Η αιτία της πυρκαγιάς, που εκδηλώθηκε τη νύχτα της Τετάρτης, παραμένει άγνωστη· εκτιμάται ωστόσο πως μπορεί να οφειλόταν στη μπαταρία κάποιου από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που μετέφερε.

Ένα από τα 23 μέλη του πληρώματος του πλοίου έχασε τη ζωή του, αρκετά άλλα τραυματίστηκαν. Η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς ανεστάλη την Πέμπτη, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος το σκάφος να αποσταθεροποιηθεί εξαιτίας της ποσότητας του νερού που εισερχόταν σε αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 πραγματοποιείται η πέμπτη – από τις διαδοχικές – καταβολές ποσού 4.174.489,98 ευρώ, που αφορά την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών...

ΕΛΛΑΔΑ

«Να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας και την υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή»,...

ΕΛΛΑΔΑ

Οργανωμένοι, πειθαρχημένοι και αποφασισμένοι, έτσι περιγράφονται από αστυνομικές πηγές οι συλληφθέντες για τα επεισόδια της 7ης Δεκεμβρίου που προκάλεσαν τον θάνατο του αστυνομικού Γιώργου...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν διέψευσε τη Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν διπλά μέτρα και σταθμά στην εφαρμογή του νόμου στην...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr