Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Π. Μαντζούφας στο Πρώτο: Έκπτωση των Σπαρτιατών οδηγεί σε επαναληπτικές εκλογές- Λερναία Ύδρα η ακροδεξιά (audio)

Ερωτηθείς ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, Παναγιώτης Μαντζούφας, τι μπορεί να συμβεί εάν οδηγηθεί το θέμα της νομιμότητας της συμμετοχής των Σπαρτιατών, στο Εκλογοδικείο και εκπέσουν οι συγκεκριμένοι βουλευτές από το αξίωμά τους, υπογράμμισε ότι θα είναι τεράστια η αναστάτωση που θα προκύψει και έκανε λόγο για τρία πιθανά σενάρια.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο κ. Μαντζούφας σημείωσε ακόμα ότι υπάρχει διχογνωμία γύρω από το θέμα της εξέτασης της νομιμότητας του κόμματος μετεκλογικά.

«Υπάρχουν συνάδελφοί μας, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο δεν έχει την αρμοδιότητα να ελέγξει τη νομιμότητα της συμμετοχής των Σπαρτιατών, γιατί αυτή κρίθηκε στη διαδικασία της ανακήρυξης των υποψηφίων από τον Άρειο Πάγο» ανέφερε ο κ. Μαντζούφας, επομένως η μία πιθανότητα είναι να λήξει εκεί το θέμα, ενώ την ίδια ώρα υποστηρίζεται επίσης η αντίθετη άποψη ότι το ΑΕΔ έχει την αρμοδιότητα να κρίνει.

«Αν αποδεχθεί αυτή του την αρμοδιότητα και κρίνει ότι το κόμμα των Σπαρτιατών δεν έχει την ηγεσία την οποία δήλωσαν στον Άρειο Πάγο όταν έλεγξε την υποψηφιότητά τους, αλλά υπάρχει μια υποκρυπτόμενη ηγεσία και είναι ένα πρόσωπο του οποίου η συμμετοχή, του Κασιδιάρη εν προκειμένω, συνεπάγεται κώλυμα νομιμότητας, εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα» επισήμανε ο κ. Μαντζούφας, τονίζοντας πως «αυτό θα φέρει τεράστια αναστάτωση».

Τα τρία ενδεχόμενα εφόσον κριθεί υποκρυπτόμενη ηγεσία

«Το πρώτο ενδεχόμενο είναι να γίνουν συνολικά νέες εκλογές. Να πει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο ότι, εδώ, έχω διακόσιους και πλέον χιλιάδες ψηφοφόρους οι οποίοι ψήφισαν Σπαρτιάτες, αυτοί οι άνθρωποι ψήφισαν πρόσωπα τα οποία είχαν κώλυμα συμμετοχής, αυτοί κατέβηκαν σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες και πρέπει να έχουμε επανάληψη. Αντιλαμβάνεστε τι συνέπεια είναι αυτή; Το δεύτερο επίσης μεγάλο, είναι να πει ότι μόνο στις 12 περιφέρειες και στους βουλευτές που εξέλεξαν Σπαρτιάτες υπάρχει πρόβλημα, άρα θα επαναληφθεί η εκλογή σε 12 περιφέρειες. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει επίσης αυτό; Και το τρίτο ενδεχόμενο, το οποίο δεν είναι πολύ συμβατό με το εκλογικό δίκαιο απολύτως, το υποστηρίζουν συνάδελφοι, είναι να πει ότι εκπίπτουν αυτοί οι 12 και έρχονται στη θέση τους οι 12 επιλαχόντες. Αλλά εμείς είναι δημοκρατικό να θεωρήσουμε ότι κάποιος που ψήφισε Σπαρτιάτη, εάν δεν υπήρχε η δυνατότητα να ψηφίσει Σπαρτιάτη, θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία. Οπότε να έρθει ο επιλαχών αυτός στη θέση του;».

Η εκτίμηση του κ. Μαντζούφα, είναι ότι το ΑΕΔ δεν θα θέσει θέμα νομιμότητας του κόμματος των Σπαρτιατών και θα αφήσει τα πράγματα όπως είναι ενώ προσέθεσε πως η πολιτική αντίδραση θα είναι ίδια.

«Αυτοί θα έχουν λουφάξει, δεν θα μιλάνε καθόλου γιατί θα φοβούνται νομοθετικές ρυθμίσεις ή άλλες και θα κανονικοποιηθούν και θα είναι σαν ένα από τα άλλα κόμματα της ακροδεξιάς, το οποίο θα αναγκαστεί να ακολουθήσει τους κανόνες» συμπλήρωσε.

«Η δημοκρατία είναι ένα εύθραυστο πολίτευμα» ανέφερε ο Καθηγητής. «Να το πω και λίγο ωμά. Το πρόβλημα με εμάς είναι, ότι υπάρχουν πάνω από 200.000 άτομα που έλκονται από αυτές τις απαράδεκτες, αντιδημοκρατικές, ναζιστικές απόψεις και ψηφίζουν αυτά τα κόμματα. Αυτό όμως είναι ένα κοινωνικό δεδομένο. Αυτό πρέπει να μας ανησυχήσει. Πρέπει με τη βοήθεια της παιδείας, της ενημέρωσης να εξηγούμε στον κόσμο ότι αυτά δεν είναι αθώα πράγματα, είναι πολύ επικίνδυνα για τη δημοκρατία. Από την άλλη όμως δεν μπορούμε να τα αγνοούμε και επιπλέον δεν είναι τόσο εύκολο να τα αντιμετωπίζουμε με νομοθετικές ρυθμίσεις. Γιατί αποδείχθηκε ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις αυτές συμβάλλουν στην επικοινωνιακή επικράτηση αυτών των απόψεων. Γίνεται ένας μεγάλος ντόρος, είναι κάθε μέρα οι Σπαρτιάτες στην επικαιρότητα και σε κάποια τμήματα του πληθυσμού προσλαμβάνουν τα χαρακτηριστικά αντισυστημικού κόμματος και έτσι διαφημίζονται και ενισχύεται η εκλογική τους δύναμη. Αυτό πρέπει να το προσέξει η Δημοκρατία μας» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνεις ένα νόμο και να διασφαλίσεις ότι αυτά τα μορφώματα δεν θα βρίσκουν διόδους να κατεβαίνουν στις εκλογές. Είτε λέγονται Σπαρτιάτες, είτε λέγονται Μωβ Αυγή, είτε λέγονται οτιδήποτε, γιατί είναι σαν την Λερναία Ύδρα, θα απαγορεύεις ένα κόμμα θα σου βγαίνει ένα δεύτερο» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Μαντζούφας.

www.ertnews.gr

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Ανώτερος σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν θα ταξιδέψει σήμερα στο Ισραήλ για συνομιλίες προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης των ισραηλινών...

ΕΛΛΑΔΑ

Την έναρξη των εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων και των αγωνισμάτων, καθώς επίσης και την ολοκλήρωση των εξετάσεων σε ΕΠΑΛ (Πανελλαδικές) και γυμνάσια σηματοδοτεί η...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπεραμύνθηκε χθες Κυριακή του σχεδίου κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που υποστηρίζει η κυβέρνησή του σε μήνυμά...

ΚΟΣΜΟΣ

Η υφυπουργός Παιδείας και Έρευνας Ζαμπίνε Ντέρινγκ υποχρεώθηκε σήμερα σε παραίτηση, μετά την αποκάλυψη εσωτερικής αλληλογραφίας για την δυνατότητα απόσυρσης της χρηματοδότησης επιστημόνων οι...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr