Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Ποιο είναι το αεροδρόμιο που θα καταργήσει τα διαβατήρια το 2024

Από το 2024, το αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης θα είναι το πρώτο που θα επιτρέπει στους επιβάτες να αναχωρούν χωρίς διαβατήριο, χρησιμοποιώντας μόνο βιομετρικά δεδομένα.

«Η Σιγκαπούρη θα είναι μία από τις λίγες πρώτες χώρες στον κόσμο που θα εισαγάγει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα χωρίς διαβατήριο», ανακοίνωσε η υπουργός Επικοινωνιών της χώρας, Ζοζεφίν Τέο, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κοινοβουλίου τη Δευτέρα (18/09).

Η βιομετρική τεχνολογία, μαζί με το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, χρησιμοποιείται ήδη σε κάποιο βαθμό στο αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης. Ωστόσο οι επερχόμενες αλλαγές θα «μειώσουν την ανάγκη για τους επιβάτες να παρουσιάζουν επανειλημμένα τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα στα σημεία ελέγχου».

Τα βιομετρικά στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μιας «ενιαίας ταυτότητας» που θα χρησιμοποιείται σε διάφορα αυτοματοποιημένα σημεία, όπως για παράδειγμα στην παράδοση της αποσκευής και στον έλεγχο κατά την επιβίβαση – εξαλείφοντας την ανάγκη για ταξιδιωτικά έγγραφα όπως κάρτες επιβίβασης και διαβατήρια. Ωστόσο, τα διαβατήρια θα εξακολουθούν να απαιτούνται σε πολλές χώρες εκτός Σιγκαπούρης που δεν προσφέρουν το εν λόγω νέο σύστημα, τόνισε η υπουργός.

Το αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης, που συχνά κατατάσσεται ως το καλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο και ένα από τα πιο πολυσύχναστα, εξυπηρετεί περισσότερες από 100 αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις προς 400 πόλεις σε περίπου 100 χώρες και περιοχές παγκοσμίως. Τον Ιούνιο, το αεροδρόμιο διαχειρίστηκε 5,12 εκατομμύρια μετακινήσεις, ξεπερνώντας τα 5 εκατομμύρια για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2020 όταν ξέσπασε η πανδημία Covid-19. Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο διαθέτει σήμερα τέσσερις τερματικούς σταθμούς και πρόκειται να προσθέσει και έναν πέμπτο για να εξυπηρετήσει τον αυξανόμενο αριθμό των ταξιδιωτών.

Είναι αυτό το μέλλον των ταξιδιών;

Η βιομετρική ταυτοποίηση θα μπορούσε σύντομα να αποτελέσει το μέλλον των ταξιδιών, λένε οι ειδικοί. Το 2018, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι εισήγαγε βιομετρικές σήραγγες γνωστές ως «Έξυπνες Πύλες», οι οποίες χρησιμοποιούν την αναγνώριση προσώπου για να επαληθεύουν την ταυτότητα των ταξιδιωτών σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα. Οι επιβάτες μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα ή τις σαρώσεις προσώπου για την πιστοποίηση ταυτότητας, αντί για διαβατήρια.

Σε άλλα μέρη του κόσμου, η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιείται ήδη σε κάποιο βαθμό στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, στο Tokyo Narita, στο Tokyo Haneda, στο Indira Gandhi International στο Δελχί, στο Heathrow του Λονδίνου και στο Charles de Gaulle του Παρισιού, μεταξύ άλλων αεροδρομίων.

Στις ΗΠΑ, μεγάλες αεροπορικές εταιρείες όπως η American Airlines, η United και η Delta πειραματίζονται με το βιομετρικό check-in, παράδοση αποσκευών και πύλες επιβίβασης σε επιλεγμένα αεροδρόμια τα τελευταία δύο χρόνια.

ΠΗΓΗ: CNN

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την Δευτέρα 4 Μαρτίου, στις 10:30, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει την κεντρική εκδήλωση για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων «Ενισχύοντας την Ελλάδα με...

ΚΟΣΜΟΣ

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι απεστάλησαν από τις ΗΠΑ τα σχέδια των  Επιστολών Προσφοράς και Αποδοχής για την προμήθεια 40 νέων F-16 Block-70 και...

ΚΟΣΜΟΣ

Το Κρεμλίνο έχει μετατρέψει τις απαλλοτριώσεις σε νέο όπλο για το 2024. Η ρωσική κυβέρνηση απείλησε να καταλάβει περιουσιακά στοιχεία της Δύσης στη Ρωσία...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μετά την περσινή του επιτυχία, ο θεατρικός μονόλογος του βραβευμένου πεζογράφου Δημήτρη Οικονόμου για τη ζωή και το έργο της Φλέρυς Νταντωνάκη, σε σκηνοθεσία...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr