Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Ο τουρισμός στη συνοριακή περιοχή με τη Λευκορωσία μειώνεται στο μισό – Aπειλή για τους επισκέπτες η παρουσία της Βάγκνερ

Η περιοχή των ανατολικών συνόρων της Πολωνίας, κάποτε γνωστή για το ειδυλλιακό τοπίο και τον τουρισμό της, συνδέεται εδώ και ενάμιση σχεδόν χρόνο με τη μεταναστευτική κρίση από την Ουκρανία και την αυξημένη στρατιωτική κινητοποίηση, εν μέσω εντάσεων, με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και ακόμη περισσότερο, μετά από τη μετεγκατάσταση του παραστρατιωτικού Ομίλου Βάγκνερ στη Λευκορωσία.

«Το πολωνικό κράτος αποφάσισε να χτίσει ένα φράγμα σε όλα τα σύνορα με τη Λευκορωσία που διευρύνεται και ενισχύεται συνεχώς, έτσι ώστε τα σύνορά μας να είναι σφραγισμένα. Έχουμε, επίσης αυξημένη παρουσία του πολωνικού στρατού και των συνοριοφυλάκων για να δείξουμε την ετοιμότητά μας, αν χρειαστεί. Ελπίζω, όμως, ότι αυτό δεν θα συμβεί: είμαστε μέλη του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Έχουμε επίσης συμμαχικά στρατεύματα στο έδαφος της χώρας”, δηλωσε σχετικά ο Adam Andruszkiewicz, αναπληρωτής υπουργός Ψηφιοποίησης, στην περιοχή Podlasie.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας, εκτός από την πρόσφατα οργανωμένη στρατιωτική μονάδα στο Kolno, η Πολωνία προετοιμάζει και νέες στρατριωτικές μονάδες σε Grajewo, Siemiatycze και Czerwony Bor.
Καθώς η Πολωνία προετοιμάζεται για πιθανές προκλήσεις του Ομίλου Βάγκνερ, που έχει εγκατασταθεί κοντά στα σύνοτά της, παρατηρείται μια υποχώρηση της τουριστικής κίνησης. Σύμφωνα με στοιχεία, οι τουρίστες αλλάζουν τα σχέδια των διακοπών τους με τον αριθμό των επισκεπτών να έχει μειωθεί στο μισό.

«Η Βάγκνερ δεν είναι μια δύναμη που μπορεί γενικά να δημιουργήσει πραγματικό κίνδυνο. Ωστόσο, οι αρχές έχουν δημιουργήσει έντονα αυτήν την εντύπωση τώρα που το θέμα της απειλής των προσφύγων έχει περιοριστεί. Η Βάγκνερ εμφανίζεται απλώς ως μια τρομακτική νέα φιγούρα», δήλωσε ο Kamil Syller, διευθυντής επιχειρήσεων στην αγροτουριστική επιχείρηση Werstok.

Σχολιάζοντας τις ακυρώσεις των τουριστών πρόσθεσε ότι αρκετοί εκφραζουν ανοιχτά την αγωνία τους για το εάν μπορούν να πάνε στο δάσος φοβούμενοι, για παράδειγμα, ότι μπορεί να υπάρξει επίθεση παραστρατιωτικών.

Πολλοί κάτοικοι υποστηρίζουν ότι έχουν κουραστεί από την παρουσία του στρατού, τον θόρυβο των στρατιωτικών οχημάτων και τα συνεχή σημεία ελέγχου, αλλά φοβούνται να μιλήσουν ανοιχτά γι’ αυτό στην κάμερα, φοβούμενοι τις πιθανές συνέπειες. Όσοι εκφράζουν ανησυχία, κατηγορούν τις επερχόμενες εκλογές και τα ΜΜΕ για το ότι πυροδοτούν τον πανικό.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια επερχόμενη προεκλογική εκστρατεία. Και το μήνυμα από την τηλεόραση, που ελέγχεται από την κυβέρνηση, μάς λέει ότι η συνοριακή περιοχή Podlasie είναι ασφαλής, με πολλούς αστυνομικούς, χιλιάδες στρατιώτες. Αν ανοίξουμε την τηλεόραση, στο ανεξάρτητο κανάλι TVN24, η Βάγκνερ φέρεται να κάνει επιδρομή στα ανατολικά σύνορα. Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο εδώ», λέει ο Μιχάλ Πανφίλου, ιδιοκτήτης ενός καταστήματος με σουβενίρ, στη Μπιαλοβιέζα.

«Μετά την μεγάλης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Πολωνία αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες στο 4% του ΑΕΠ της και θα μπορούσε να φτάσει έως και το 5%, σύμφωνα με δηλώσεις πολιτικών. Έτσι, η Πολωνία έχει γίνει μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επενδύσεις στο ΝΑΤΟ» , εξηγεί η Magdalena Chodownik στο Euronews.

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Πηγή: Euronews

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακά θα γίνεται η αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως προβλέπεται σε απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, (Α.1055/2024). Η...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, στα πλαίσια του αυτοφώρου, πρωινές ώρες της 16-4-2024, στον Ταύρο, από την Ομάδα Παρεμπορίου της Υποδιεύθυνσης Περιπολιών Αττικής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, 33χρονος...

ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αλλά μία πιθανή ημερομηνία «απάντησης» στο Ιράν, με βάση τις εκτιμήσεις θα ήταν πριν από τις 22...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr