Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΟΥ: Ο αποκλεισμός προσφύγων και μεταναστών από τα συστήματα υγείας των χωρών υποδοχής παραβιάζει τα δικαίωματά τους

Εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες στερούνται της κατάλληλης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η συμπερίληψή τους στα υγειονομικά συστήματα των χωρών υποδοχής θα έπρεπε να θεωρείται ανθρώπινο δικαίωμα, δήλωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στην πρώτη προσπάθειά του για μια αξιολόγηση των συνεπειών της μετανάστευσης στην παγκόσμια πολιτική για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ο ΠΟΥ κάλεσε για επείγουσα δράση προκειμένου να υποστηριχθούν ευάλωτοι πληθυσμοί που διασχίζουν τα σύνορα.

“Η υγεία δεν ξεκινά ούτε τελειώνει στα σύνορα μιας χώρας. Το μεταναστευτικό καθεστώς δεν θα έπρεπε ως εκ τούτου να είναι ένας παράγοντας που εισάγει διακρίσεις αλλά μια κινητήρια δύναμη πολιτικής για να οικοδομήσουμε και να ενισχύουμε την υγειονομική περίθαλψη”, ανέφερε σε μια δήλωση ο Σαντίνο Σεβερόνι, διευθυντής στον ΠΟΥ για την υγεία και τη μετανάστευση.

Ασθένειες, πείνα, κλιματική αλλαγή και πόλεμοι ωθούν στη μαζική μετακίνηση ανθρώπων, με τη σύγκρουση στην Ουκρανία να συμβάλλει στην αύξηση του συνολικού αριθμού των εκτοπισμένων σε πάνω από 100 εκατομμύρια για πρώτη φορά στην Ιστορία. Αυτό δοκιμάζει τα συστήματα υγείας σε χώρες που έχουν ήδη χτυπηθεί σκληρά από την πανδημία της Covid-19.

“Όμως η πλήρης έκταση των συνεπειών αυτών των αναταραχών δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητή επειδή, όπως δείχνει η έκθεση αυτή, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι πλήρως ορατοί στα διαθέσιμα δεδομένα — ένα σημαντικό κενό που πρέπει να διορθωθεί”, δήλωσε ο Τέντρος Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, στον πρόλογο της έκθεσης.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν ανάγκες υγείας που μπορεί να διαφέρουν από εκείνες των πληθυσμών των χωρών υποδοχής. Ορισμένοι έχουν βιώσει υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας, για παράδειγμα, και αναγκάστηκαν να παραλείψουν γεύματα ή να δανειστούν χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα, αναφέρει η έκθεση.

Οι υπερπλήρεις προσφυγικοί καταυλισμοί έχουν αυξήσει τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών, όπως η φυματίωση, αναφέρει και προσθέτει πως τα στοιχεία δείχνουν πως η πίεση της προσαρμογής σε ένα νέο περιβάλλον, η ανεργία ή τα ψυχικά τραύματα μπορεί να αυξήσουν την κατάχρηση ουσιών.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης πώς εκατομμύρια μετανάστες εργάτες απασχολούνται σε επικίνδυνες δουλειές, εκτιθέμενοι σε μεγαλύτερο κίνδυνο σχετιζόμενων με την εργασία τραυματισμών και ασθενειών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Η Πολωνία σχεδιάζει να δαπανήσει δισεκατομμύρια ευρώ στην ενίσχυση του ανατολικού της συνόρου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ. Ο επικεφαλής της...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οι συνομιλίες για την κατάρτιση μιας παγκόσμιας συμφωνίας για την καταπολέμηση μελλοντικών πανδημιών συνεχίζονται, ωστόσο υπάρχει ο φόβος ότι το προσχέδιο της συνθήκης δεν...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Χίο βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των επισκέψεών του στην περιφέρεια ενόψει των ευρωεκλογών. Ο πρωθυπουργός έφτασε στο Δημαρχείο Χίου, όπου είχε...

ΕΛΛΑΔΑ

Γιατροί πολλών ειδικοτήτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του Ευρωπαϊκού τομέα ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία μιας νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής για κινητά που...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr