Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές: Μεγάλο το κόστος για την οικονομία – Νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός;

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Ανατροπές στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στο μέτωπο της οικονομίας, φέρνουν οι πυρκαγιές που καταστρέφουν αυτές τις ημέρες μεγάλες περιοχές της χώρας, καθώς προκαλούν τεράστιο κόστος στον προϋπολογισμό, το μέγεθος του οποίου είναι ακόμα νωρίς να προσδιοριστεί.

Δεν είναι μόνο το κόστος στήριξης των πληγέντων και η αποκατάσταση των ζημιών. Είναι κυρίως ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπέστη μεγάλη ζημιά η παραγωγή (φυτική και ζωική) επηρεάστηκε ο τουρισμός (Ρόδος, Κέρκυρα, Σαμοθράκη, ηπειρωτική χώρα) ενώ αναπόφευκτες είναι οι μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις γενικότερα στην οικονομία.

Φορείς και ειδικοί, μετ’ επιτάσεως τονίζουν εδώ και αρκετό καιρό ότι ο «λογαριασμός» από τις φυσικές καταστροφές και γενικότερα τον κλιματικό κίνδυνο θα είναι «βαρύς» καθώς, πέραν από τις αυξημένες ανάγκες αποζημιώσεων, μακροπρόθεσμα περιορίζεται η ανάπτυξη λόγω των πληγμάτων στους κρίσιμους τομείς του τουρισμού, της πρωτογενούς παραγωγής και των υποδομών.

Ανεπηρέαστα από την πύρινη λαίλαπα δεν θα μείνουν ούτε τα φορολογικά έσοδα, καθώς οι πληρωμές πολλών φόρων (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κ.αλ.), ανεστάλησαν για μήνες, για τους φορολογούμενους (φυσικά και νομικά πρόσωπα) των πληγεισών περιοχών. 

  • Ο προβληματισμός για την έκβαση στο μέτωπο των πυρκαγιών είναι έντονος στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο και ήδη γίνονται οι πρώτες σκέψεις για τις παρεμβάσεις που πρέπει να ακολουθήσουν για την αποτελεσματικότερη οικονομική διαχείριση της κατάστασης.

Αν και ακόμα δεν μπήκε στο τραπέζι, δεν αποκλείεται να χρειαστεί ένας νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός (θα είναι ο τρίτος κατά σειρά) προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες που προκύπτουν από τον παράγοντα – πυρκαγιές – όπως άλλωστε έγινε πρόσφατα για την κάλυψη των αναγκών υλοποίησης των μέτρων στήριξης των αδύναμων εισοδηματικά κοινωνικών ομάδων και των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός, που κατατέθηκε στη βουλή στις αρχές Ιουλίου, προέβλεπε επιπλέον δαπάνες περίπου 700 εκατ. ευρώ για:

  • την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου, καθώς το αρχικό κονδύλι χρησιμοποιήθηκε για τη διεξαγωγή των δύο βουλευτικών εκλογών στο α΄ εξάμηνο της χρονιάς,
  • 200 εκατ. ευρώ για την κάλυψη δαπανών Υγείας και αυξημένων ενεργειακών αναγκών κρατικών φορέων το 2023 και
  • 355 εκατ. ευρώ για market pass, youth pass κ.ά.

Το κόστος από τον απρόβλεπτο ενδογενή παράγοντα των πυρκαγιών, αναπόφευκτα, θέτει σε νέα βάση ακόμα και το εύρος και το χρόνο υλοποίησης των όποιων εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στην πρόσφατη προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να χαμηλώσουν οι προσδοκίες ενόψει ΔΕΘ «ενώ δεν έχει στεγνώσει ακόμα το μελάνι» από την παρουσίαση των πρόσφατων μέτρων στήριξης, συντείνουν τώρα και οι πυρκαγιές. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ανάγκη πρόσθετων δαπανών λόγω πυρκαγιών είναι δεδομένη, καθώς το αποθεματικό (περίπου 1 δισ. ευρώ σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του φετινού προϋπολογισμού) έχει εξαντληθεί και απαιτούνται νέοι πόροι για τη συνέχεια.

www.ertnews.gr

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Ο σχηματισμός πάγου στην Ανταρκτική έφθασε στο ανώτατο φετινό επίπεδο και η μέγιστη έκταση δεν ήταν τόσο μικρή από τότε που ξεκίνησαν επιστημονικές καταγραφές,...

ΚΟΣΜΟΣ

Επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία έχει προγραμματίσει τον Νοέμβριο ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ, αποδεχόμενος πρόσκληση του Βασιλιά Καρόλου, όπως έγινε γνωστό σήμερα...

ΕΛΛΑΔΑ

Διεκόπη λίγο πριν τη 1 μετά τα μεσάνυχτα η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Λαμίας – Καρπενησίου, λόγω καταπτώσεων στην περιοχή της Βίτωλης του Δήμου Μακρακώμης. Συγκεκριμένα...

ΚΟΣΜΟΣ

Δύο μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Μπαχρέιν σκοτώθηκαν και κάποια άλλα τραυματίστηκαν από την επίθεση ανταρτών Χούθι με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) στη μεθόριο...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr