Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Απολύθηκε ο διευθυντής του Ινστιτούτου ΗΠΑ – Καναδά – Σε άρθρο του επέκρινε τη ρωσική προπαγάνδα

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου ΗΠΑ και Καναδά της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Βαλέρι Γκαρμπούζοφ παύθηκε από τα καθήκοντά του, γράφει η εφημερίδα Novaya gazeta Europe επικαλούμενη το TASS.

Ο ίδιος ο Γκαρμπούζοφ δηλώνει ότι «χθες υπεγράφη διάταγμα για την λήξη της σύμβασης μου», αλλά φαίνεται πως αφορμή για την αποπομπή του υπήρξε το άρθρο του στις 29 Αυγούστου στην εφημερίδα Nezavisimaya Gazeta, στο οποίο ο ίδιος αναλύει και επικρίνει τις κύριες θέσεις της ρωσικής προπαγάνδας, μιλάει για «τις χαμένες αυταπάτες μιας εποχής που φεύγει», αλλά και για το ότι «η Ρωσία αντικαθιστώντας τις πραγματικότητες με ψευδαισθήσεις, μοιάζει να έχει παγώσει στο παρελθόν».

Χθες ο ιστότοπος Meduza σε δημοσίευμά του ανέφερε ότι ο Γκαρμπούζοφ υπέβαλε την παραίτησή του την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ η εφημερίδα Novaya Gazeta Europe γράφει ότι «είναι άγνωστο αν το γεγονός ότι τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο Γκαρμπούζοφ συνδέεται με το δημοσίευμα» και πως ο «ο ίδιος ο επιστήμονας δεν το ανέφερε» στις δηλώσεις του.

Στο άρθρο του ο Γκαρμπούζοφ, ο οποίος ετοίμαζε αναλυτικές εισηγήσεις για την Διοίκηση της προεδρίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας και το ρωσικό κοινοβούλιο, γράφει μεταξύ άλλων: «…Η Ρωσία ισχυρίζεται σήμερα ότι είναι ο ηγέτης της “παγκόσμιας πλειοψηφίας”.

Ωστόσο, δεν έχει καταφέρει ακόμη να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα και να μετατραπεί σε μια ανεξάρτητη γεωπολιτική αντιδυτική ατμομηχανή. Και ακόμη και με τη βοήθεια της νεοσύστατης κρατικής μυθολογίας, είναι απίθανο να το καταφέρει.

Ο σκοπός όλων αυτών είναι αρκετά προφανής – η απροκάλυπτη και σκόπιμη επ’ αόριστον διατήρηση της εξουσίας με κάθε κόστος, η διατήρηση της ιδιοκτησίας και του πολιτικού καθεστώτος από την τρέχουσα άρχουσα ελίτ και την ενσωματωμένη σε αυτήν ολιγαρχία, βυθίζοντας την ίδια την κοινωνία της στον κόσμο των ψευδαισθήσεων… Στις συνθήκες της εποχής της πληροφορίας, αντικαθιστώντας τις πραγματικότητες με ψευδαισθήσεις, η Ρωσία μοιάζει να έχει παγώσει στο παρελθόν, στηριζόμενη ακόμη στον Τσάρο ή σε κάποιο άλλο σταθερό χέρι της ανώτατης εξουσίας, ενώ προσπαθεί ανεπιτυχώς να ανακτήσει το παλιό της μεγαλείο, τις χαμένες κτήσεις και την παγκόσμια επιρροή της».

Πρόσφατα από την Ανώτατη Σχολή Οικονομίας αποπέμφθηκε η διευθύντρια του προγράμματος «Δημοσιογραφία» Τατιάνα Τιχομίροβα. Στην θέση της τοποθετήθηκε ο τηλεπαρουσιαστής του τηλεοπτικού καναλιού Moskva 24 Ιβάν Κνιάζεφ.

Τον Αύγουστο αποπέμφθηκε και ένας από τους ιδρυτές της Ανώτατης Σχολής Οικονομίας, ο Ίγκορ Λίπσιτς, καθώς ακυρώθηκε η σύμβαση του για διδασκαλία μέσω τηλεδιασκέψεων.

Επίσης τον Αύγουστο ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Ανώτατη Σχολή Οικονομίας ο οικονομολόγος Αντρέι Γιάκοβλεφ μετά από 30 έτη διδασκαλίας. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι έως τις αρχές του 2023 εγκατέλειψαν τη Ρωσία περίπου 700 καθηγητές και επιστημονικοί συνεργάτες της Ανώτατης Σχολής Οικονομίας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εφημερίδας Novaya Gazeta Europe, μετά την έναρξη του πολέμου 270 επιστήμονες παραιτήθηκαν από κορυφαία ρωσικά πανεπιστήμια και έφυγαν στο εξωτερικό.

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Εβδομάδα με θερμοκρασίες σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά αναμένουν οι μετεωρολόγοι για τη χώρας μας. Τα αριθμητικά και κλιματικά μοντέλα αναδεικνύουν την περίοδο...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «κυνήγι» των «πειραγμένων» ταμειακών μηχανών θα επικεντρωθούν τη φετινή τουριστική περίοδο οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μετά την υποχρεωτική διασύνδεσή...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκέντρωση των ελεύθερων επαγγελματιών, έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, σήμερα Δευτέρα 17 Ιουνίου και ώρα 12:00, διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών –...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 8 Ιουλίου, σε λιγότερο από έναν μήνα, ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις, και τα μαγαζιά αναμένεται να είναι ανοιχτά την δεύτερη Κυριακή του Ιουλίου....

Copyright © 2020 Updatetimes.gr