Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Σκωτία: Χρήση ναρκωτικών υπό ιατρική επίβλεψη για μείωση των θανάτων και προστασία της δημόσιας υγείας

Οι αρχές της Σκωτίας ενέκριναν την Τετάρτη (27/9) τη χρήση ειδικών δωματίων για κατανάλωση ναρκωτικών. Είναι η πρώτη φορά που υποστηρίζεται η ελεγχόμενη χρήση ναρκωτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το πιλοτικό πρόγραμμα ορίζει ειδικά δωμάτια για να μπορούν οι χρήστες να κάνουν χρήση παράνομων ναρκωτικών όπως κοκαΐνη και ηρωίνη υπό την επίβλεψη ιατρικού προσωπικού.

Τοπικοί αξιωματούχοι στην πόλη της Γλασκώβης της Σκωτίας ενέκριναν την εγκατάσταση, η οποία είχε καθυστερήσει εδώ και καιρό λόγω πολιτικών διαφωνιών.

Η εγκατάσταση προτάθηκε για πρώτη φορά το 2016 μετά από ξέσπασμα του HIV στη Γλασκώβη μεταξύ ατόμων που έκαναν ενέσιμα ναρκωτικά σε δημόσιους χώρους. Υποστηρίζεται από την κυβέρνηση της Σκωτίας, αν και ορισμένοι νομοθέτες έχουν εκφράσει ανησυχίες για τον αντίκτυπο στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της περιοχής.

Οι υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού πολιτικής της Σκωτίας για τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, Έλενα Γουίθαμ, λένε ότι στοιχεία από περισσότερες από 100 παρόμοιες εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ολλανδίας, δείχνουν ότι λειτουργούν για να σώσουν ζωές και να μειώσουν το συνολικό κόστος στις υπηρεσίες υγείας.

Το κέντρο θα στελεχώνεται από εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας και θα προσφέρει ένα υγιεινό περιβάλλον όπου οι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν ναρκωτικές ουσίες που λαμβάνονται από αλλού. Οι αξιωματούχοι λένε ότι δεν ενθαρρύνει τη χρήση ναρκωτικών, αλλά προωθεί τη μείωση της βλάβης και μειώνει τις υπερβολικές δόσεις.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι 400 με 500 άνθρωποι κάνουν τακτικά ενέσιμα ναρκωτικά δημόσια στη Γλασκώβη. Αν και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αντιτίθεται στο σχέδιο, δεν προσπαθεί να το σταματήσει στη Σκωτία.

Τι είδους ναρκωτικά θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν;

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν αυτήν την υπηρεσία θα θέλουν να κάνουν ενέσεις ηρωίνης, κοκαΐνης.

Υπάρχουν δεκάδες άλλες αίθουσες κατανάλωσης ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο όπως στην Πορτογαλία. Αλλά προς το παρόν τουλάχιστον, οι τεχνικές προκλήσεις και οι νόμοι κατά του καπνίσματος της Σκωτίας σημαίνουν ότι οι εγκαταστάσεις της Γλασκώβης δεν θα περιλαμβάνουν αίθουσα εισπνοής ναρκωτικών.

Η αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Σκωτίας λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις πολιτικής για θέματα όπως η υγεία και η εκπαίδευση. Η κυβέρνηση του Ουέστμινστερ όμως, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υποστηρίζει τέτοιες εγκαταστάσεις στην Αγγλία και την Ουαλία, επικαλούμενη ανησυχίες ότι συγχωρούν ή ενθαρρύνουν τη χρήση ναρκωτικών.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας πυροσβέστης επταετούς θητείας εμπλέκεται στα επεισόδια του Ρέντη,όπου δολοφονήθηκε ο αστυνομικός των ΜΑΤ Γιώργος Λυγγερίδης και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ERTNews, με...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

« Η στήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία, δεν μπορεί να περνά από την αποδυνάμωση της αμυντικής ικανότητας της Ελλάδας στο Αιγαίο,...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Είναι ξεκάθαρη η κατεύθυνση που έχουμε δώσει από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και από την πλευρά της ΑΑΔΕ και είναι πάρα πολύ...

ΚΟΣΜΟΣ

Γάλλοι αστυνομικοί συνέλαβαν σήμερα (23/5) ένα άτομο που σχεδίαζε μια βίαιη ενέργεια κατά τη διάρκεια της λαμπαδηδρομίας του Παρισιού 2024 στο Μπορντό, ανακοίνωσε το...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr