Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Η βεντέτα της «Κουρδικής Αλεπούς» με τον Έλληνα – Τα αίτια «έκρηξης» της εγκληματικότητας

Μπροστά σε ένα πρωτοφανές κύμα βίας και αιματοχυσίας βρίσκεται η Σουηδία. Στους δρόμους της χώρας μαίνεται πόλεμος μεταξύ συμμοριών, με νεκρούς και τραυματίες. Η εγκληματικότητα έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που ο πρωθυπουργός της Σουηδίας ζήτησε από τον στρατό να αναλάβει ρόλο στην προστασία των πολιτών.

Δεν είναι τυχαίο πως ο διεθνής τύπος, μετά τα τελευταία γεγονότα, αποκαλεί τη Σουηδία «Πρωτεύουσα των ένοπλων δολοφονιών στην Ευρώπη».

Αυτό που συμβαίνει είναι «πόλεμος συμμοριών», με σκοπό να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στο εμπόριο ναρκωτικών και όπλων. Η μεγαλύτερη βεντέτα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Παντελή Γκόνο, είναι ανάμεσα στην «Κουρδική Αλεπού» και τον Έλληνα. Πρόκειται για έναν Τουρκοσουηδό πολίτη, ο οποίος τώρα βρίσκεται στην Τουρκία κι έναν Έλληνα που έχει γεννηθεί στη Σουηδία.

Παλαιότερα, δούλευαν μαζί αλλά αυτή τη στιγμή, «κινούν τα νήματα» ξεχωριστά από το εξωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον πόλεμο των συμμοριών, έπεσε η προηγούμενη κυβέρνηση της Μαγκνταλένα Άντερσον. Ο νέος πρωθυπουργός Κρίστενσεν, υποσχέθηκε ότι θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο, θα αντιμετωπίσει τον πόλεμο, όμως τόσους μήνες δεν τα έχει καταφέρει.

Τα αίτια της έκρηξης βίας

Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών στις συμμορίες είναι νεαροί Σουηδοί, που είτε μετανάστευσαν στη Σουηδία σε πολύ μικρή ηλικία, είτε είναι πολίτες δεύτερης και τρίτης γενιάς. Άνθρωποι από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και πάρα πολλούς Τούρκους. Η μετανάστευση από το 2015 και μετά, ίσως να αποτελεί παράγοντα έκρηξης του πολέμου των συμμοριών, όμως το σημαντικότερο ρόλο παίζει η αποτυχία της χώρας, τα τελευταία χρόνια, να ενσωματώσει τους παλαιότερους μετανάστες. Οι ανισότητες διευρύνονται, όπως σε πολλές χώρες, τα καλά σχολεία είναι πια τα ιδιωτικά και όχι τα δημόσια, οι άνθρωποι δεν βρίσκουν σπίτια. Επομένως, αυτοί οι άνθρωποι, κυρίως 13-15 ετών, βρίσκουν διέξοδο στις συμμορίες. Ενώ έχουν γεννηθεί στη Σουηδία, δεν μιλούν καλά τη γλώσσα..

Οι ειδικοί λένε ότι η προσέγγιση αυτών των ανθρώπων με καλύτερες κοινωνικές υπηρεσίες είναι η λύση στο πρόβλημα και όχι μόνο τα αυστηρά μέτρα και ο στρατός.

«Πόλεμος» συμμοριών

Ο Σουηδός πρωθυπουργός ζητά τη βοήθεια του στρατού, ως ύστατη λύση, για να βάλει ένα τέλος στην ανεξέλεγκτη δράση των συμμοριών. Αφορμή ήταν ο θάνατος τριών ατόμων, τις τελευταίες δώδεκα ώρες, από πυροβολισμούς και βομβιστικές επιθέσεις.

«Η Σουηδία δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο. Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει κάτι αντίστοιχο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουλφ Κρίστερσον.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός συναντήθηκε με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας προκειμένου να καθοριστούν τα καθήκοντα των στρατιωτών, που θα περιλαμβάνουν και περιπολίες.

Η αστυνομία εκτιμά ότι περίπου 30.000 άνθρωποι στη Σουηδία εμπλέκονται άμεσα με εγκληματικές οργανώσεις που στρατολογούν ακόμα και έφηβους από υποβαθμισμένες γειτονιές μεταναστών, για να πραγματοποιήσουν φονικά χτυπήματα.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας, Άντερς Τόνμπεργκ, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Οι εγκληματίες είναι αδίστακτοι. Προσλαμβάνουν επαγγελματίες, σε πολλές περιπτώσεις νέους, που είναι οπλισμένοι και δίνουν οδηγίες για άτομα και διευθύνσεις για να επιτεθούν».

Πίσω από την πρωτοφανή έκρηξη βίας που μαστίζει τη χώρα, φέρεται να βρίσκεται το εγκληματικό δίκτυο Foxtrot, με αρχηγό τον διεθνώς καταζητούμενο Ράβα Ματζίντ, γνωστό ως «Κουρδική Αλεπού».

Αντίπαλες συμμορίες, υπό τη ομπρέλα της εγκληματικής οργάνωσης, συγκρούονται μεταξύ τους για τον έλεγχο του εμπορίου όπλων και ναρκωτικών.

Ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, ένοπλες επιθέσεις ακόμα και βομβαρδισμοί κτιρίων με δεκάδες αθώα θύματα, αποτελούν μια θλιβερή πραγματικότητα.

Το 2022, περισσότεροι από εξήντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυροβολισμούς στη Σουηδία. Είναι ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ και φέτος αναμένεται να είναι ακόμη υψηλότερος. Σύμφωνα με έκθεση του 2021, οι νεκροί ετησίως στη Σουηδία είναι τέσσερις ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, έναντι 1,6 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους στην Ευρώπη.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση συμφωνεί με την αξιοποίηση του στρατού, αλλά επισημαίνει την απουσία μέτρων για την αντιμετώπιση των αιτιών του φαινομένου.

Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη | ΕΡΤ

Ανάλυση: Παντελής Γκόνος | ΕΡΤ

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 35.456 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 79.476 έχουν τραυματιστεί κατά τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε το...

ΚΟΣΜΟΣ

Στην Τυφλίδα διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα και βάζουν φωτιά στην σημαία της Ρωσίας, καθώς βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Γεωργία με αφορμή  τον αποκαλούμενο «ρωσικό νόμο».  Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά...

ΚΟΣΜΟΣ

O Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για τις αναφορές σε σχέση με τη συντριβή του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσι...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε τις επιδρομές του στη Λωρίδα της Γάζας, σε μία από τις οποίες 31 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα πριν από την αυγή...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr