Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος για το Κλίμα: Εντονότερη η υπερθέρμανση στην Αφρική από αλλού – Kίνδυνος συγκρούσεων για τους πόρους

Η Αφρική έχει μια “μοναδική ευκαιρία” να αναπτυχθεί συμμετέχοντας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, όμως χρειάζεται μεγάλες διεθνείς επενδύσεις, δήλωσε σήμερα ο Κενυάτης πρόεδρος Ουίλιαμ Ρούτο ανοίγοντας την ιστορική σύνοδο κορυφής της Αφρικής για το Κλίμα.

Ο στόχος είναι φιλόδοξος για μια ήπειρο με 1,4 δισεκατομμύριο κατοίκους – ανάμεσα στους πιο ευάλωτους στην κλιματική αλλαγή – σε 54 χώρες που διαφέρουν σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

“Το μείζον θέμα (…) είναι η μοναδική ευκαιρία που αντιπροσωπεύει η δράση για το κλίμα για την Αφρική”, δήλωσε ο Ουίλιαμ Ρούτο στην εναρκτήρια ομιλία του. “Η Αφρική έχει το κλειδί για να επιταχύνει την απανθρακοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας. Δεν είμαστε απλώς μια ήπειρος πλούσια σε πόρους, είμαστε μια δύναμη με αναξιοποίητες δυνατότητες, που θέλει να εμπλακεί και να ανταγωνίζεται δίκαια στις παγκόσμιες αγορές“.

Την ίδια ώρα, έκθεση του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αναφέρει ότι η Αφρική θερμαίνεται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη και υφίσταται πιο σοβαρές κλιματικές και καιρικές καταστροφές, όπως ξηρασίες, προειδοποιώντας ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να πυροδοτήσει σύγκρουση για τους πόρους.

Η ήπειρος επλήγη από 80 ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση που εστάλη από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό για να συμπέσει με την πρώτη σύνοδο κορυφής της Αφρικής για το Κλίμα στην Κένυα, όπου η χρηματοδότηση αναμένεται να είναι στο επίκεντρο της ατζέντας.

Οι καταστροφές αυτές, όπως η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 40 ετών στο Κέρας της Αφρικής και οι πυρκαγιές στην Αλγερία, είχαν ως αποτέλεσμα 5.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και να προκληθούν οικονομικές ζημιές άνω των 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επισημαίνει η έκθεση που επικαλείται μια βάση δεδομένων εκτάκτων καταστάσεων. Τα πραγματικά στοιχεία πιθανόν να είναι υψηλότερα λόγω των κενών σημείων που υπάρχουν στις αναφορές.

“Η Αφρική ευθύνεται μόνο για ένα κλάσμα των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά υποφέρει δυσανάλογα από την κλιματική αλλαγή”, επισημαίνεται στην έκθεση με θέμα: Κατάσταση του Κλίματος στην Αφρική 2022.

“Η κλιματική αλλαγή και η μειούμενη βάση των φυσικών πόρων θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν συγκρούσεις για τη σπάνια παραγωγική γεωργική γη, το νερό και τα βοσκοτόπια, όπου η βία μεταξύ αγροτών και κτηνοτρόφων έχει αυξηθεί τα τελευταία 10 χρόνια λόγω της αυξανόμενης πίεσης για γη…”, προστίθεται.

Ήδη, η βία μεταξύ κοινοτήτων για τους πόρους επιδεινώνεται συχνά σε μέρη του ημιάνυδρου Σαχέλ. Κατά μέσο όρο κάθε Αφρικανός παρήγαγε 1,04 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το 2021, λιγότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου μέσου όρου.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο μέσος ρυθμός θέρμανσης στην Αφρική ήταν 0,3 βαθμοί Κελσίου ανά δεκαετία την περίοδο 1991-2022, συγκριτικά με 0,2 βαθμούς στον κόσμο συνολικά.

Η υπερθέρμανση ήταν ταχύτερη στη βόρεια Αφρική, η οποία δοκιμάζεται από πολλούς καύσωνες από πέρυσι. Αυτό συνέβαλε στη μείωση της παραγωγής σιτηρών στους 33 εκατομμύρια τόνους ή σχεδόν 10% κάτω από τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας, σύμφωνα με την έκθεση, παρότι η παραγωγή σε ορισμένα άλλα μέρη της ηπείρου, όπως η δυτική Αφρική, αυξήθηκε εν μέσω των βροχών.

Συνολικά, η γεωργική παραγωγικότητα μειώθηκε λόγω της κλιματικής αλλαγής, καταγράφοντας πτώση 34% από το 1961, η οποία αναμένεται να αυξήσει απότομα τις ανάγκες για εισαγωγές.

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Περίπου 1,39 εκατ. παράτυποι μετανάστες από συνολικά 177 χώρες πέρασαν από το Μεξικό μεταξύ του Ιανουαρίου και του Μαΐου, στην προσπάθειά τους να φθάσουν...

ΕΛΛΑΔΑ

Εβδομάδα με θερμοκρασίες σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά αναμένουν οι μετεωρολόγοι για τη χώρας μας. Τα αριθμητικά και κλιματικά μοντέλα αναδεικνύουν την περίοδο...

ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 14 ιορδανοί και πέντε ιρανοί προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους στη Σαουδική Αραβία στη διάρκεια του μεγάλου ετήσιου προσκυνήματος, του χατζ, που πραγματοποιείται...

ΚΟΣΜΟΣ

Έξι στρατιωτικοί, μέλη μονάδας στην οποία έχει ανατεθεί η φύλαξη πετρελαιαγωγού που μεταφέρει πετρέλαιο στο Μπενίν, σκοτώθηκαν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, κατά τη...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr