Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να προκαλέσουν αρρυθμία στα παιδιά, προειδοποιεί νέα μελέτη

Τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνες καρδιακές αρρυθμίες σε παιδιά με αδιάγνωστα καρδιολογικά προβλήματα, προειδοποίει μια νέα μελέτη.

Επιστήμονες στην Αυστραλία ανακάλυψαν μια ασυνήθιστη διαταραχή σε παιδιά που έχασαν τις αισθήσεις τους ενώ έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια. Η αυστραλιανή ομάδα απέδωσε το φαινόμενο στη νευρική ένταση που προκαλείται από τον ενθουσιασμό. Πρόσθεσαν δε, ότι τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνα με τα ανταγωνιστικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το ράγκμπι. Η προδιάθεση αυτή συχνά δεν εντοπίζεται, θέτοντας τους κατά τα άλλα υγιείς εφήβους σε κίνδυνο για επικίνδυνες καρδιακές αρρυθμίες.

«Τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για ορισμένα παιδιά με αρρυθμία. Μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρα για τους νεαρούς ασθενείς με αρρυθμική προδιάθεση, την ύπαρξη της οποίας μπορεί να αγνοούν», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Κλερ Λόλεϊ, από το Καρδιολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων του Γουέστμιντ, στην Αυστραλία.

«Τα παιδιά που χάνουν ξαφνικά τις αισθήσεις τους ενώ παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια θα πρέπει να εξετάζονται από καρδιολόγο, καθώς αυτό θα μπορούσε να είναι το πρώτο σημάδι ενός σοβαρού καρδιακού προβλήματος», σημείωσε η ερευνήτρια.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Heart Rhythm», εντόπισε ένα «ασυνήθιστο, αλλά ξεχωριστό μοτίβο» μεταξύ των ευάλωτων παιδιών. Μια συστηματική ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας εντόπισε 22 περιπτώσεις λιποθυμίας, οι οποίες συνέβησαν κυρίως κατά τη διάρκεια βιντεοπαιχνιδιών πολέμου στα οποία συμμετείχαν πολλοί παίκτες.

Ορισμένα παιδιά έχασαν τη ζωή τους μετά από καρδιακή ανακοπή που υπέστησαν. Οι πιο συχνές υποκείμενες αιτίες ήταν η κατεχολαμινεργική πολυμορφική κοιλιακή ταχυκαρδία (CPVT) και το σύνδρομο μακρού QT (LQTS). Η πρώτη οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων ασβεστίου στο εσωτερικό των κυττάρων. Το σύνδρομο μακρού QT χαρακτηρίζεται από παρατεταμένη επαναπόλωση των καρδιακών κυττάρων και αυξημένο κίνδυνο σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή καρδιακών αρρθυμιών. Οι παθήσεις αυτές επηρεάζουν ένα στα 2.000 παιδιά.

Τα παιδιά με καρδιακές παθήσεις πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις πριν παίξουν βιντεοπαιχνίδια

«Γνωρίζουμε ήδη ότι ορισμένα παιδιά έχουν καρδιακές παθήσεις που μπορεί να τα θέσουν σε κίνδυνο όταν παίζουν ανταγωνιστικά αθλήματα, αλλά σοκαριστήκαμε όταν ανακαλύψαμε ότι ορισμένα λιποθύμησαν καθώς έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια», πρόσθεσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Κρίστιαν Τέρνερ.

«Θεωρούσα τα βιντεοπαιχνίδια μια εναλλακτική ασφαλής δραστηριότητα. Πρόκειται για μια πραγματικά σημαντική ανακάλυψη. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να εξεταστεί κάποιος που έχει βιώσει ένα λιποθυμικό επεισόδιο υπό αυτές τις συνθήκες», τόνισε.

Ο δρ Ντάνιελ Σοίνκι, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο Augusta, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, λέει ότι η ανακάλυψη έχει εκτεταμένες επιπτώσεις.

«Η άσκηση θα πρέπει να περιλαμβάνει δραστηριότητες εκτός του παραδοσιακού ανταγωνιστικού αθλητισμού. Η κατάλληλη συμβουλευτική σχετικά με τους κινδύνους των βιντεοπαιχνιδιών θα πρέπει να είναι στοχευμένη σε παιδιά με προαρρυθμία και σε κάθε παιδί με ιστορικό συγκοπής λόγω υπερκόπωσης. Περαιτέρω, τα μελλοντικά προγράμματα ελέγχου αθλητών που διατρέχουν κίνδυνο για κακοήθεις αρρυθμίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν και εκείνους που συμμετέχουν σε eSports», κατέληξε ο δρ Σοίνκι.

ΠΗΓΗ: Studyfinds

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα παιδιά που ζουν από τη γέννησή τους σε περιοχές με πράσινο (δάση, πάρκα, αυλές), μπορεί να αντιμετωπίζουν λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα μεταξύ των ηλικιών...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ένα ρινικό σπρέι που περιέχει το πειραματικό φάρμακο etripamil μπορεί να θεραπεύσει γρήγορα και αποτελεσματικά την παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία (PSVT), σύμφωνα με τα ευρήματα...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η εργασιακή ανασφάλεια στην πρώιμη ενήλικη ζωή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας που σχετίζεται με το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ζωής του...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια αγκαλιά, μια χειραψία, ένα θεραπευτικό μασάζ. Το άγγιγμα μπορεί να ενισχύσει την ευεξία και να μειώσει τον πόνο, την κατάθλιψη και το άγχος,...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr