Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Πελαγίδης (Υποδιοικητής ΤτΕ): Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί της Ε.Ε. δεν αφήνουν μια κυβέρνηση να κάνει «ό,τι νομίζει» (audio)

Κάθε κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει μια πολιτική αλλά οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν της αφήνουν περιθώρια να κάνει «ό,τι νομίζει». Αυτό υπογράμμισε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Πελαγίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί», με τον Γιώργο Χ. Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη.

Ο κ. Πελαγίδης τόνισε ότι από το 2010 υπάρχει ένας εξορθολογισμός στην κατάρτιση και τη εκτέλεση του προϋπολογισμού, με ανώτατα όρια δαπανών και μεσπρόθεσμες δεσμεύσεις οι οποίες εγκρίνονται από τις Βρυξέλλες, ενώ ισχύουν και αιρεσιμότητες για τα κονδύλια που απορροφά η χώρα από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Επομένως, είπε ο κ. Πελαγιδης, οι μηχανισμοί αυτοί αποτρέπουν τις υπερβάσεις λόγω του πολιτικού κύκλου, που υπήρχαν παλαιότερα στη Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες. Εάν ο προϋπολογισμός έχει κάποια απόκλιση από τις προβλέψεις, αυτή θα πρέπει να διορθωθεί την επόμενη χρονιά.

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σημείωσε επίσης ότι η οικονομία σημείωσε μια υπεραπόδοση τα τελευταία χρόνια, η οποία, σε συνδυασμό με το ενεργειακό ταμείο  επέτρεψε στην κυβέρνηση να τροφοδοτήσει την οικονομία εν μέσω της ενεργειακής κρίσης αλλά και να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Τόνισε, ακόμη, ότι το δημόσιο χρέος μειώθηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ, που είναι το μέγεθος που έχει σημασία.

Ο κ. Πελαγίδης ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία προβλέπεται να παρουσιάσει μια ικανοποιητική μεγέθυνση τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει χαλάρωση, αλλά ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών, χωρίς να δημιουργείται ένα κλίμα ότι βρισκόμαστε μπροστά από ένα βουνό δυσάρεστων γεγονότων, γιατί αυτό το πράγμα δεν υπάρχει, τουλάχιστον όσον αφορά τη χώρα μας και μέχρι στιγμής με αυτά που ξέρουμε.

Σχετικά με τα επιτόκια , ο κ. Πελαγίδης αναφέρθηκε στις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ οι οποίες ερμηνεύονται από την αγορά ότι προοιωνίζονται δύο ακόμα αυξήσεις 0,25 της μονάδας η κάθε μία και μετά αναμονή.

Είπε επίσης ότι ο πληθωρισμός σε χώρες όπως της Βαλτικής αλλά και της Γερμανίας είναι διπλάσιος από ότι στην Ελλάδα και ότι αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε διαφοροποιήσεις μέσα στο συμβούλιο της ΕΚΤ.

Για τον πληθωρισμό, ο υποδιοικητής της ΤτΕ είπε ότι οι ενδείξεις, κυρίως στις ΗΠΑ είναι ότι το φαινόμενο οδηγείται σε κάμψη, αλλά μένει να φανεί η επίδραση του δομικού πληθωρισμού, ο οποίος δείχνει ότι έχουν ενσωματωθεί στα αγαθά και τις υπηρεσίες τα προβλήματα που υπήρχαν στην ενέργεια..

Σημείωσε τέλος ότι οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών στα τρόφιμα, όπως καλαμπόκι, σιτάρι, σόγια κ.ά. σημειώνουν περιορισμένη αποκλιμάκωση και φαίνεται ότι θα παραμείνουν ψηλά και την επόμενη χρονιά, όχι με διψήφια αύξηση, αλλά πάντως σημαντική.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Σχεδόν 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη μητροπολιτική περιοχή της αϊτινής πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς μέσα σ’ έναν μήνα για να σωθούν από τη βία των συμμοριών, η...

ΕΛΛΑΔΑ

Στη νέα διαταγή που υπέγραψε στις 10 Απριλίου ο αρχηγός της ελληνικής αστυνομίας και διαβιβάστηκε σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, προστέθηκε ένα επιπλέον προληπτικό...

ΚΟΣΜΟΣ

Στις ΗΠΑ καταγράφηκε απότομη αύξηση του αριθμού των στειρώσεων ως μεθόδου αντισύλληψης αφότου η συνταγματική εγγύηση του δικαιώματος στην άμβλωση αναιρέθηκε, πριν από δυο...

ΚΟΣΜΟΣ

Το ένα ιαπωνικό νοικοκυριό στα πέντε το 2050 θα αποτελείται από ηλικιωμένο πρόσωπο που ζει μόνο, υποδεικνύει μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Παρασκευή,...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr