Περισσότερο από δύο ώρες κράτησεη συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα, για την προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, αλλά και την εξεύρεση ενός πλαισίου συζήτησης στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών και την εμπέδωση διαύλων επικοινωνίας με την εγκαθίδρυση μιας σχέσης ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης. Από τις δηλώσεις των δύο υπουργών φάνηκε το θετικό κλίμα στη συνάντηση.
Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Πιέρρος Τζανετάκος οι κύριοι Γεραπετρίτης και Φιντάν έθεσαν ορόσημα στον οδικό χάρτη της επόμενης περιόδου. Καταρχήν έχει κλειστεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τις 18 Σεπτεμβρίου. Η έναρξη των πολιτικών διαβουλεύσεων θα γίνει στις 16 Οκτωβρίου υπό την υφυπουργό Εξωτερικών, την κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, έμπειρη πρέσβη επί πολλά χρόνια.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία, ενώ θα συνεχίσει να προωθείται και η θετική ατζέντα υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Κώστα Φραγκογιάννη, η οποία στην ουσία θα καθορίσει μέσες άκρες και το ποιο θα είναι το πλαίσιο των συζητήσεων στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο θα συνεδριάσει στις αρχές Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε στις δηλώσεις του ότι είναι πολύ σημαντικό για τις διμερείς σχέσεις να διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας και να συνεχιστεί η αποχή από ενέργειες που μπορούν να διαταράξουν τις ισορροπίες στην περιοχή. Χαρακτήρισε για ακόμα μια φορά, όπως το έχει κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ιστορική ευκαιρία και για τις δύο κυβερνήσεις να προσπαθήσουν για να εγκαθιδρύσουν μία μακρά σχέση καλής γειτονίας. Οι αποστάσεις και τα πάθη δεν διαγράφονται, αλλά υπάρχει διάθεση να διαρρήξουμε εδραιωμένες διαφωνίες.
Από την πλευρά του ο κ. Χακάν Φιντάν υπήρξε μία σαφώς ηπιότερη διατύπωση σε σχέση με αυτά που έχουμε ακούσει στο παρελθόν για τις θεωρούμενες από την τουρκική πλευρά ελληνοτουρκικές διαφορές. Παρόλα αυτά υπήρξαν αυτές οι αναφορές, είπε: έχουμε διαφορά απόψεων στο Αιγαίο τις οποίες είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε. Για την Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ότι η Τουρκία είναι υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού.
Παντελώς αντίθετες οι θέσεις όσον αφορά το Κυπριακό, καθώς ο κ. Φιντάν είπε ότι οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές και ότι η Άγκυρα θέλει να συνεχίσει να λειτουργεί ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, κάτι φυσικά που τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία απορρίπτουν, παραμένοντας προσηλωμένες στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Αναφορά και στη μειονότητα της Θράκης εμμέσως πλην σαφώς από τον κ. Φιντάν ο οποίος μίλησε για ομογενείς, με τον κ. Γεραπετρίτη να υπογραμμίζει ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της ισονομίας και της ισοπολιτείας από το ελληνικό κράτος.
Αποστολή: Πιέρρος Τζανετάκος
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr