Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ «παύει να υπάρχει» από την 1η Ιανουαρίου 2024 – 65.000 Αρμένιοι σε προσφυγικές συνθήκες

Περισσότεροι από 60.000 Αρμένιοι έχουν εγκαταλείψει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ το οποίο «δεν θα υπάρχει από την 1η Ιανουαρίου του 2024» σύμφωνα με διάταγμα «αυτοδιάλυσης» που υπογράφει ο αυτονομιστής ηγέτης Σαμβέλ Σαχραμανιάν, καταζητούμενος σύμφωνα με τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν για παραβίαση εδαφικής κυριαρχίας. Στις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ωρών προστέθηκε η κατηγορία για εθνοκάθαρση που διατύπωσε επίσημα ο πρόεδρος της Αρμενίας κατά του Μπακού, τέσσερις ημέρες μετά τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν σε αστραπιαία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του θύλακα που είχε αποσχισθεί από την αζερική επικράτεια.

Η διάλυση του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα θέσει τέλος στην υποστηριζόμενη από την Αρμενία αυτοδιοίκηση τριών δεκαετιών στον θύλακα με πλειοψηφία Αρμενίων κατοίκων εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του Αζερμπαϊτζάν.

Στο διάταγμα επισημαίνεται ότι κάτοικοι θα πρέπει να «εξοικειωθούν με τις συνθήκες επανένταξης» που προσφέρει το Αζερμπαϊτζάν και να λάβουν «ατομική την ευθύνη» για το αν θα παραμείνουν.

Περισσότεροι από 65.036 άνθρωποι από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν περάσει στην Αρμενία, δήλωσε η εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

Το Μπακού άνοιξε την Κυριακή τη μοναδική οδό που συνδέει το θύλακα με την Αρμενία, τέσσερις ημέρες μετά τη συνθηκολόγηση των αυτονομιστών και μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ώθησε χιλιάδες αμάχους σε προσφυγική κρίση.

Ο ηγέτης των αυτονομιστών Σαμβέλ Σαχραμανιάν είπε επίσης ότι η συμφωνία που επετεύχθη με το Αζερμπαϊτζάν θα διασφάλιζε την “ελεύθερη, εθελοντική και ανεμπόδιστη διέλευση” για όλους όσους ήθελαν να φύγουν.  Ωστόσο, η υπηρεσία ασφαλείας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι ο Σαχραμανιάν διώκεται για παράνομη διέλευση συνόρων.

“Η έξοδος των Αρμενίων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνεχίζεται. Η ανάλυσή μας δείχνει ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα υπάρχουν Αρμένιοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αυτή είναι μια πράξη εθνοκάθαρσης για την οποία προειδοποιούσαμε τη διεθνή κοινότητα εδώ και πολύ καιρό.” είπε ο ρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν στο υπουργικό του συμβούλιο.

Περισσότερα από 65.036 άτομα σε σύνολο 120.000 από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ πέρασαν στην Αρμενία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί ανακοινώνοντας την πρότασή του να δημιουργηθεί διάδρομος που θα ενώνει το Μπακού με την Τουρκία περνώντας μέσα από τα εδάφη της Αρμενίας. «Θεού θέλοντος, θα υλοποιήσουμε τον διάδρομο Ζανγκεζούρ το συντομότερο δυνατό και ως εκ τούτου θα κάνουμε τη χερσαία και σιδηροδρομική σύνδεση με τους φίλους και αδελφούς στο Αζερμπαϊτζάν συνεχή πάνω από το Νακισεβάν» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το Μπακού πάντως υποστηρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει πρόθεση να παραβιάσει την εδαφική κυριαρχία της Αρμενίας, όπως δήλωσε ο Χικμέτ Χατζιγιέφ, Σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Αζερμπαϊτζάν.

Εν τω μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία ο Μπλίνκεν καλεσε τον πρόεδρο Αλίγιεφ να επιτρέψει ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει άμεσα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και η λιβανική Χεζμπολά συνέχισαν να ανταλλάσσουν πυρά της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, μετά την περαιτέρω ρητορική κλιμάκωση των...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκπνέει σήμερα Παρασκευή 21 Ιουνίου η προθεσμία για την υποβολή των τεχνικών εκθέσεων πυροπροστασίας από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται κοντά, ή μέσα σε...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ, που θα δώσουν επαναληπτικό αγώνα στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την 5η Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, εξασφάλισαν...

ΕΛΛΑΔΑ

Δυναμική αποκτά η νέα δωρεάν εφαρμογή και πλατφόρμα JOBmatch της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για την άμεση διασύνδεση των επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης με...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr