Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικό ΥΠΕΞ για Πύλα: Ο ΟΗΕ δεν εκπληρώνει τα βασικά του καθήκοντα και λειτουργίες

Τη διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει η πρωτοφανής και απρόκλητη επίθεση Τουρκοκυπρίων εναντίον ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη. ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες οι μεγάλες δυνάμεις, εκτός από τη Ρωσία, καταδικάζουν τα επεισόδια και καλούν την Τουρκία να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτηρίζει απαράδεκτη την επίθεση, που μπορεί να αποτελεί σοβαρό έγκλημα δυνάμει του διεθνούς δικαίου και ζητεί από την τουρκοκυπριακή πλευρά να αποσύρει αμέσως όλο το προσωπικό και τον εξοπλισμό της από την ουδέτερη ζώνη.

Οι Τουρκοκύπριοι υποστηρίζουν ότι ανοίγουν παράνομα δρόμους σε απαγορευμένη περιοχή για ανθρωπιστικούς λόγους και της εκδοχής αυτής υπεραμύνεται και η Άγκυρα. «Ο δρόμος μεταξύ Πύλας και Άρσους, ο οποίος κατασκευάζεται για να διευκολύνει την πρόσβαση των Τουρκοκυπρίων στα εδάφη τους στην Πύλα, έχει ανθρωπιστικό σκοπό. Τουναντίον, η στάση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο έναντι των έργων κατασκευής του δρόμου Πύλας – Άρσους είναι απαράδεκτη και εξαιρετικά λανθασμένη» τόνισε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Θεωρούμε απαράδεκτη και καταδικάζουμε έντονα τη φυσική επέμβαση που πραγματοποίησαν χθες (18 Αυγούστου) οι στρατιώτες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών για να αποκλείσουν τον δρόμο Πύλας-Άρσους, ο οποίος κατασκευάζεται στο κυρίαρχο έδαφος της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)”. Υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση του “υπουργείου Εξωτερικών” της “ΤΔΒΚ” και τη δικαιολογημένη αντίδραση των αρχών της “ΤΔΒΚ”.

Η στάση που επέδειξαν τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τον δρόμο Πύλας-Άρσους, ο οποίος είναι ένα ανθρωπιστικό έργο, που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της άμεσης πρόσβασης των πολιτών της “ΤΔΒΚ” στην Πύλα στα εδάφη της δικής τους πατρίδας, και οι επακόλουθες δηλώσεις των Ηνωμένων Εθνών είναι ασυμβίβαστες με την αμερόληπτη στάση που η ειρηνευτική δύναμη είναι υποχρεωμένη να επιδείξη στο νησί.

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ αφ’ ενός συνέβαλε σημαντικά κλιμάκωση της έντασης σε σχέση με το έργο της  κατασκευής του δρόμου, το οποίο ξεκίνησε ειρηνικά, και αφετέρου παρουσιάστηκε ως θύμα στα επεισόδια. Στην πραγματικότητα, αυτό που αναμένεται από την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ είναι να συμβάλλει στην επίλυση των ανθρωπιστικών αναγκών στο νησί. Παρ’ όλα αυτά, δεν εξηγείται η στάση του ΟΗΕ να κάνει τα στραβά μάτια στα τετελεσμένα γεγονότα της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης” στη νεκρή ζώνη εδώ και χρόνια, εμποδίζοντας παράλληλα τους Τουρκοκύπριους να ικανοποιήσουν τις δικαιολογημένες ανθρωπιστικές τους ανάγκες. Η κατάσταση αυτή αποκαλύπτει ξεκάθαρα ότι ο ΟΗΕ δεν εκπληρώνει τα βασικά του καθήκοντα και λειτουργίες, όπως η ίση αντιμετώπιση των δύο πλευρών στο νησί και η εξεύρεση λύσεων στις διαφορές.

Μετά τα χθεσινά γεγονότα, τα Ηνωμένα Έθνη και η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ θα πρέπει να καταβάλουν εντατική προσπάθεια το επόμενο διάστημα, προκειμένου να μην χάσουν εντελώς την εμπιστοσύνη των αρχών και του λαού της “ΤΔΒΚ”. Ως εγγυήτρια χώρα, καλούμε την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ να απέχει από ενέργειες και ρητορική που θα μπορούσαν να επισκιάσουν την  αποστολή της στην Κύπρο, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και σχεδόν 60 χρόνια, να αντιμετωπίζει ισότιμα τις δύο πλευρές στην Κύπρο και να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της “ΤΔΒΚ”». 

Λόγω της κλιμάκωσης των γεγονότων στην περιοχή της Πύλας, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία ενθαρρύνει σθεναρά τους πολίτες των ΗΠΑ να επανεξετάσουν τυχόν σχέδια να ταξιδέψουν στα κατεχόμενα αυτό το Σαββατοκύριακο ή μέχρι την αποκλιμάκωση της κατάστασης

Κοινή γραμμή πλεύσης Αθήνας – Λευκωσίας

Ελλάδα και Κύπρος σε κοινή γραμμή αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και ενημερώνουν τη διεθνή κοινότητα.Ειναι μάλιστα προγραμματισμένο από τον ΟΗΕ τις επόμενες ημέρες να γίνει μια βολιδοσκόπηση των προθέσεων, Κυπριακής δημοκρατίας και ψευδοκράτους, προκειμένου να διαφανεί εάν υπάρχουν περιθώρια επανέναρξης συνομιλιών.

Εξάλλου, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των κ.κ Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη και την καταδίκη από πλευράς πρωθυπουργού της νέας τουρκοκυπριακής πρόκλησης, η ελληνική πρωτεύουσα εκπέμπει νέο μήνυμα:

«Ελλάδα και Κύπρος θα είναι μαζί σε αυτή την αυτονόητη μάχη νομιμότητας και δικαίου. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές και βέβαια έχουμε και μία σειρά από δημόσιες καταδίκες σε παγκόσμιο επίπεδο από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση ούτως ώστε να υπερασπιστούμε τα αυτονόητα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και του κράτους δικαίου», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του.

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «κυνήγι» των «πειραγμένων» ταμειακών μηχανών θα επικεντρωθούν τη φετινή τουριστική περίοδο οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μετά την υποχρεωτική διασύνδεσή...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκέντρωση των ελεύθερων επαγγελματιών, έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, σήμερα Δευτέρα 17 Ιουνίου και ώρα 12:00, διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών –...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 8 Ιουλίου, σε λιγότερο από έναν μήνα, ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις, και τα μαγαζιά αναμένεται να είναι ανοιχτά την δεύτερη Κυριακή του Ιουλίου....

ΕΛΛΑΔΑ

Έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα σε είσοδο πολυκατοικίας στο Παγκράτι. Το περιστατικό σημειώθηκε στην οδό Κρησίλα στις 03.40 όταν εξερράγη μηχανισμός ο οποίος είχε τοποθετηθεί...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr