Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Β. Δελησταμάτης: Κάηκαν 2.800 ζώα και καταστράφηκαν 2.330 κυψέλες σε Έβρο και Ροδόπη

Οι πληγές και οι ζημίες δεν μπορούν να απαλύνουν τον πόνο των αγροτών κτηνοτρόφων μελισσοκόμων ελαιοπαραγωγών του Νοτίου Έβρου μετα την επέλαση της πυρκαγιάς που συνεχίζει να καταστρέφει για 12η μέρα οτι βρεθεί στο διάβα της.

Μετά τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού κλιμακίου που επισκέφθηκε την περιοχή, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ με την σειρά της θα πρέπει να τρέξει τις διαδικασίες, ώστε να υλοποιηθούν τα εξαγγελθέντα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Βασίλης Δελησταμάτης, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ζήτησε από τους πληγέντες της περιοχής να επισκέπτονται τα καταστήματα των Δήμων, ώστε να δηλώνουν την καταστροφή για να μπορέσει άμεσα ο ΕΛΓΑ να δρομολογήσει ό,τι απαιτείται, ώστε να περάσουν από επιτροπή.

«Ο καιρός τρέχει», όπως είπε χαρακτηριστικά, τα ποιμνιοστάσια θα πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα, διότι είναι περίοδος εγκυμοσύνης και θα πρέπει να είναι έτοιμα πριν το χειμώνα.

Αυτό το διάστημα, όπως είπε, ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος διανομής των ζωοτροφών, όπου απαιτείται, ενώ σύντομα θα υπάρξει και δεύτερος κύκλος.

Οι καταστροφές στο ζωικό κεφάλαιο

Αναφερόμενος στον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου που κάηκε μέχρι στιγμής, αφού ήδη οδεύουμε στο τέλος της καταμέτρησης, ανέφερε ότι στην περιοχή κάηκαν 2600 ζώα (εκ των οποίων 2300 αιγοπρόβατα) και 200 χοιροειδή και βοοειδή, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη εκτροφές με ζώα που αγνοούνται. Πρόκειται για μικρό αριθμό ζώων.

Στον τομέα των μελισσών για την ΠΕ Έβρου, κάηκαν 1600 κυψέλες, ενώ για την ΠΕ Ροδόπης κάηκαν 730  κυψέλες.

Σε ότι αφορά τον Έβρο, η καταστροφή εστιάζεται στην περιοχή που περικλείεται από τον Οικισμό Λουτρά μέχρι και τον οικισμό Πλάκα.

Η περιοχή με τα ελαιόδεντρα έχει χαρακτηρισθεί κρανίου τόπος,  ενώ οι  ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων δηλώνουν ότι,  είναι αμφίβολο αν θα βάλουν το κλειδί στην επιχείρηση  αυτή τη χρονιά. 

Έχει συσταθεί επιτροπή, όπως είπε, με την συμμετοχή του Υφυπουργού Ανάπτυξης Σταύρου Κελέτσης, της ΠΕ Έβρου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ώστε να ξανασταθεί ο ελαιώνας της Μάκρης.

Βασίλης Δελησταμάτης (Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικών Υπηρεσιών)

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλωσορίζουμε τον κ. Μητσοτάκη στην πραγματικότητα και στον ρεαλισμό των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ενώ πριν λίγους μόλις μήνες ο ίδιος και οι υπουργοί του...

ΕΛΛΑΔΑ

Πρόσθετες διατάξεις για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ανάμεσα στις οποίες είναι και ηλεκτρονική επιτήρηση με «βραχιολάκι» κατ΄εξαίρεση και αιτιολογημένα. Όπως είπε, κανόνας...

ΚΟΣΜΟΣ

Την αντίδραση των οργανωμένων μαθητών στην Κύπρο έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία. Μιλώντας σήμερα στον...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ευρώπη έχει καθήκον να φιλοξενήσει τραυματισμένα παιδιά από τον πόλεμο στη Γάζα για όσο καιρό διαρκέσει η σύγκρουση, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr