Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Βαυαρία: Στο δρόμο για τις εκλογές με αντισημιτικά φυλλάδια

Σχεδόν 40 ημέρες πριν τις τοπικές βουλευτικές εκλογές στη Βαυαρία, ανοιχτό παραμένει το πρόβλημα με το αντισημιτικό παρελθόν του αντιπροέδρου της βαυαρικής κυβέρνησης, Χούμπερτ Αϊβάνγκερ. Ο κυβερνητικός εταίρος του χριστιανοκοινωνιστή, βαυαρού πρωθυπουργού, Μάρκους Ζέντερ, βρίσκεται στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής και πιέσεων για παραίτηση, εξαιτίας ενός αντισημιτικού φυλλαδίου από τα σχολικά του χρόνια. Την υπόθεση είχε αποκαλύψει η έγκυρη εφημερίδα του Μονάχου «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», σύμφωνα με την οποία, ο Αϊβάνγκερ ήταν ο συγγραφέας του φυλλαδίου. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι στη σχολική του τσάντα είχε βρεθεί «ένα ή περισσότερα» αντίτυπα του φυλλαδίου, για τη συγγραφή του οποίου ανέλαβε στη συνέχεια την ευθύνη ο μεγαλύτερος αδερφός του Αϊβάνγκερ.

Πρόκειται για μία υπόθεση που πηγαίνει 35 χρόνια πίσω, όταν ο Αϊβάνγκερ ήταν στην 11 τάξη, τη σχολική χρονιά το 1987/88. Το επίμαχο φυλλάδιο γράφτηκε με αφορμή έναν διαγωνισμό μαθητών για τη γερμανική ιστορία για το «Βραβείο του Ομοσπονδιακού Προέδρου», στον οποίο συμμετείχε το γυμνάσιο του Αϊβάνγκερ. Το φυλλάδιο δεν υποβλήθηκε στον διαγωνισμό, αντίθετα τον λοιδορούσε, γράφοντας μεταξύ άλλων: “Ποιός είναι ο μεγαλύτερος προδότης της πατρίδας; Οι υποψήφιοι θα πρέπει να παρουσιαστούν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου για μια συνέντευξη. Το πρώτο βραβείο θα είναι μία ελεύθερη εκτόξευση από την υψικάμινο του Άουσβιτς. Το επόμενο βραβείο θα είναι «μία ισόβια παραμονή σε μαζικό τάφο». Για την υπόθεση το πειθαρχικό συμβούλιο του Γυμνασίου «τιμώρησε» τότε τον Αϊβάνγκερ, ενώ συμμαθητές του τον θυμούνται είτε να εμφανίζεται με χιτλερικό μουστάκι είτε να μιμείται το Χίτλερ.

Ο θόρυβος που προκλήθηκε από την αποκάλυψη του αντισημιτικού παρελθόντος του λαϊκιστή Αϊβάνγκερ ήταν μεγάλος.

Το βεβαρημένο ιστορικό παρελθόν της Γερμανίας απαγορεύει κάθε έκφραση αντισημιτισμού. Επιπρόσθετα, ένας αντισημίτης υπουργός Οικονομίας είναι αρνητικός παράγοντας για τις οικονομικές σχέσεις της Βαυαρίας με τρίτες χώρες, κυρίως Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ.

Οι πρώτες εξηγήσεις του Αϊβάνγκερ, για το «αποκρουστικό» φυλλάδιο, όπως καταδικάστηκε από όλα τα κόμματα, δεν κρίθηκαν επαρκείς. Ήδη του επιδόθηκε ένας κατάλογος 25 ερωτήσεων, όπως είχε ανακοινώσει χθες ο βαυαρός πρωθυπουργός, Μάρκους Ζέντερ, μετά την «απολογία» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στο έκτακτο συμβούλιο του κυβερνητικού συνασπισμού CSU και «Ελεύθερων Ψηφοφόρων».

Ο Αϊβάνγκερ υποσχέθηκε να «απαντήσει στις ερωτήσεις όσο καλύτερα γνωρίζει και πιστεύει», είπε ο πρωθυπουργός Ζέντερ. Είναι επίσης έτοιμος να ανοίξει τα υπάρχοντα σχολικά αρχεία «και έτσι να εξασφαλίσει τη μέγιστη διαφάνεια». Δεν υπάρχει χώρος για αντισημιτισμό στην κυβέρνηση της Βαυαρίας, είπε ο βαυαρός πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας «αηδιαστικό» το φυλλάδιο. Δεν σκοπεύει όμως να διαλύσει την κυβερνητική συμμαχία της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) με το κόμμα του Αϊβάνγκερ, τους «Ελεύθερους Ψηφοφόρους».

Η αντιπολίτευση στο Μόναχο ζητά την παραίτηση του Αϊβάνγκερ, παραπέμποντας και σε ομιλία του λαϊκιστή πολιτικού τον περασμένο Ιούνιο, που καλούσε τη «σιωπηρή πλειοψηφία να επανακτήσει τη δημοκρατία».

Το ακροδεξιό κόμμα «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι» κινείται στα δεξιά της δεξιάς Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης και έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σε δύο κρατίδια, τη Βαυαρία και τη Ρηνανία Παλατινάτο.

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλωσορίζουμε τον κ. Μητσοτάκη στην πραγματικότητα και στον ρεαλισμό των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ενώ πριν λίγους μόλις μήνες ο ίδιος και οι υπουργοί του...

ΚΟΣΜΟΣ

Την ανησυχία της στην ετήσια έκθεση της, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, για «εχθρικές» έναντι των προσφύγων ομιλίες «πολιτικών αξιωματούχων» και την αύξηση των αντισημιτικών και...

ΕΛΛΑΔΑ

Πρόσθετες διατάξεις για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ανάμεσα στις οποίες είναι και ηλεκτρονική επιτήρηση με «βραχιολάκι» κατ΄εξαίρεση και αιτιολογημένα. Όπως είπε, κανόνας...

ΚΟΣΜΟΣ

Την αντίδραση των οργανωμένων μαθητών στην Κύπρο έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία. Μιλώντας σήμερα στον...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr