Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Δωρεά επισκευάσιμων  S-300 για την άμυνα της Ουκρανίας ενέκρινε το κοινοβούλιο

Η Επιτροπή Άμυνας του βουλγαρικού κοινοβουλίου ενέκρινε την Τρίτη τη δωρεά στην Ουκρανία απροσδιόριστου αριθμού αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 σοβιετικής σχεδίασης που βρίσκονται σε τεχνική κατάσταση που δεν επιτρέπει τη χρήση τους, αλλά μπορούν να επισκευαστούν από τον ουκρανικό στρατό για να αμυνθεί κατά της ρωσικής επιθετικότητας, αναφέρει το πρακτορείο EFE.

Η πρόταση πρέπει ακόμη να εγκριθεί από την ολομέλεια του νομοθετικού σώματος της Σόφιας, αλλά αυτό φαίνεται τυπικό, καθώς τα τρία κόμματα που την υπέβαλαν, δύο από την εξουσία και ένα από την αντιπολίτευση, έχουν μεγάλη πλειοψηφία.

Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Todor Tagarev διευκρίνισε ότι η Ουκρανία δεν θα εφοδιαστεί με πλήρεις μπαταρίες πυραύλων S-300, αλλά μόνο πυραύλους για αυτά τα συστήματα, των οποίων η τεχνική κατάσταση δεν επιτρέπει τη χρήση τους και η Βουλγαρία δεν μπορεί καν να τους επισκευάσει με τα μέσα που έχει στη διάθεσή της.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας στο βουλγαρικό κοινοβούλιο, Hristo Gadzev, εξήγησε ότι αυτή η βοήθεια που προσφέρεται στην Ουκρανία δεν μειώνει την αμυντική ικανότητα της Βουλγαρίας, ειδικά επειδή αυτή η χώρα προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να επισκευάσει αυτούς τους πυραύλους και δεν τα κατάφερε. Αντίθετα η Ουκρανία έχει την τεχνική ικανότητα να τα καταστήσει λειτουργικά.
Ερχόμενος στη Σόφια στις αρχές Ιουλίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ζήτησε από τη Βουλγαρία περισσότερη στρατιωτική βοήθεια. Η νέα βουλγαρική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του φιλοδυτικού πρωθυπουργού Νικολάι Ντένκοφ ανακοίνωσε αργότερα ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, το οποίο, λόγω των διχασμών που προκλήθηκαν από το ζήτημα στη Βουλγαρία, επέλεξε να μην αναφέρει λεπτομέρειες, αλλά επιβεβαιώθηκε αργότερα η παράδοση περίπου εκατό τεθωρακισμένων σοβιετικών οχημάτων μεταφοράς προσωπικού που αγοράστηκαν τη δεκαετία του ’80.

Η Βουλγαρία είναι μεγάλος παραγωγός πυρομαχικών, συμβατών ιδίως με όπλα σοβιετικής σχεδίασης στον εξοπλισμό του ουκρανικού στρατού. Το θέμα της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα στη Βουλγαρία, μια χώρα με ισχυρούς παραδοσιακούς δεσμούς με τη Ρωσία. Ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Kiril Petkov, επίσης φιλοδυτικός (κατέπεσε πέρυσι μετά από πρόταση μομφής) υποστήριξε σθεναρά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά ο Πρόεδρος Rumen Radev αντιτάχθηκε.

Παρά την αντίθεση του προέδρου, η κυβέρνηση του Πέτκοφ προμήθευε την Ουκρανία με όπλα και πυρομαχικά από τις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής, αλλά μέσω τρίτων χωρών, και έκτοτε η βουλγαρική βιομηχανία όπλων λειτουργεί με πλήρη δυναμικότητα και πέρυσι είχε εξαγωγές ρεκόρ περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου  

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Mε τη μέγιστη θερμοκρασία να σημειώνεται στους Ποτάμους Λασιθίου με 35,6 °C.  , υγρασία και σκόνη μετατρέπουν την εικόνα στα κεντρικά και νότια της χώρας σαν να...

ΚΟΣΜΟΣ

Επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές σε επτά εκλογικά τμήματα της Βόρειας Μακεδονίας θα διεξαχθούν την Τετάρτη 22 Μαϊου αποφάσισε το εκλογοδικείο της χώρας, λόγω παρατυπιών που...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τη δεδομένη πολιτική βούληση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει και να προωθήσει έμπρακτα την υγιή επιχειρηματικότητα εξέφρασε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας,...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε τους κατοίκους και τις αρχές του Ζάαρλαντ για την αλληλεγγύη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προς τους πληγέντες από τις σφοδρές...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr