Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Της μεταμόσχευσαν τη μήτρα της αδελφής της για να μπορέσει να κάνει παιδιά

Χειρουργοί πραγματοποίησαν την πρώτη μεταμόσχευση μήτρας σε γυναίκα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με δότρια την αδελφή της.

Η 34χρονη γυναίκα έλαβε τη μήτρα από την 40χρονη αδερφή της, η οποία είχε ήδη δύο δικά της παιδιά.

Η επέμβαση έγινε στο νοσοκομείο Τσόρτσιλ στην Οξφόρδη, ενώ περισσότερες από 90 μεταμοσχεύσεις μήτρας έχουν πραγματοποιηθεί διεθνώς, σε Σουηδία, ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Κίνα, Τσεχία, Βραζιλία, Γερμανία, Σερβία και Ινδία, με τις περισσότερες να αφορούν ζωντανό δότη. Ως αποτέλεσμα έχουν γεννηθεί περίπου 50 μωρά.

Η συνεπικεφαλής χειρουργός Isabel Quiroga, σύμβουλος χειρουργός στο Κέντρο Μεταμοσχεύσεων της Οξφόρδης, είπε ότι η λήπτρια ήταν «ενθουσιασμένη» και «εξαιρετικά περήφανη» που η επέμβαση στέφθηκε με επιτυχία, προσθέτοντας: «Η μήτρα της λειτουργεί άψογα και παρακολουθούμε την πρόοδό της πολύ στενά. Τώρα σχεδιάζει να κάνει δύο παιδιά χρησιμοποιώντας εξωσωματική γονιμοποίηση».

Μια δεύτερη μεταμόσχευση μήτρας στο Ηνωμένο Βασίλειο σε άλλη γυναίκα έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί αυτό το φθινόπωρο, με περισσότερους ασθενείς στα στάδια προετοιμασίας. Οι χειρουργοί έχουν έγκριση για 10 επεμβάσεις που αφορούν εγκεφαλικά νεκρούς δότες συν πέντε που χρησιμοποιούν ζωντανό δότη.

Η παντρεμένη γυναίκα που έλαβε τη μήτρα γεννήθηκε με σύνδρομο Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH), μια σπάνια πάθηση που επηρεάζει περίπου μία στις 5.000 γυναίκες. Με το MRKH, οι γυναίκες έχουν υποανάπτυκτο κόλπο και υπανάπτυκτη ή καθόλου μήτρα. Το πρώτο σημάδι της πάθησης είναι όταν ένα έφηβο κορίτσι δεν έχει περίοδο. Ωστόσο, οι ωοθήκες των ασθενών είναι άθικτες και εξακολουθούν να λειτουργούν για να παράγουν ωάρια και γυναικείες ορμόνες, καθιστώντας δυνατή τη σύλληψη μέσω θεραπείας γονιμότητας.

Πριν λάβει τη μήτρα της αδερφής της, η γυναίκα είχε δύο γύρους διέγερσης ωοθηκών για την παραγωγή ωαρίων, ακολουθούμενη από ενδοκυτταροπλασματική ένεση σπέρματος (ICSI) για τη δημιουργία εμβρύων. Πέντε έμβρυα έφτασαν στο στάδιο της βλαστοκύστης – που σημαίνει ότι έχουν καλές πιθανότητες επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση – και καταψύχθηκαν για αργότερα, όταν η ασθενής θα υποβληθεί σε θεραπεία στην κλινική γονιμότητας Lister στο κεντρικό Λονδίνο.

Η γυναίκα θα χρειαστεί να λαμβάνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα σε κάθε μελλοντική εγκυμοσύνη για να αποτρέψει το σώμα της να απορρίψει το όργανο του δότη. Το μόσχευμα αναμένεται να διαρκέσει το πολύ πέντε χρόνια πριν αφαιρεθεί.

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, οι αδερφές υποβλήθηκαν σε εκτενή συμβουλευτική και εξετάστηκαν από μαιευτήρες, γυναικολόγους, χειρουργούς μεταμοσχεύσεων, ψυχολόγους, αναισθησιολόγους και φαρμακοποιούς. Αξιολογήθηκαν επίσης από έναν ανεξάρτητο αξιολογητή της Αρχής Ανθρώπινων Ιστών (HTA) για να βεβαιωθεί ότι γνώριζαν τους κινδύνους και να επιβεβαιώσουν ότι εισέρχονταν στη χειρουργική επέμβαση με τη θέλησή τους. Το κόστος της μεταμόσχευσης των 25 χιλιάδων λιρών καλύφθηκε από δωρεές στο Womb Transplant UK.

Οι μεταμοσχεύσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις γυναίκες που γεννιούνται χωρίς λειτουργική μήτρα και εκείνες που χάνουν το όργανο από καρκίνο ή άλλες παθήσεις. Οι χειρουργοί ελπίζουν επίσης να χρησιμοποιήσουν ζωντανούς δότες που δεν είναι συγγενείς αλλά προσφέρουν τα όργανά τους αλτρουιστικά. Η Quiroga είπε: «Έχουμε νεαρές γυναίκες που λένε “δεν θέλω να κάνω παιδιά, αλλά θα ήθελα πολύ να βοηθήσω άλλους να κάνουν ένα παιδί” ή “Έχω ήδη τα παιδιά μου, θα αγαπούσα άλλα γυναίκες να έχουν αυτή την εμπειρία”».

Πηγή: Guardian / Μετάφραση-Επιμέλεια: Εμμανουέλα Μαθιουδάκη

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Ο σχηματισμός πάγου στην Ανταρκτική έφθασε στο ανώτατο φετινό επίπεδο και η μέγιστη έκταση δεν ήταν τόσο μικρή από τότε που ξεκίνησαν επιστημονικές καταγραφές,...

ΚΟΣΜΟΣ

Επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία έχει προγραμματίσει τον Νοέμβριο ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ, αποδεχόμενος πρόσκληση του Βασιλιά Καρόλου, όπως έγινε γνωστό σήμερα...

ΕΛΛΑΔΑ

Διεκόπη λίγο πριν τη 1 μετά τα μεσάνυχτα η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Λαμίας – Καρπενησίου, λόγω καταπτώσεων στην περιοχή της Βίτωλης του Δήμου Μακρακώμης. Συγκεκριμένα...

ΚΟΣΜΟΣ

Δύο μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Μπαχρέιν σκοτώθηκαν και κάποια άλλα τραυματίστηκαν από την επίθεση ανταρτών Χούθι με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) στη μεθόριο...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr